Trening za rad sa starim i bolesnim

Obuka za pružanje usluge pomoć u kući - usluge gerontodomaćice za pružanje podrške starijim osobama

1565 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Opštinska organizacija Crvenog krsta i Opština Tivat pozvale su juče nezaposlene osobe, starosti od 30 do 55 godina, da se prijave za pohađanje obuke za pružanje usluge pomoć u kući - usluge gerontodomaćice za pružanje podrške starijim osobama.

Obuka će biti organizovana u Domu solidarnosti Crvenog krsta u Sutomoru, od 1. do 5. decembra, a sve troškove, uključujući smještaj, ishranu i prevoz, za tri prijavljene osobe pokriva Opština.

“Posao gerontodomaćica uključuje pripremanje obroka, nabavku namirnica, šetnju, kao i pomoć u održavanju lične i higijene prostora. Geronto domaćice pomažu i u nabavci terapije i plaćanju komunalnih usluga”, poručuju iz OO Crvenog krsta, koja sprovodi taj program.

Iz te organizacije pozivaju zainteresovana lica koja vole rad sa starijim licima i spremna su za terenski rad, da se prijave do 28. novembra. Obuka se sprovodi po akreditovanom programu, koji traje pet dana tokom kojih učesnici imaju prilike da nauče više o programu pomoći u kući, strukturi korisnika i njihovim potrebama, obavezama gerontodomaćica, motivaciji za rad, timskom radu, organizaciji vremena, komunikaciji sa starijim osobama sa oštećenjem sluha i/ili vida, rješavanju konflikata, porodičnim odnosima... Nakon završene obuke, učesnici dobijaju sertifikat. Inače, program pomoći i podrške namijenjen starijim, bolesnim i iznemoglim sugrađanima koji nemaju pomoć članova porodice, u Tivtu se uspješno realizuje već nekoliko godina. Lokalna uprava za realizaciju iz izdvaja 50.000 eura.

Bonus video: