MASOVNO TROVANJE ŽIVOTINJA

Uznemirujući sadržaj: Psi u Kolašinu umirali u mukama naočigled turista

"Očigledno je riječ o jakom otrovu, koji je neko prosuo po trgu...To su bili prizori koje niko ne može očekivati da vidi u civilizovanom svijetu"...
67 pregleda 14 komentar(a)
Trovanje pasa, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Trovanje pasa, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Najmanje šest pasa lutalica uginulo je u srijedu u poslijepodnevnim satima na Trgu Vukmana Kruščića, u centru Kolašina.

Leševi  životinja bili su ispred restorana, picerije i marketa Mesopromet.

Kako očevici tvrde, neki su se dugo mučili prije nego  su uginuli, što su bili uznemiravajući prizori  za turiste i  Kolašince.

Čin masovnog trovanja pasa danas su osudili aktivisti civilnog sektora i pozvali nadležne institucije da stanu na kraj “divljaštvu  koje se iz godine u godinu ponavlja”.

"Očigledno je riječ  o jakom otrovu koji je neko prosuo po gornjem trgu.  Dok su psi umirali, na trgu je bilo mnogo djece i turista. To su bili prizori koje niko ne može očekivati da  vidi u civilizovanom svijetu, u  XXI  vijeku. Prinuđeni smo da zbog ovakvih dešavanja pomoć potražimo i van granica Crne Gore, jer  na naše apele niko ne raguje. Otrovano  je šest pasa. Pozivamo veterinarsku inspekciju da što prije utvrdi o kakavom je otrovu riječ, a nadležne da zaštite životinje i ljude od divljaka",  kazala je Danijela Vuksanović vlasnica  privatnog prihvatlišta za pse - Rikijevo carstvo.

Podsjetila je da su psi u Kolašinu u  proteklih nekoliko godina bar pet puta masovno trovani.

Iz Komunalne policije negirali su sumnje pojedinih Kolašinca - da oni stoje iza trovanja  životinja.

Načelnik Zoran Kujović tvrdi  da su o trovanju saznali od građana  i da su odmah reagovali.

"Ograđujemo se od sumnji da smo na bilo koji način odgovorni za ubijanje psa. Takođe, oštro osuđujemo one koji su to učinili i nadam se da će se utvrditi ko je odgovoran za trovanje.  Užasno je što se to dešavalo u centru grada, naočigled mnogobrojnih prolaznika i u vrijema kada je u Kolašinu mnogo turista. Svakako da je potpuno nedopustivo da se problem pasa lutalica rješava na taj način", rekao je on.

Po pozivu Komunalne policije,  veterinar  dr Saša Drljević uzeo je uzorke sa uginulih životinja, rekavši da  ne može da potvrdi da su  psi otrovani dok se ne obave  toksiloške analize.

Tokom minulih nekoliko sedmica broj pasa lutalica značajno je povećan, na šta su se žalili mnogi građani. Po tim prijavama, kako je Kujović tada kazao, Komunalno preduzeće trebalo je da obavijesti prihvatilište za nezbrinute životinje iz Berana da pokupe pse sa ulica. Sa beranskim prihvatilištem Opština je prošle godine potpisala ugovor o zbrinjavanju lutalica.

Fotografije ubijenih životinja napravili gosti iz Njemačke, Engleske, Australije

Vuksanovićeva je rekla da su fotografije i snimke pasa koji su na izdisaju napravili turisti iz Njemačke, Engleske i Australije.

Oni su, tvrdi vlasnica privatnog prihvatilišta, bili užasnuti tim što su vidjeli.

"Obećali su da će te fotografije i snimke objaviti kad se vrate kući.  Nijesu mogli da vjeruju da se to dešava. Možete misliti kakva je to slika o Kolašinu i o Crnoj Gori.  Da ne pominjem opasnost od otrova na gradskim ulicama za ljude, odnosno djecu koja se tu igraju.   Nemam više snage da se nosim sa trovačima u Kolašinu i ne mogu da shvatim kako Opština ne može da zbrine životinje, ako ja o svom trošku u privatnom prihvatilištu držim 70 životinja".