Građanska inicijativa podnijela pritužbu Tužilačkom savjetu: Papiri za gradnju se izdaju mimo propisa

Božidar Vujičić predlaže Tužilačkom savjetu da preduzme hitno mjere sa ciljem onemogućavanja daljeg falsifikovanja nezakonitih planova, radi zaštite životne sredine i prava građana na održivi razvoj u zahvatu navedenih planova

4949 pregleda 3 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Predsjednik budvanske Građanske akcije Božidar Vujičić podnio je pritužbu Tužilačkom savjetu na zakonitost rada specijalnog tužioca Jovana Vukotića, jer nije zaustavio izdavanje papira za gradnju za područja obuhvaćenih planskim dokumentima DUP “Budva centar” i DUP “Bečići.

“Pritužbu podnosim protiv državnog tužioca Jovana Vukotića, koji nije svoju dužnost obavio zakonito i propustio je da zaštiti životnu sredinu u zahvatu DUP-a ‘Budva Centar’ i DUP-a ‘Bečići’. Tužiocu su uz prijavu dostavljeni Zapisnik o inspekcijskoj kontroli postupka izrade DUP-a ‘Budva Centar’ i Izmjene i dopune DUP-a ‘Budva Centar’ od 12. maja 2015. godine, kao i Zapisnik o inspekcijskoj kontroli postupka izrade DUP-a Bečići od 17. marta 2011. godine. Zapisnicima inspektor je utvrdio da su planovi izrađeni suprotno zakonu”, naveo je Vujičić u pritužbi u koju su “Vijesti” imale uvid.

Vujičić navodi da je tužilac propustio da postupi u skladu sa zakonom i pod hitno preduzme mjere kako bi nadležni državni organi prestali da izdaju dokumentaciju za izgradnju objekata na osnovu planova, koji su urađeni suprotno zakonu.

“Tužiocu je dostavljena na uvid Odluka o usvajanju DUP-a ‘Bečići’, DUP-a ‘Budva Centar’ i Odluka o izmjenama i dopunama DUP-a ‘Budva Centar’. Odluke su objavljene u Službenom listu sa periodom važenja od pet godina. Period važenja je istekao tokom 2014. godine a planovi se koriste, falsifikuju i dan danas.

Kao dokaz da planovi važe do isteka perioda na koji su usvojeni od strane Skupštine lokalne samouprave, dostavio sam tužiocu odluku Upravnog suda kao i Odluku Ustavnog suda od 25.jula 2017. godine.Tužilac je propustio da postupi u skladu sa zakonom, kao što je postupilo vijeće Upravnog i Ustavnog suda, da preduzme aktivnosti sa ciljem hitnog onemogućavanja daljeg korišćenja javnih službenih isprava, navedenih dupova, koji su prestali da važe, istekom perioda na koji su usvojeni i objavljeni u Službenom listu”, naveo je Vujičić u pritužbi.

On predlaže Tužilačkom savjetu da preduzme hitno mjere sa ciljem onemogućavanja daljeg falsifikovanja nezakonitih planova, radi zaštite životne sredine i prava građana na održivi razvoj u zahvatu navedenih planova.

Bonus video: