Portal Vlade opet dostupan

Sajt Vlade bio je nedostupan od danas poslijepodne nekoliko sati, a da će biti problema u radu redakciji je najavljeno putem elektronske pošte sa anonimne i-mejl adrese.

37550 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Ažurirano: 14.11.2023. 21:13h

Portal Vlade Crne Gore gov.me opet je dostupan.

Sajt Vlade je bio nedostupan od danas poslijepodne nekoliko sati, a da će biti problema u radu redakciji je najavljeno putem elektronske pošte sa anonimne i-mejl adrese.

Iz Ministarstva javne uprave, na čijem je čelu Maraš Dukaj, zasad nemaju informacije o uzroku.

Generalni direktor Direktorata za infrastrukturu, informacionu bezbjednost, digitalizaciju i e-servise u MJU, Dušan Polović, rekao je "Vijestima" da su od firme koja održava portal obaviješteni da su imali određenih problema.

"Obaviješten sam od kolega iz kompanije Fleka, koja održava portal, da su imali određenih problema u radu platforme Portala i da su pristupili otklanjanju istih", rekao je Polović "Vijestima".

Iz "Fleke" su kratko kazali da će se javiti kad detaljno ispitaju šta izaziva probleme.

"Trenutno imamo tehničkih problema na serveru portala Vlade i identifikaciji na otklanjanju problema sa Vladinim CIRT timom i Direkcijom za infrastrukturu u MJU. Javićemo se sa više informacija kada uspijemo detaljno da ispitamo što tačno izaziva te probleme. Shodno utvrđenim procedurama, bez obzira da li je nedostupnost aplikativne prirode, naše je da provjerimo da li je sve u redu sa naše strane, dok dostupnost infrastrukture i sigurnost je u nadležnosti MJU”, rekli su i "Fleke".

sajt Vlade
foto: Screenshot

"Vijestima" je danas u poslijepodnevnim satima stigao i-mejl u kojem je autor poruke, uz psovku, naveo "ovo vam je Crna Gora, dok sam živ bićete ugašeni. F*ck - gov.me".

Na mejl adresu Vijesti" je od istog autora stigao i-mejl u kojem navodi da "Crna Gora trenutno nije u sigurnom rukama".

"Svi sistemi će bit ugaseni i sve podatke od MUP-a/GOV/svi sistemi će bit ugašeni na Crne Gore. U roku 2 dana svi sistemi će biti blokirani zauvijek. Vraćamo se na staru pjesmu - f*ck Crna Gora", piše u poruci.

Portal Vlade bio je meta sajber napada tokom ljeta 2022. godine.

Bonus video: