Podgorica se uzda u naplatu poreza i taksi

Nacrt odluke o budžetu je na javnoj raspravi od prekjuče, a sugestije i predlozi mogu se dostavljati do kraja mjesaca

14287 pregleda 42 reakcija 14 komentar(a)
Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, Foto: Luka Zekovic
Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, Foto: Luka Zekovic

Planirani budžet Podgorice za narednu godinu trebalo bi da iznosi više od 133 miliona eura, a Glavni grad se uzda da će od poreza, taksi, naknada... imati 96,62 miliona eura u kasi.

To stoji u Nacrtu odluke o budžetu Glavnog grada za 2024. godinu, koju potpisuje predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović.

Nacrt odluke je na javnoj raspravi od prekjuče, a sugestije i predlozi mogu se dostavljati do kraja mjeseca.

Prema Nacrtu, izdaci Glavnog grada trebalo bi da iznose nešto više od 130 miliona eura. Od toga, iz kase bi trebalo izdvojiti 55,7 miliona za tekuću budžetsku potrošnju, otplatu duga (3,2 miliona), ali i obaveza iz ranijeg perioda od više od četiri miliona eura.

62,4

miliona eura je novac za koji grad računa da će naplatiti kroz porez na dohodak fizičkih lica, nepokretnosti, promet nepokretnosti...

Prema planu, grad računa i da će od poreza na dohodak fizičkih lica, nepokretnosti, promet nepokretnosti... prihodovati 62.400.000 eura.

Prema Nacrtu odluke o budžetu, porez na dohodak fizičkih lica predstavlja polovinu glavnog priliva novca u budžet Glavnog grada - 32 miliona eura, dok je od poreza na planirana dopuna gradske kase u iznosu od 13.500.000 eura.

Glavni grad još predviđa i da će prihod od zakupnine zemljišta i objekata u vlasništvu grada biti nešto manje od milion eura, dok od naplate novčanih kazni, izrečenih u postupcima zbog neplaćanja lokalnih poreza, 450.000 eura.

Prema Nacrtu odluke o budžetu Podgorice, za isplate novca institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru planirano je da se izdvoji nešto više od sedam miliona eura. Institucijama kulture i sporta bi sljedovalo najviše - tri miliona, dok bi nevladine organizacije i političke partije ukupno dobile 948 hiljada eura. Za jednokratnu pomoć je, prema Nacrtu, predviđeno 250.000 eura.

Glavni grad je predvidio da za kapitalne izdatke, odnosno gradske projekte potroši 70 miliona eura. Za projekte rekonstrukcije ili izgradnju ulica, puteva i druge lokalne infrastrukture, Podgorica će obezbijediti 53.025.000 eura

Bonus video: