Jubilej "Pravnog zbornika"

Povodom 90 godina postojanja objavljena Bibliografija u izdanju Udruženja pravnika

5392 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Povodom jubileja, 90 godina od osnivanja, iz štampe je izašla Bibliografija “Pravnog zbornika 1933-2023” u izdanju Udruženja pravnika Crne Gore.

Kako je saopšteno iz tog udruženja, objavljivanjem bibliografije, omogućio se čitalačkoj publici sveobuhvatan pregled kompletnog opusa u kojem su, za period od 1993. do 2023. godine objavljena ukupno 1.372 članka, priloga, ogleda i drugih radova od 592 autora iz Crne Gore i inostranstva.

Glavni i odgovorni urednik “Pravnog zbornika” od 2008. je profesor Branislav Radulović. Prethodni urednici, kazali su iz Udruženja pravnika, bili su Božidar S. Tomović (1933-1941), Božo Vujošević (1960-1970), Stojan Đuranović (1970-1980), profesor Slobodan Blagojević (1980-1990), Čedomir Bogićević (1993-2003) i Željko Tomović (2003-2008).

“Bibliografija sadrži hronološki pregled sadržaja svih brojeva časopisa, registar autora i koautora članaka i drugih radova po abecednom redu, gdje se pored imena nalazi redni broj časopisa u kojem je objavljen rad autora. Na kraju dat je i tematski (predmetni) katalog svih radova”, saopštili su iz Udruženja pravnika.

Istakli su da je “Pravni zbornik” trajao u periodu sedam ustavnih sistema i pet državnopravnih oblika u kojima je bila Crna Gora.

“Kada je izašao prvi broj ‘Pravnog zbornika’ 1. jula 1933. godine u Podgorici, bio je jedino pravno glasilo na području Crne Gore. Njegov utemeljivač, osnivač i vlasnik bio je Milovan M. Vuković, a prvi glavni i odgovorni urednik Božidar S. Tomović, za koje s pravom može reći da su bili najpoznatiji i najobrazovaniji crnogorski pravnici tog vremena”, rekli su iz Udruženja.

Objasnili su da Crna Gora tada “nije imala niti jednu visokoškolsku pravnu instituciju, nijedan organizovan oblik izučavanja crnogorske pravne istorije, niti pravnika sa naučnim zvanjima”.

“Sa tradicijom dugom 90 godina, ‘Pravni zbornik’ se danas sa pravom smatra ‘riznicom crnogorske pravne baštine’ i ‘svjedokom trajanja crnogorske pravne misli’”, kazali su iz Udruženja pravnika.

Priređivač Bibliografije je Nikola Dožić. Prvu bibliografiju “Pravnog zbornika” priredio je Petar Stojanović 1983. godine, koju je zatim, zaključno sa 2007. godinom, dopunio Milovan Mušo Šćepanović. Kasnije je, kazali su iz Udruženja, biografija dopunjavana dva puta.

Bibliografija je štampana u 330 primjeraka i Udruženje pravnika svoja izdanja komercijalno ne distibuira već ih poklanja pravnim fakultetima, sudovima, advokatima i kolegama pravnicima.

Bibliografija "Pravnog zbornika" dostupna je i u elekronskoj formi OVDJE.

Bonus video: