Ženska vizija biznisa

Žene liderke i izazovi sa kojima se suočavaju su tema ekskluzivnog magazina Biznis liderke. Danas predstavljamo tim Asocijacije menadžera Crne Gore

1691 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Asocijacija menadžera Crne Gore
Foto: Asocijacija menadžera Crne Gore

Broj žena koje se nalaze na bitnim upravljačkim pozicijama u Asocijaciji menadžera CG, kao i njihove biografije i reference, pokazuju da je AMM apsolutno posvećen podršci i aktivnom uključenju žena u sve poslovne i društvene sfere života

Asocijacija menadžera Crne Gore formirana je septembra 2013. godine i uskoro navršava 10 godina postojanja. Od samog osnivanja organizacija je usmjerena ka unapređenju liderskih znanja i vještina, a poseban fokus je stavila na aktivno učešće žena u radu kako kroz članstvo, tako i kroz preuzimanje značajnih funkcija u upravljačkim tijelima Asocijacije.

U Asocijaciji s ponosom ističu da su polazeći od vizije i ciljeva AMM-a, da promovišu liderske i menadžerske vještine, ali i da afirmišu poslovne žene, 2018. godine formirali Odbor za oblasti liderstva i poslovnih žena.

Misija Odbora je promocija i unapređenje liderskih vještina i afirmacija i uključenje poslovnih žena u aktivnosti AMM-a. Bez liderskih vještina, ali i aktivnog uključenja žena u poslovni i društveni život, nema ni ostvarenja vizije razvijene i prosperitetne Crne Gore.

Marijana Kadić Bojanić
Marijana Kadić Bojanićfoto: Asocijacija menadžera Crne Gore

Njegovanje timske i kompanijske kulture koja podržava i naglašava važnost rodne ravnopravnosti, različitosti i inkluzivnosti, jeste ono što se zaista računa, kažu u AMM, ako želite da pojačate glasove i ideje koje se često ne čuju. Vizija Odbora je izboriti se sa uticajem roda na autoritet, poslovne odnose i efektivno vođstvo. Iskoristiti izuzetne ženske potencijale kako bi se prevazišle prepreke u ličnom životu, društvu i šire. Za predsjednicu pomenutog Odbora imenovana je potpredsjendica AMM-a Marijana Kadić Bojanić, izvršna direktorica televizije Vijesti i Daily press-a.

Tatjana Mandić
Tatjana Mandićfoto: Asocijacija menadžera Crne Gore

Sa ciljem aktivnog uključenja i preuzimanja značajnih funkcija u Asocijaciji menadžera ističu i žene koje su članice Upravnog odbora AMM-a, a koje zauzimaju značajne pozicije u kompanijama: Tatjana Mandić, izvršna direktorica Mtela, Ljilja Pižurica, izvršna direktorica Nelt Grupe za Crnu Goru i Albaniju, Ivana Đurović, generalna menadžerka hotela “Ramada”, Kornelia Santai, izvršna direktorica “Yellow event-a”, Dejana Ponoš, izvršna direktorica “Arhimeda”, Irena Radović, izvršna direktorice Investiciono-razvojnog fonda, Maja Krstić, članica UO, nadležna za sektor za strategiju i finansije u CKB-u, Biljana Radusinović, HR direktorica “One CG” i Mirjana Purić, izvršna direktorica Tržnica-pijaca.

Ljilja Pižurica
Ljilja Pižuricafoto: Asocijacija menadžera Crne Gore

Značajno tijelo AMM-a je CEO Forum gdje važnu ulogu ulogu imaju gospođe Mandić i Pižurica.

Ana Martinović
Ana Martinovićfoto: Asocijacija menadžera Crne Gore

Članica predsjedništva AMM-a Ana Martinović, PR menadžerka Mtela, predsjedava Odborom za PR i marketing.

Anđela Radosavović
Anđela Radosavovićfoto: Asocijacija menadžera Crne Gore

Treba istaći da radom izvršne kancelarije AMM-a rukovodi izvršna direktorica Anđela Radosavović, koja kao mlada liderka obavlja funkciju članice predsjedništva AMM-a i generalnog sekretara CEO Foruma. Članica je Administrativnog savjeta Evropske konfederacije menadžera CEC i Radne grupe ove prestižne evropske organizacije za rodnu ravnopravnost.

Katarina Savković
Katarina Savkovićfoto: Asocijacija menadžera Crne Gore

U AMM-u ističu da je sekretarka dva značajna Odbora (Odbor za digitalnu transformaciju i Odbor za primjenu vještačke inteligencije i drugih naprednih tehnologija) Katarina Savković.

Broj žena koje se nalaze na bitnim upravljačkim pozicijama u Asocijaciji menadžera CG, kao i njihove biografije i reference, pokazuju da je AMM apsolutno posvećen podršci i aktivnom uključenju žena u sve poslovne i društvene sfere života.

Vjerujući da su pitanja liderstva i uloge koje poslovne žene imaju u društvu tijesno povezani, AMM je nerijetko promovisao žene koje svojim poslovnim rezultatima i referencama to zaslužuju, u okviru projekta Izbor najuspješnijih menadžera/ki, preduzetnika/ca i poslodavaca godine, koji predstavlja najprestižniju poslovnu nagradu na nacionalnom nivou, čiji je institucionalni pokrovitelj Vlada Crne Gore, podržavan od strane najvećih poslovnih organizacija i kompanija, a uživa veliku pažnju crnogorske javnosti, uz medijsko pokroviteljstvo RTCG i TV Vijesti.

U proteklih sedam godina, koliko se projekat realizuje, čak 14 nagrada i specijalnih priznanja je pošlo u ruke žena. Laureatkinje ovih prestižnih priznanja su dobile nagrade kao Naj menadžerke godine u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima, kao i u oblastima koorporativnog upravljanja, medijskog menadžmenta i preduzetništva.

Uzimajući u obzir sve navedene aktivnosti, ali i edukacije koje AMM sprovodi samostalno ili u saradnji sa partnerima, može se reći da AMM predstavlja izuzetnu platformu za povezivanje i razmjenu liderskih znanja i iskustava kako u Crnoj Gori tako i regionu, a kroz članstvo u Evropskoj konfederaciji menadžera CEC i na evropskom nivou.

Ana Soldo
Ana Soldofoto: Asocijacija menadžera Crne Gore

Regionalna saradnja

Danijela Milić
Danijela Milićfoto: Asocijacija menadžera Crne Gore

AMM cijeni važnim regionalno povezivanje žena koje se nalaze na značajnim liderskim i odgovornim pozicijama u kompanijama i institucijama. Ostvaruje se izuzetna saradnja sa Hrvatskom udrugom menadžera i poduzetnika CROMA i Srpskom asocijacijom menadžera SAM, pa je vrijedno istaći izuzetne dame koje se nalaze na čelu ovih organizacije - predsjednicu udruge CROMA Anu Soldo, izvršnu direktoricu klastera Hrvatska i BIH, DS Smith Packaging, kao i Danijelu Milić, glavnu menadžericu. Doskorašnja predsjednica SAM-a Stanka Pejanović, potpredsednica kompanije Hisense International, ujedno je članica Asocijacije menadžera Crne Gore, a još jedna žena koja daje izuzetan značaj saradnji u regionu jeste Jelena Bulatović, izvšna direktorica SAM-a.

Stanka Pejanović
Stanka Pejanovićfoto: Asocijacija menadžera Crne Gore
Jelena Bulatović
Jelena Bulatovićfoto: Asocijacija menadžera Crne Gore

Bonus video: