Milović: Palata pravde neće se graditi na Ćemovskom polju

Ministar pravde kazao da će ta zgrada biti građena na drugoj lokaciji, "urbanom dijelu grada"

12794 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Milović i Popa, Foto: Služba za odnose sa javnošću Ministarstva pravde
Milović i Popa, Foto: Služba za odnose sa javnošću Ministarstva pravde

Na današnjoj sjednici Vlade biće povučena odluka o izgradnji Palate pravde na predviđenoj lokaciji na Ćemovskom polju, već se projekat premješta na adekvatnu lokaciju u urbanom dijelu grada, gdje bi bili smješteni svi sudovi, osim Specijalnog suda.

To je kazao ministar pravde Andrej Milović na sastanku sa ambasadorkom Evropske Unije (EU) u Crnoj Gori, Oanom Kristinom Popom.

"Evropska unija će u potpunosti podržati reforme u crnogorskom pravosuđu, zaključak je današnjeg sastanka ministra pravde Crne Gore, Andreja Milovića, i ambasadorke Evropske Unije u Crnoj Gori, Oane Kristine Pope", stoji u saopštenju službe za odnose sa javnošću Ministarstva pravde.

Kako je saopšteno, Popa je izrazila posvećenost EU pružanju podrške Crnoj Gori u ostvarivanju evropskih standarda.

"Milović je istakao da deblokada pravosuđa predstavlja tek početak, te da je neophodna dubinska reforma koja će rezultirati kvalitetnijim pravosudnim sistemom i profesionalnim tužiocima. Hitna mjera u tom procesu je preseljenje Specijalnog državnog tužilaštva u staru zgradu Vlade, gdje će zajedno djelovati s budućim Specijalnim sudom i Specijalnim policijskim odjeljenjem (SPO)", stoji u saopštenju.

On je rekao da je izgradnja Specijalnog zatvora u Mojkovcu, kako se navodi, jedan od najvažnijih prioriteta, jer bi on služio za izvršenje krivičnih sankcija za djela koja su u nadležnosti SDT, a kojima sudi Specijalni sud. Dodatno,

"Naglašena je potreba za osnivanjem suda u Budvi, sudskog odjeljenja u Tivtu, kao i potreba za dodatnim osnovnim sudom u Podgorici. Takođe, neophodno je ojačati funkciju zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa, uz neophodne ustavne promjene", stoji u saop

Popa se nada da će do kraja godine Crna Gora ostvariti progres u sprovođenju reformi, naglašavajući da su saradnja i razmjena informacija ključni.

"Ona je kazala da, iako su ekonomske reforme važne, vladavina prava ostaje temelj bez kojeg nema održivih ekonomskih promjena. Reforme pravosuđa su stoga u očima EU najbitniji korak ka izgradnji pravednog i efikasnog sistema u Crnoj Gori", stoji u saopštenju.

Bonus video: