HRA i CŽP: Osuđujemo objavljivanje knjige prostačkog naziva ratnog zločinca Šešelja, podrška za Vuksanović Stanković

"Crna Gora mora štititi svoj javni prostor od ovakvih napada i jačati visoku kulturu javnog govora po kojoj je bila poznata"

6549 pregleda 22 reakcija 15 komentar(a)
Vuksanović Stanković, Foto: Boris Pejović
Vuksanović Stanković, Foto: Boris Pejović

Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za ženska prava (CŽP) osuđuju objavljivanje knjige prostačkog naziva ratnog zločinca Vojislava Šešelja i upućuju podršku profesorici Pravnog fakulteta Draginji Vuksanović Stanković kojoj je Šešelj pokušao da našteti na takav način, navodi se u zajedničkom saopštenju ove dvije organizacije.

Naziv Šešeljeve knjige je "Montenegrinska k*****tija Draginja Vuksanović".

"Ovo je nažalost samo posljednji u nizu primjera Šešeljevih vulgarnih i uvredljivih javnih objava. On je i prije gospođe Vuksanović-Stanković na sličan način pokušavao da našteti i ženama prisutnim u javnom životu Srbije, političarkama, novinarkama i aktivistkinjama koje mu nijesu bile po volji, uključujući i Povjerenicu za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije koja je više puta kritikovala njegove ispade kao nezakonite. Tačno je i da se Šešelj jednako vulgarno obrušavao i na svoje neistomišljenike, muškarce, kako iz Srbije tako i iz inostranstva", piše u saopštenju.

Oni ističu da "koliko god Šešelj bio personalno groteskna i primitivna figura, ne smije se potcijeniti da je on suštinski na vlasti u Srbiji i da ima sistemsku medijsku i drugu podršku države, što i ovaj i sve prethodne slučajeve čini još ozbiljnijim".

Kazali su da brojnost negativnih reakcija na crnogorskoj javnoj sceni povodom ovog događaja "ohrabruje".

"Crna Gora mora štititi svoj javni prostor od ovakvih napada i jačati visoku kulturu javnog govora po kojoj je bila poznata. Jedina prihvatljiva kritika u javnosti mora biti zasnovana na argumentima, ne na uvredama. Ponovo upozoravamo da seksističke i druge lične uvrede upućene ženama na javnoj sceni, samo zato što su neistomišljenice, vređaju svaku ženu i vrše političko nasilje prema svim ženama, jer urušavaju istorijske napore da se one više uključe u javni i politički život i da se održi veoma skroman napredak koji je Crna Gora postigla naj tom planu. Učešće žena u političkom životu i njihov tretman na javnoj sceni legitimišu demokratski razvoj svakog društva", zaključuej se u saopštenju.

Bonus video: