U budžetu Opštine Tivat dogodine više od 29 miliona eura

Lokalna uprava Tivta pripremila nacrt plana prihoda i rashoda za 2024.

3107 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković

Administracija gradonačelnika Tivta Željka Komnenovića utvrdila je i stavila na petnaestodnevnu javnu raspravu nacrt Odluke o budžetu Opštine za 2024. godinu, kojim je predviđeno da će dogodine budžet grada iznositi 29.239.100 eura.

To je osam odsto više nego što iznosi budžet za 2023. u kojoj grad Tivat raspolaže sa ukupno nešto više od 27 miliona eura.

Planirano je da se iz ovogodišnjeg, u budžet za 2024. prenese osam miliona eura neutrošenih sredstava, dok će planirani prihodi u narednoj godini iznositi nešto više od 21 milion eura.

Od naplate raznih vrsta poreza u gradskoj kasi Tivta dogodine se očekuje 14,5 miliona, taksi 320.000 eura, naknada skoro 4,6 miliona, donacija pola miliona, a od tzv. ostalih prihoda skoro 1,1 milion eura. Pojedinačno najveći i najznačajniji prihod lokalne uprave Tivta je porez na imovinu građana i firmi, od kojeg se dogodine očekuje naplata čak 11 miliona eura, što je za oko 2,7 miliona ili 24 odsto više nego što iznosi plan za 2023.

Bitna prihodovna stavka je i naknada za uređivanje i izgradnju građevinskog zemljišta (komunalije) koja je dogodine planirana na 4,25 miliona eura, što je 12 odsto više od iznosa koji je za naplatu komunalija predviđen u budžetu za ovu godinu.

Što se utroška novca tiče, planirano je da Opština u 2024. na tekuće rashode potroši 6,47 miliona, na transfere lokalnim preduzećima i ustanovama, institucijama, pojedincima, sportskom i NVO sektoru 5,6 miliona, na otplatu duga i obaveza iz prethodnog perioda 2,6 miliona, dok je kapitalni budžet planiran na iznos od 14,4 miliona eura.

Izdaci za bruto plate i doprinose na teret poslodavca za zaposlene u lokalnoj administraciji dogodine će iznositi 3,16 miliona eura i 16 odsto su veći od ovogodišnjih, dok će izdaci za “ostala lična primanja” biti smanjeni dva odsto na iznos od ukupno 376.250 eura. Rashodi za materijal uvećavaju se dva odsto na iznos od skoro 579 hiljada eura, dok rashodi za usluge planirani na iznos od nešto preko 1,3 miliona eura bilježe rast od čak 52 odsto, najviše radi povećavanja dotacija za prevoz, odnosno uvođenja novog loyalty programa i raznih dotacija zanatstvu i razvoju malog biznisa, kao i većim izdvajanjima za razne kulturne manifestacije.

Dogodine će znatno porasti i transferi iz gradskog budžeta raznim lokalnim preduzećima koje pružaju komunalne usluge, a koji su planirani na ukupan iznos od skoro 2,2 miliona eura. Planirani iznos za kapitalne investicije od 14,4 miliona za šest odsto manji nego što je za kapitalne projekte predviđeno budžetom za 2023. Zbog dospijevanja na naplatu novih tranši višemilionskih kredita uzimanih u proteklom periodu za gradnju lokalne vodovodne i kanalizacione mreže, izdaci u budžetu za 2024. na stavci “otplata duga” porašće za čak četiri puta u odnosu na ovogodišnje, te će dogodine iznositi ukupno 2,3 miliona eura.

Bonus video: