U Srednjoj stručnoj školi u Pljevljima otvoren najsavremeniji kabinet hemije i farmakologije

Savremeno opremljen kabinet doprinijeće kvalitetnijoj nastavi posebno učenicima medicinskog, farmaceutskog i zdravstveno sanitarnog smjera

4133 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

U Srednjoj stručnoj školi u Pljevljima, koja ovih dana proslavlja 122 godine rada, otvoren je najsavremeniji kabinet hemije i farmakologije.

Kabinet su u prisustvu profesora i učenika otvorili direktor škole Bojan Strunjaš i predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš.

Strunjaš je kazao da je u opremanje kabineta uloženo oko četrdeset hiljada eura.

Posebno se zahvalio predsjeniku Opštine koji je prvi podržao realizaciju ovog projekta.

Istakao je će savremeno opremljen kabinet doprinijeti kvalitetnijoj nastavi posebno učenicima medicinskog, farmaceutskog i zdravstveno sanitarnog smjera

"Nova uprava škole preuzela je upravljenje prije tri godine, a glavni problem sa kojim smo se suočili bio je taj što su svršeni osnovci odlazili iz našeg grada masovne u druge gradove gdje su postojale medicinske škole a prije svega u Podgoricu i Berane, ali i u neka druga mjesta. Ovdje učenika u Srednjim školama bilo je sve manje, a mnogim profesorima prijetili su tehnološki viškovi ,odnosno ostanak bez posla. Osnovci koji bi otišli njih na stotine po pravilu se nikada nisu vraćali u grad jer im ovdje niko nije pružao šansu da ostanu da žive i stvaraju u ovom gradu. Onda sam ja kao direktor škole da o sebi ozzbiljan zadatak kako da mi pronađemo način i sačuvamo odlazak svršenih osnovaca iz opštine Pljevlja", rekao je Strunjaš.

kabinet Srednja stručna škola Pljevlja
foto: Goran Malidžan

Kazao je da su odlučili da se u školi otvori kombinovano odjeljenje armaceutskih i zdravstveno sanitarnih tehničara.

"Kada su sva vrata bila zatvorena i kada skoro nije bilo izgleda da će se ova ideja realizovati, ja sam kao direktor okupio profesore i zajedno smo zakucali na vrata predsjednika opštine. On je širom otvorio vrata i obećao pomoć. Prva donacija koja je stigla bila je od predsjendika Opštine. Kasnije je pomoć dao i Rudnik uglja i firma iz Podgorice. Većinu posla u kabinetu uradile su vrijedne ruke naših radnika iz Centra za obuku vozača i Đačke zadruge. Od prvog dana u ovu priču je uključena profesorica Ana Milović i Vesna Popović naše profesorice hemije i ne samo one", rekao je Strunjaš poručivši učenicima da "od sada mogu svima da kažu da nastavu hemije i farmaciji pohađaju u najsavremenijem kabinetu u Crnoj Gori".

Pozdravljajući prisutene predsjednik opštine Dario Vraneš, koji je jedno vrijeme kao ljekar radio i kao predavač u ovoj školi, rekao je da današnji dan treba da bude upisan zlatnim slovima ne samo u monogorafiji Srednje stručne škole već i u monografiji Opštine Pljevlja.

kabinet Srednja stručna škola Pljevlja
foto: Goran Malidžan

"Istine radi moram da saopštim da najveća zasluga za otvaranje ovog kabineta ima Bojan Strunjaš sa saradnicima. Punih šest mjeseci trajala je grčevita borba da bi vi danas sjedjeli u ovakvo savremenom kabinetu. Kada su početkom juna Strunjaš i profesori došli kod mene u opštinu ja sam bio oduševljen idejom otvaranjem ovog smjera. Oduševljen sam bio prvo kao ljekar, čovjek i kao predsjednik Opštine", rekao je Vraneš.

Profesorica Ana Milović kazala je da u 21 vijeku, vijeku kompjutera, društvenih mreža i vještačke inteligencije samo ovako moderni kabineti mogu parirati svim izazovima nu nastavnom procesu i uticati podsticajno na istraživački duh i radoznalost mladih prema prirodnim naukama.

kabinet Srednja stručna škola Pljevlja
foto: Goran Malidžan

"Ovo je jedno od najvećih ulaganja u nastavu i obrazovanje u poslednjih decenija u našoj opštini. Zato veliko hvala lokalnoj zajednici i privrednim subjektima, koji su u saradnji sa upravnom Srednje stručne škole drastično poboljšali ambijent učenja naših đaka,ambijent u kojem će mladi na kreativan način saznavati i primjenjivati stečena znanja, a što će im uvjerena sam omogućiti uspješan odabir željenih fakulteta u budućnosti. Nadam se da je ovo samo početak ulaganja u obrazovanje u našem gradu. Svima koji ste omogućili da se realizuje projekat zahvaljujemo sa željom da i ubudućnosti pomažete svojoj zajednici“, rekla je Milović.

Bonus video: