Milovac za "Vijesti": Poslom ASK-a se bave civilni sektor i novinari

U slučajevima bivšeg predsjednika Đukanovića i bivšeg policijskog funkcionera Bakovića, Agencija mjesecima nije sprovodila pravosnažne presude Upravnog suda, a odbila je i da toj instituciji dostavi dokumentaciju

14944 pregleda 28 reakcija 16 komentar(a)
Očekuje da Perović na funkciji direktorke neće dočekati kraj mandata: Milovac, Foto: YouTube/prtsc
Očekuje da Perović na funkciji direktorke neće dočekati kraj mandata: Milovac, Foto: YouTube/prtsc

Agencija za sprečavanje korupcije u posljednje vrijeme bezuspješno pokušava da obesmisli ulogu civilnog sektora i medija u borbi protiv korupcije, sukoba interesa i nezakonitog bogaćanja javnih funkcionera.

To je za “Vijesti” kazao direktor Istraživačkog centra Mreže za afirmisanje nevladinog sektora (MANS) Dejan Milovac.

Osvrćući se na navode direktorice Agencije Jelene Perović da MANS ne može biti stranka u postupku pred Upravnim sudom u slučaju skupocjene, neprijavljene kolekcije satova bivšeg predsjednika Mila Đukanovića, Milovac ističe da postoji više presuda koje demantuju direktoricu Perović i njenu pristrasnu interpretaciju.

“I to ne samo interpretaciju Zakona o sprečavanju korupcije koji bi trebalo da sprovodi Agencija, već i zakona po kojima postupaju druge institucije, uključujući i Upravni sud. Da nije inicijativa nevladinih organizacija i onoga što okrivaju mediji, Perović i njena Agencija bi imali luksuz da se bave samo administrativnom korupcijom i kreiranjem kvantitativnih rezultata”, kazao je Milovac.

Zbog toga je, poručuje on, za Perović problem kada se pojavi inicijativa poput one za neprijavljenu imovinu bivšeg predsjednika.

“...Koje svakako na test stavljaju nezavisnost, profesionalnost i integritet Agencije. Kako sve to izgleda u praksi, konstatuje i Evropska komisija u posljednjem Izvještaju za Crnu Goru, gdje se ponovo kritikuje ona dio rada Agencije koji bi trebalo da za rezultat ima vladavinu prava, a ne puko ‘štancovanje’ statističkih slučajeva”, ističe Milovac.

I EK vidjela koliko je sati u Agenciji

On naglašava da su u EK ove godine otišli toliko daleko da je kritikovan i kvalitet odluka koje donosi Agencija.

“Njihov kvalitet je takav da u gotovo svim slučajevima padaju pred Upravnim sudom, ili je taj sud primoran da donosi odluke u meritumu, pod uslovom da mu Agencija dostavi potrebnu dokumentaciju. U slučajevima Đukanovića i bivšeg policijskog funkcionera Enisa Bakovića, Agencija ne samo što mjesecima nije sprovodila pravosnažne presude Upravnog suda, nego je toj instituciji odbila da dostavi dokumentaciju kako bi se donijela odluka u meritumu. Ovakav odnos prema zakonu i institucijama koji godinama njeguju direktorica Perović i Agencija moguć je samo iz razloga nedostatka bilo kakve odgovornosti u njihovom radu. Jedan od ključnih problema za takvo stanje jeste i bivši Savjet Agencije koji svo ovo vrijeme podržava direktoricu Perović u onome što se može nazvati bilo kakvim imenom, osim sprječavanje korupcije”, poručuje Milovac.

Prema njegovim riječima, osim nalaza EK, o radu Agenciji svjedoči i potpuni nedostatak rezultata kada je u pitanju korupcija na visokom nivou,.

“...Te je u tom smislu je razumljiva neskrivena frustracija direktorice Perović činjenicom da svi veliki slučajevi konflikta interesa i skrivanja imovine bivaju otkriveni od strane civilnog sektora i medija”, rekao je Milovac.

Skaj prepiske, nezakonito bogaćenje, bahaćenje

Milovac napominje i da smo u posljednje vrijeme bili svjedoci da je “ogromna većina državnih funkcionera koji se sumnjiče za veze sa organizovanim kriminalom i čija imena se pominju Europolovim prepiskama sa Skaj aplikacije, u nekom periodu svoje karijere imala imovinu čije porijeklo nije objašnjivo zvaničnim prihodima ili imalo relacije sa fizičkim i pravnim licima koje su mogle biti podsticaj za korupciju”.

“Upravo u tim slučajevima je jasno koliku važnost, da postoji politička volja, bi mogla da ima Agencija za sprečavanje korupcije. Ta institucija je među najpozvanijim u državi da na vrijeme prepozna tzv. ‘crvene zastavice’ u ponašanju državnih funkcionera i registruje, prije svih, imovinu ili prihode koji mogu biti proizvod korupcije. Umjesto toga, tim poslom se bave nevladine organizacije i istraživački novinari, i to uprkos svim opstrukcijama koje dolaze prije svega od Agencije. To ne odnosi ne samo na inicijative poput onih sa Đukanovića ili Bakovića, ili desetine drugih koje su završile ‘u korpi’, jer Agencija nije htjela da radi svoj posao, već i na ozbiljan napor koji direktorica Perović i dio njenih saradnika ulažu kako bi onemogućili bilo kakvu kontrolu njihovog rada”, kazao je Milovac.

On podsjeća i na to da je kredibilitet Agencije dodatno poljuljan ponašanjem menadžmenta.

“Počev od postupka javnih nabavki za izradu softvera i kršenja Zakona o tajnosti podataka, skrivanja informacija od javnog interesa o potrošnji budžeta Agencije, pa sve do prisvajanja sitnih benficija poput službenog automobila, plaćenih telefona i svega onog što je postala odlika jednog, prije svega, bahatog odnosa prema javnoj funkciji koja je povjerena direktorici Agencije. Takva institucija ne može biti primjer ponašanja drugim državnim organima i javnim funkcionerima, pa ni imati profesionalni kredibilitet da sprovodi zakon za koji je pored nepristrasnosti i objektivnosti potrebna i dobra količina političke volje”, naglasio je Milovac.

On očekuje da Perović “neće dočekati kraj mandata na toj poziciji”.

“Jer nakon svega što smo vidjeli posljednih nekoliko godina, jasno je da na toj adresi ne stanuje politička volja, pa ako hoćete i profesionalni kredibilitet koji su potrebni da bi se taj posao radio kako valja. MANS zbog toga ohrabruje novu Vladu da što prije pristupi izmjenama Zakona o sprečavanju korupcije, usaglasi ga sa evropskim standardima i omogući da dobijemo instituciju koja će biti istinska brana za korupciju”, poručuje Milovac.

Bonus video: