Bezbjednost i tehnologija: Ubrzani razvoj donosi mogućnosti ali i rizike

Crnogorsku delegaciju predvodi predsjednik Asocijacije, Dragan Radulović sa kolegama iz Elektroprivrede Crne Gore, Aerodroma Crne Gore, hotela „Mamula“, GPS Montenegro i kompanije Regius

19241 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Asocijacija menadžera bezbjednosti
Foto: Asocijacija menadžera bezbjednosti

Asocijacija menadžera bezbjednosti Crne Gore nastavila je regionalne aktivnosti u cilju snaženja svijesti o značaju bezbjednosti i to učešćem na IX Međunarodnoj stručnoj konferenciji “Korporativna bezbjednost u Srbiji” koja se održava 13. i 14. novembra na Fruškoj gori, u Vrdniku. Organizatori konferencije kojoj su, uz predstavnike iz naše države, prisustvovale kolege iz Slovenije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije, su Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti, u saradnji sa Asocijacijom menadžera korporativne bezbednosti Jugoistočne evrope (SEECSA).

Crnogorsku delegaciju predvodi predsjednik Asocijacije, Dragan Radulović sa kolegama iz Elektroprivrede Crne Gore, Aerodroma Crne Gore, hotela „Mamula“, GPS Montenegro i kompanije Regius.

O zaštiti kritične infrastrukture u Crnoj Gori govorio je vršilac dužnosti direktora Uprave policije, Nikola Terzić.

Na ovom skupu, uz fokus na temama kao što su zaštita kritične infrastrukture, bezbjednost u hotelskom turizmu i značaj inkluzije i participacije žena u industriji sajber bezbjednosti, otvoren je i niz pitanja koje sa sobom nose sve intenzivniji tehnološki razvoj. To je, između ostalog, uticaj inovativne dron tehnologije na poboljšanje bezbjednosti i sigurnosti, upotreba bespilotnih letjelica, savremeni koncepti (upotreba i zloupotreba dronova, rizici i prijetnje), sistemi zaštite od bespilotnih letjelica, ostale bespilotne platforme i napredne tehnologije zaštite.

“Ubrzani razvoj tehnologije nedvosmisleno nam omogućava usavršavanje i unapređenje bezbjednosnih praksi, ali sve vrijeme moramo biti svjesni izazova i rizika u smislu njene eventualne zloupotrebe. Crna Gora, imajući nedavna različita iskustva, neminovno mora uhvatiti korak sa najnovijim rješenjima, a naša strukovna organizacija, vjerujem, biće značajna podrška našim državnim organima”, ocijenio je predsjednik crnogorskog udruženja, Dragan Radulović.

Tradicionalno okupljanje struke menažera korporativne bezbjednosti okupio je menadžere korporativne bezbjednosti iz javnog i privatnog sektora zemalja regiona, sa ciljem razmjene iskustava i primjera dobre prakse, kao i ukazivanje na značaj uspostavljanja sistema korporativne bezbjednosti u procesima upravljanja u javnim i privatnim kompanijama i drugim institucijama.