Fan Kun: Kina će i u narednom periodu podržavati crnogorski obrazovni, naučni i inovacioni sistem

Fan je, tokom razgovora sa crnogorskom ministarkom prosvjete, nauke i inovacija, Anđelom Jakšić Stojanović, posebno ukazao na spremnost kineske strane da u najkraćem roku finalizuje i potpiše sa Crnom Gorom sporazume iz oblasti obrazovanja za period od ove do 2026. godine, kao i iz domena međusobnog priznavanja akademskih kvalifikacija

3870 pregleda 0 komentar(a)
Fan Kun i Jakšić Stojanović, Foto: Ministarstvo prosvjete
Fan Kun i Jakšić Stojanović, Foto: Ministarstvo prosvjete

Kina će i u narednom periodu podržavati crnogorski obrazovni, naučni i inovacioni sistem kroz razne modalitete saradnje, rekao je ambasador te države u Crnoj Gori Fan Kun.

Fan je, tokom razgovora sa crnogorskom ministarkom prosvjete, nauke i inovacija, Anđelom Jakšić Stojanović, posebno ukazao na spremnost kineske strane da u najkraćem roku finalizuje i potpiše sa Crnom Gorom sporazume iz oblasti obrazovanja za period od ove do 2026. godine, kao i iz domena međusobnog priznavanja akademskih kvalifikacija.

“Takođe je naveo da će biti podržana i sva dalja saradnja kroz aktivnosti Konfucije instituta na Univerzitetu Crne Gore, a u domenu inovacija posebno mjesto za unapređenje saradnje vidi kroz skoro otvaranje prvog Naučno-tehnološkog parka u Podgorici”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, Jakšić Stojanović je posebno istakla da Kina predstavlja jednog od najvažnijih partnera u saradnji u oblasti obrazovanja.

“To posebno što se ima u vidu donatorska podrška u vidu građevinskih radova i opreme za osnovne i srednje škole u Crnoj Gori ali i mnogobrojne stipendije za učenje kineskog jezika te ostale oblasti obrazovanja, namijenjene srednjim i visokoškolskim institucijama u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, u domenu nauke i inovacija, fokus razgovora je stavljen na uspješnu saradnju u prethodnom periodu, novi Konkurs za zajedničke istraživačke projekte, kao i podršku Kine u realizaciji studijskih boravaka u toj zemlji za predstavnike inovacione infrastrukture iz Crne Gore.

“Obostrano je konstatovano da je neophodno nastaviti prethodnu izuzetno dobru saradnju na svim poljima, kako kroz tijesnu saradnju resornih institucija dvije zemlje, tako i kroz saradnju Ambasade Kine i Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: