Japan donirao više od 100.000 eura Crnoj Gori za zdravstvene i obrazovne ustanove

Potpisan donatorski ugovor između Ambasade Japana, Opšte bolnice Bar i vrtića "Jevrosima Jevra Rabrenović"

5916 pregleda 3 komentar(a)
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Nikola Saveljić
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Nikola Saveljić

Ojačavanjem infrastrukture zdravstva možemo pospiješiti zdraviju i prosperitetniju zajednicu i osigurati da su osnovne medicinske usluge lako dostupne onima kojima su potrebne.

To je rekao ambasador Japana Akira Imamura na potpisivanju donatorskog ugovora između Ambasade Japana i Opšte bolnice Bar i Predškolske ustanove "Jevrosima Jevra Rabrenović" u Vili Gorica.

"Prvi projekat potpisan danas ima za cilj opremiti Opštu bolnicu u Baru bipolarnim resektoskopom u iznosu od 62.500 eura. Ovaj dodatak poboljšaće urološke intervencije, direktno doprinoseći ukupnom poboljšanju zdravlja lokalnog stanovništva u skladu s nacionalnim programom za rano otkrivanje raka bešike i prostate u Crnoj Gori", rekao je Imamura.

Objasnio je da se drugi projekat odnosi na pružanje podrške obnovi krova javne pedagoške ustanove u Mojkovcu.

"Time će se poboljšati sigurnost djece koja pohađaju ustanovu. Ovaj projekat omogućiće sigurne i bezbrižne uslove za razvoj najmlađih. Japan i Crna Gora njeguju prijateljske odnose otkako je Crna Gora stekla nezavisnost. Japan je podržava u unutrašnjim reformama i regionalnoj saradnji kako bi se integrisala u EU", rekao je Imamura.

Sa potpisivanja ugovora
Sa potpisivanja ugovorafoto: Nikola Saveljić

Nada se i da ce projekti biti uspješno realizovani i da će "značajno doprinijeti poboljšanju životnih uslova u Baru i Mojkovcu".

Ministar zdravlja Vojislav Šimun kazao je da je japanska vlada obezbijedila 62.500 eura bolnici u Baru.

"Ovo je još jedna potvrda prijateljskih odnosa naše dvije zemlje, koje u kontinuitetu prati konstruktivan dijalog na visokom nivou.. Narod Japana je od 1998. godine donirao preko tri miliona eura podrške. U oblasti zdravstva realizovano je 18 projekata čija vrijednost iznosi više od milion eura...", rekao je Šimun.

Šimun
Šimunfoto: Nikola Saveljić

On je kazao da je donacija Japana dragocjena i umnogome pomaže u ispunjenju svih ciljeva.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović zahvalila se Japanu na donaciji koja, kako kaže, daje snažan impuls stvaranju povoljnog ambijenta za zaposlene.

Jakšić Stojanović
Jakšić Stojanovićfoto: Nikola Saveljić

"Više 43 miliona eura je Japan uložio u našu zemlju, a to je dokaz dobre saradnje. Zahvaljujem se na donaciji i izražavam duboku zahvalnost zbog toga. Vjerujem da ćemo unaprijediti kvalitet vaspitno-obrazovnog procesa u Crnoj Gori", rekla je ona, dodajući da samo kvalitetnim obrazovanjem možemo krenuti naprijed.

Potpresjednica opštine Bar Tanja Spičanović zahvalila se na vrijednoj donaciji Japana.

Sa potpisivanja ugovora
Sa potpisivanja ugovorafoto: Nikola Saveljić

"Duboko vjerujem da se veličina kulture ne ogleda u tome koliko ima, vec koliko je spremna podijeliti sa drugima. U tom smislu solidarnosti i filantropskog duha japanskog naroda, ovo vidimo kao afirmaciju pozitivnih Društvenih vrijednosti. Vrijedna medicinska oprema od velikog je značaja za tretiranje onkoloških pacijenata i značiće svima. Ova donacija daje doprinos lokalnoj zajednici", rekla je Spičanović.

Kazala je da će Japan u opštini Bar imati iskrenog partnera za svaku buduću saradnju.

Direktor Opšte bolnice Bar Igor Karišika kazao je da je donacija Japana dragocjena.

"Zahvaljući vašoj donaciji opština Bar uspjeće u namjeri da značajno unaprijedi kvalitet i bezbjednost onkoloških procedura. Svaka razmjena znanja sa stručnjacima iz Japana od velike je važnosti. Posebno mi je drago što sarađujemo sa Japanom", kazao je Karišik.

Predsjednik opštine Mojkovac Vesko Delić istakao je da mu je velika čast što potpisuje grant sa Japanom.

"Posebno smo zahvalni što ste nam podrška i ovog puta. Ne zaboravljamo Vaše prethodne donacije. Hvala Vam na vrlo značajnom grantu čija sredstva ćemo iskoristiti u skladu sa potpisanim ugovorom...", rekao je Delić. Direktorka predškolske ustanove "Jevrosima Jevra Rabrenović" Vukica Bulatović kazala je da je "gest Japana velikodušan".

"Vjerujemo da je svaki doprinos za rad u boljim uslovima vaspitača i djece jedan veliki korak ka boljoj budućnosti", rekla je.

Bonus video: