SPUCG pisao Spajiću i ministarstvima: Izgraditi novi studentski dom u Podgorici

predsjednik SPUCG Andrej Vukčević je istakao da je izgradnja novog studentskog doma u bilo kom trenutku, u bilo kom studentskom centru u Crnoj Gori, poželjna i da je u javnom interesu

7126 pregleda 2 komentar(a)
Vukčević, Foto: Mediabiro
Vukčević, Foto: Mediabiro

Studentski parlament Univerziteta Crne Gore (SPUCG) uputio je zahtjev za izgradnju novog podgoričkog studentskog doma premijeru Milojku Spajiću, Ministarstvu prosvjete, Ministarstvu finansija i Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

To je "Vijestima" kazao predsjednik tog studentskog tijela Andrej Vukčević.

Vukčević je istakao da je izgradnja novog studentskog doma u bilo kom trenutku, u bilo kom studentskom centru u Crnoj Gori, poželjna i da je u javnom interesu.

"U Podgorici kao glavnom gradu u zadnjem periodu postaje jasno da je novi studentski dom nužan, iz prostog razloga što je u proteklih par godina sve više studenata koji ispunjavaju sve formalne uslove za ostvarivanje prava na smještaj u studentskom domu, međutim zbog ograničenih kapaciteta to ne mogu da urade", kazao je Vukčević.

On podsjeća da je posljednje izgrađeni studentski dom otvoren prije više od deceniju, 2013. godine, a da je od tada porastao broj studenata koji studiraju u Podgorici kako na državnom, tako i na privatnim univerzitetima.

"Posljednjih godina su rasle i cijene privatnog smještaja, koji stoga postaje nepristupačan za studentski budžet. Zbog ovakvih težih uslova pri kojima studenti koji ne dobiju mjesto u domu treba da traže smještaj, SPUCG se zalaže da otvaranjem novog studentskog doma ostatak raspoloživih mjesta po objektivnim kriterijumima treba podijeliti studentima koji određenu godinu studija ne upisuju po prvi put. Po dosadašnjem predmetnom pravnom aktu pravo na studentski dom su mogli ostvariti samo studenti koji određenu godinu studija upišu po prvi put", kazao je Vukčević.

Napominje da su zgrade prve i druge faze studentskih domova u Podgorici stare i da ih je potrebno renovirati, a to, smatra Vukčević, "zahtijeva dosta novca i vremena".

"Mislim da sa nekoliko konkretnih ulaganja možemo doći do vidljivijih promjena koje bi studentima omogućile kvalitetniji život. Pogotovo mislim na uvođenje klimatizacije u prvoj i drugoj fazi studentskog doma koja bi zaista olakšala boravak u domu u toku kako ljetnih, tako i zimskih mjeseci. Nekoliko ljetnih mjeseci je jako teško fizički izdržati u Podgorici i mislimo da je klimatizacija jedna od narednih investicija koja se mora prioritizovati", kazao je Vukčević.

On je "Vijestima" rekao da očekuje od "novoizabrane Vlade da postupi po njihovom zahtjevu".

"Pregovori idu u dobrom pravcu. Zadovoljni smo. Ima napretka po pitanju novog studentskog doma. Demonstrirane su želja i volja za saradnjom", rekao je Vukčević.

Bonus video: