Šimun i Šeldon: Svjetska banka će nastaviti da pruža neophodnu podršku zdravstvenom sistemu Crne Gore

Šimun je zahvalio predstavnicima Svjetske banke na stručnoj i ekspertskoj podršci koja ima kontinuitet kada se govori o sistemu zdravstva i izrazio nadu da će u narednom periodu ona biti učvršćena kroz niz strateških javnih politika implementiranih u sektoru zdravlja i zdravstvene zaštite stanovništva

1775 pregleda 0 komentar(a)
Šimun i Šeldon, Foto: Ministarstvo zdravlja
Šimun i Šeldon, Foto: Ministarstvo zdravlja

Svjetska banka će nastaviti da pruža neophodnu podršku u finansiranju, tehničkoj pomoći i dijeljenju najboljih praksi zdravstvenom sistemu Crne Gore kroz zajednički saradnju sa Ministarstvom zdravlja, čiji je cilj poboljšanje kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga, jačanje institucionalnih kapaciteta i unapređenje zdravstvenih politika.

To je kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, zajednički zaključak nakon sastanka ministra zdravlja, Vojislava Šimuna i šefa kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, Kristofera Šeldona.

U saopštenju se dodaje da je Šimun zahvalio predstavnicima Svjetske banke na stručnoj i ekspertskoj podršci koja ima kontinuitet kada se govori o sistemu zdravstva i izrazio nadu da će u narednom periodu ona biti učvršćena kroz niz strateških javnih politika implementiranih u sektoru zdravlja i zdravstvene zaštite stanovništva.

Vojislav Šimun, Kristofer Šeldon
foto: Ministarstvo zdravlja

"Konkretizovao je dalje korake saradnje kroz podršku digitalnim procesima, nabavku medicinske opreme, uspostavljanje adekvatnog sistema nabavke i distribucije ljekova u cilju racionalizacije troškova, priprema protokola, kao i standarda u odlaganju medicinskog i farmaceutskog otpada", piše u saopštenju Ministarstva zdravlja.

U saopštenju se dodaje da je Šeldon, čestitao ministru zdravlja naimenovanje na novu funkciju i izrazio uvjerenje za uspješan nastavak saradnje.

"On je upoznao ministra sa procesom pripreme Partnerskog okvira za saradnju Svjetske banke sa Crnom Gorom za naredni petogodišnji period, koji predstavlja zajednički strateški dokument Svjetske banke i Vlade Crne Gore, a kojim se definišu prioritetne razvojne oblasti na koje će se usmjeriti podrška Svjetske banke tokom ovog perioda. Reforma zdravstvenog sistema je jedan od prioriteta podrške Svjetske banke i dalje aktivnosti na konkretnim projektima će se razradjivati u zavisnosti od prioriteta Vlade Crne Gore i Ministarstva zdravlja. U tom procesu će se definisati obim podrške sektoru zdravstva", kazali su iz Ministarstva zdravlja.

Bonus video: