Dukaj: Vizija Vlade je da javna uprava bude mjesto gdje talenti prosperiraju, a građanima se pružaju najbolje usluge

Dukaj je kazao da je reforma javne uprave kompleksan proces

1825 pregleda 3 komentar(a)
Dukaj, Foto: MJU
Dukaj, Foto: MJU

Vizija Vlade je da javna uprava bude mjesto gdje talenti prosperiraju, a građanima se pružaju najbolje usluge, poručio je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave (MJU), Dukaj je govorio na ministarskom panelu u onlajn formatu, u okviru političkog dijaloga na visokom nivou o reformi javne uprave.

Ministarski panel organizovala je Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA), uz podršku Delegacije Evropske unije u Sarajevu.

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA)
foto: MJU

Dukaj je kazao da je reforma javne uprave kompleksan proces.

Kako je rekao, 44. Vlada prepoznala je reformu javne uprave kao jednu od ključnih oblasti u procesu daljih evropskih integracija.

„Naš strateški dokument je usaglašen sa revidiranim principima dobre javne uprave koje je SIGMA objavila, sa ciljem da stvorimo javnu upravu zasnovanu na profesionalnim i kompetentnim službencima, i da se proces digitalizacije upotrijebi za kreiranje javnih servisa koji su u skladu sa potrebama građane i privrede”, naveo je Dukaj.

On je, kako su saopštili iz MJU, istakao nekoliko ključnih postignuća, koji predstavljaju značajne iskorake prema ostvarivanju zajedničkog cilja zemalja Zapadnog Balkana.

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA)
foto: MJU

Dukaj je rekao da crnogorska administracija snažno ulaže u digitalnu transformaciju, kako bi poboljšala pristup uslugama i komunikaciju sa građanima.

Prema njegovim riječima, uvođenje e-uprave, elektronskog potpisa, elektronskog plaćanja i drugih ključnih sistema, koje su kreirali u prethodnom periodu, omogućilo je efikasniju i transparentniju komunikaciju između državnih organa i građana, smanjujući birokratiju i olakšavajući pristup informacijama i uslugama.

„Ti napori su posebno bili izazovni tokom sajber napada prethodne godine, a koji su osjetile sve zemlje regiona“, kazao je Dukaj.

On je naveo da se predano radi na zaokruživanju pravnog osnova za dalji razvoj crnogorske javne uprave, kao što je zakon o Vladi, kojim će se riješiti niz pitanja i demokratski procesi dodatno unaprijediti.

„Takođe, transparentnost i otvorenost, kao i participacija građana u donošenju odluka je u prioritetu Vlade“, naglasio je Dukaj.

On je kazao da je poseban fokus na decentralizaciji i unapređenju lokalne samouprave u moderan i funkcionalan sistem.

Kako je naveo, Crna Gora je prvi put, u saradnji sa međunarodnim partnerima, pristupila analizi koji će pomoći u daljem planiranju politika i procesu decentralizacije.

Prema riječima Dukaja, svi ti napori usmjereni su ka stvaranju modernog i atraktivnog okruženja za zaposlene, privlačenju raznovrsnih talenata i omogućavanju službenicima da se razvijaju i ostvaruju pun potencijal.

„Naša vizija je da javna uprava bude mjesto gdje talenti prosperiraju, gdje inovacije postaju sastavni dio našeg rada i gdje se našim građanima pružaju najbolje usluge“, poručio je Dukaj.

Direktorica ReSPA-e, Maja Handjiska Trendafilova, kazala je da je u ovogodišnjem dijalogu o politikama, fokus na ljudskim resursima i javnoj upravi, koji su prepoznati kao okosnica svih reformskih agenda.

„Čvrsto vjerujem da se svi možemo ujediniti oko principa i vrijednosti koje javne upravu čine atraktivnim izborom za zapošljavanje, posebno za mlade“, rekla je Handjiska Trendafilova.

Iz MJU su naveli da je na ministarskom panelu naglašena ključna potreba za privlačenjem mladih stručnjaka u sektor javne uprave, kao neophodnost modernizacije javnih institucija.

„Politički dijalog je, takođe, poslužio kao vrijedna platforma za razmjenu različitih uspješnih praksi u regionu u pogledu privlačenja mladih stručnjaka“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je politički dijalog o reformi javne uprave okupio ministre iz regiona, visoke predstavnike Evropske komisije zadužene za reformu javne uprave, institucije, predstavnike mladih i oragnizacija civilnog društva, koji su razgovarali o ključnim aspektima za održiv i inkluzivan rast regiona i put ka integraciji u EU.

Bonus video: