Ombudsman: Vršnjačko nasilje ostaje jedan od najizraženijih problema u oblasti dječjih prava u Crnoj Gori

"U vezi sa posljednjim slučajem koji je skrenuo pažnju javnosti, prijetnjama učenika škole u Sutivanu kod Bijelog Polja, Zaštitnik prati postupanje nadležnih organa, koji za sada preduzimaju adekvatne mjere i radnje"

7301 pregleda 1 komentar(a)
Bjeković, Foto: MINA
Bjeković, Foto: MINA

Vršnjačko nasilje ostaje jedan od najizraženijih problema u oblasti dječjih prava u Crnoj Gori, a za bolji sistemski odgovor potrebno je pojačati preventivne aktivnosti, multidisciplinarnu saradnju nadležnih organa, ali i odgovornost cijele zajednice, saopšteno je je danas iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda (Ombudsman).

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda je Siniša Bjeković.

"U vezi sa posljednjim slučajem koji je skrenuo pažnju javnosti, prijetnjama učenika škole u Sutivanu kod Bijelog Polja, Zaštitnik prati postupanje nadležnih organa, koji za sada preduzimaju adekvatne mjere i radnje. Očekujemo posvećeno i ažurno postupanje u nastavku procesa prema svim uključenim stranama, u cilju prevazilaženja problema i uspostavljanja zadovoljavajuće atmosfere u školi i lokalnoj zajednici. Uz dužno poštovanje i razumijevanje uznemirenosti i straha koje je izazvala ova situacija, molimo javnost za više senzibiliteta u komentarisanju ove situacije, budući da su primijećeni zabrinjavajuće neprimjereni i neprihvatljivi komentari na pojedinim portalima i društvenim mrežama. To svakako nije u najboljem interesu bilo kog djeteta i može samo dodatno usložiti problem", ističe se u saopštenju institucije Zaštitnika.

Policija je Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Bijelom Polju 16. novembra prijavila da je učenik devetog razreda Osnovne škole "9. maj" u Sutivanu, prijetio đacima da će ih pobiti i da je na njegovom spisku za odstrel 26 osoba.

U saopštenju institucije Zaštitnika se dodaje da u susret Međunarodnom danu djeteta, koji se širom svijeta obilježava sjutra, još jednom skreću pažnju da svi zajedno treba da povedemo više računa o ambijentu u kom odrastaju i u kom se vaspitavaju djeca i mladi, ali i da pružimo neophodnu podršku i pomoć kada je to potrebno.

"Iz prakse Zaštitnika primjetno je da vršnjačko nasilje uglavnom nije prepoznato blagovremeno, zbog čega izostane adekvatna reakcija. Takođe je uočeno da neke obrazovno-vaspitne ustanove identifikuju samo posljedice neprilagođenog i nasilnog ponašanja, a da se ne utvrdi uzrok takvog ponašanja u svakom konkretnom slučaju, odnosno što je to dijete htjelo poručiti svojim ponašanjem. Potrebno je ohrabriti i porodice, kao najvažnije karike lanca u vaspitanju i razvoju djece, da se ne ustručavaju, već da obavezno potraže stručnu pomoć kada njihovi napori nisu dovoljni da pomognu djetetu koje ispoljava problematično ponašanje", kazali su iz institucije Zaštitnika.

Navodi se da je uz jačanje kapaciteta psihološko-pedagoških službi, neophodno sprovoditi i sadržajnije preventivne aktivnosti među djecom, kako bi shvatili da svojim djelovanjem nekada mogu spriječiti nasilje u školi ili van nje.

"Generalno posmatrano, neuspjeh je cijelog društva ukoliko jedna situacija dovede do stigmatizacije koja će obilježiti nečije odrastanje, umanjiti ili onemogućiti šanse za reintegraciju, a nerijetko negativno dugoročno uticati i na cijelu jednu porodicu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: