Policija istražuje sječu u park šumi Dulovine

Privatna parcela planirana da bude dio budućeg zaštićenog područja Dulovine u Kolašinu

7254 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Zapisnik o sječi osam stabala crnog bora i tri stabla topole, na privatnoj parceli u park šumi Dulovine, dostavljen je juče policiji na dalju postupanje, saopštili su iz Područne jedinice (PJ) Uprave za šume.

Podsjećaju da je sječa u ponedjeljak ujutro obavljena bez rješenja kojim se to dozvoljava.

“Parcela na kojoj je obavljena sječa je privatna. Okolna parcela 946/11 koja je vlasništvo Opštine Kolašin je u postupku proglašenja za park i sva ta šuma tretirana je uvijek kao park šuma. Parcela u nastavku je, takođe, po kulturi šuma i vlasništvo je strane kompanije”, kazali su iz PJ Uprave.

U Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, iz kojeg nije bilo zvaničnih izjava, nakon što je prijavljen nedozvoljena sječa, ni juče nijesu mogli da komentarišu taj slučaj. Kažu sada je to “stvar istrage nadležnih organa”. Nezvanično podsjećaju da je po DUP “Centar” taj dio Dulovina zelena površina, što znači da nije moguće dobiti Urbanističko-tehničke uslove (UTU) za gradnju.

Objašnjavaju i da je ta privatna parcela planirana da bude dio budućeg zaštićenog područja Dulovine. Međutim, za sada nije poznato koja će zona biti dok se ne završi Studija o zaštiti, čija izrada je u toku.

Komunalna policija nema nadležnost da postupa u slučaju sječe na privatnom posjedu u Dulovinama, objasnila je načelnica Ana Šćepanović, jer nije riječ o javnoj površini. Ona kaže da su obavijestili o tom slučaju šumarskog inspektora.

Iz opozicionog Pokreta Zajedno gradimo Kolašin prije dva dana saopštili su da je sječa u Dulovinama direktna posljedica kašnjenja izrade Studije o zaštiti na koju se, tvrde, čeka više od 14 mjeseci. Studijom bi se, objašnjavaju, pored površine koju bi zaštićeno područje obuhvatalo, definisale i mjere njegove zaštite od devastacije. Poručili su da je “park izložen stalnoj opasnosti od devastacije privatnih vlasnika i investitora, koji su kupili parcele za gradnju u neposrednoj blizini”.

Bonus video: