Hodžić: Sezona u Ulcinja bila dobra, može i mora bolje

Problemi koji se moraju hitno rješavati su neregistrovani privatni smještaji i neprijavljivanje gostiju, gužva, parkinzi i buka. Fokus bio na organizovanju brojnih kulturno-zabavnih manifestacija

11770 pregleda 4 komentar(a)
Ćazim Hodžić, Foto: Privatna arhiva
Ćazim Hodžić, Foto: Privatna arhiva

Ovogodišnja sezona u Ulcinju po broju gostiju bila je uspješnija od lanjske, ali i lošija u odnosu na rekordnu 2019, pozitivni pomaci ogledaju se prvenstveno na produženjima pred i post sezone i naplati boravišne takse, a grad i dalje kuburi sa gužvama u saobraćaju, nedostatkom parking prostora i bukom.

To je u intrvjuu “Vijestima” kazao predsjednik Turističke organizacije Ulcinja Ćazim Hodžić.

“Kada je ova sezona u pitanju, moramo reći da je Turistička organizacija uložila velike napore da sezona bude uspješna, i na kraju možemo reći da smo zadovoljni onim što smo radili, ali ostajemo pri tome da uvijek može bolje”, kazao je Hodžić.

Naveo je da se TO ove sezone fokusirala na organizovanje brojnih kulturno-zabavnih manifestacija koje su počele od 1. maja, kada je organizovana manifestacija “Svi za turizam” i time zvanično otvoriena ljetnja turistička sezona, zatim koncert poznatog svjetskog tenora Rame Lahaja, a tokom ljetnje sezone organizovani su i Maraton, Teqbol na pijesku, Vespa fest, Pranvera ne Ane te Malit, Old timer fest, Sajam knjiga, Bojanovanje, Kalimera poetike, Dani bamije, Dan dijaspore, Brojanica.

“Takođe, tokom septembra organizovali smo Koloniju umjetnika, na platnu koja se održava u našem gradu osam godinu za redom, kao i u saradnji sa Opštinom, po drugi put i “Jesenju korpu”, koja je imala veliki broj učesnika, izlagača i posjetilaca”, kazao je Hodžić.

Napomenuo je da je do kraja godine ostalo još malo, ali da grad čeka “Ulcinjski mundijal prijateljstva”, koji će TO Ulcinj podržati, a koji organizuju gotovo svi građani Ulcinja na inicijativu poznatog privrednika Pavla Pepđonovića kao i manifestacija “Sweet december”.

“Zaključak je da su pred i post sezona bile veoma uspješne, a glavna sezona je počela sa zakašnjenjem zbog vremenskih neprilika i kišnih dana i svakako očekivanja su bila veća kada je u pitanju i broj prijavljenih gostiju i naplata boravišne takse. Rezultati za prvih devet mjeseci za broj prijavljenih gostiju pokazuju da je to povećanje od 16,5 odsto u odnosu na 2022, a 27,87 odsto u odnosu na 2021, dok uporedo sa 2019, broj prijavljenih gostiju bio manji za 22,54 odsto. Realizovana noćenja u odnosu na prošlu godinu bila su veća za 20,67 procenata. Kada je naplata boravišne takse u pitanju, s obzirom na to da smo imali veći broj prijavljenih u odnosu na prošlu godinu i tu bilježimo povećanje. Međutim, kako sezona u nekim hotelima još traje, realno je da do kraja godina ta naplata bude na većem nivou i zajedno sa naplatom svih taksi očekujemo veći budžet TO Ulcinj u odnosu na sve prethodne godine”, sumirao je Hodžić.

Koji su pozitivni pomaci u odnosu na ranije sezone? Koje manjkavosti ste evidentirali i kako ih eliminisati u susret narednoj sezoni?

Pozitivni pomaci se najbolje primjećuju posjetom većeg broja turista u predsezoni i postsezoni zahvaljujući i većim hotelskim kompleksima koji su ove godine svoje hotele otvorili ranije i koji će raditi i tokom decembra To će nam biti podstrek da u 2024, damo još veći fokus na produženju turističke sezone kroz razne manifestacije. Problem sive ekonomije je i ove godine bio veliki problem, a tu mislimo na neregistrovani privatni smještaji i neprijavljivanje gostiju.

Kad je u pitanju prijava boravka gostiju moramo napomenuti besplatnu Online aplikaciju koju smo u Turističkoj organizaciji uradili za izdavaoce smještaja da bi im olakšali proceduru prijave gostiju i naplatu boravišne takse. Zadovoljni smo za prvu godinu i sigurni smo da će naredne sezone aplikaciju koristiti već broj izdavaoca smještaja.

Problemi su, može se reći, svake godine isti i tu prvenstveno mislim na velike gužve u saobraćaju, nedostatak parking mjesta… Međutim radi se o problemima sa kojima se suočavaju sve male primorske destinacije koje imaju veliki broj gostiju u toku ljetnje sezone tako da ovi problemi ne zaobilaze ni nas. Kad su u pitanju buka i održavanje čistoće kao boljke koje muče sve gradove u glavnoj sezoni ima pomaka na bolje, ali ima još prostora za poboljšanja za narednu sezonu.

Šta očekujete od manifestacije “Ulcinjski mundijal prijateljstva”?

To je nastavak spektakla “Ivanova ulcinjska igra”, koji je u istom mjesecu i u istom gradu bio održan prošle godine, a ove godine pod nazivom “Ulcinjski mundijal prijateljstva”, održaće se u periodu od 25. do 29. novembra. Pored fudbalskih legendi eks Jugoslavije, ove godine će biti prisutni evropski, svjetski i olimpijski šampioni i iz drugih sportova.

To je manifestacija o kojoj se i dalje priča, a pozitivni utisci svih učesnika su se prenosili iz jednog grada u drugi obuhvatajući sve zemlje regiona. Svakako, ove godine će biti po organizaciji većih razmjera i očekujemo ne samo veliki broj ljudi iz Crne Gore nego iz svih drugih zemalja jer je zaista nešto nesvakidašnje da možemo na jednom mjestu sresti toliko veliki broj sportskih legendi. Vjerujem da će Ulcinj i svi naši sugrađani još jednom dokazati da je tradicija, gostoprimstvo, ljubaznost i turizam na prvom mjestu i da će to svakako biti tema broj jedan o kojoj će svi mediji pričati i pisati.

Kakav program TO priprema za doček Nove godine i kada on počinje?

Pripreme za manifestaciju “Sweet december”, koja se ove godine organizuje po drugi put, uveliko su počele ali još nije definisan tačan program, s obzirom na to da je u pitanju manifestacija koja će trajati od 21. decembra do 6. januara. Mi smo i prošle godine rekli da ćemo se fokusirati da pretpraznični dani budu ispunjeni aktivnostima u kojima će svi građani, ali i brojni turisti uživati u zvucima svih žanrova muzike. Naravno, lokalni bendovi će biti dio ove manifestacije dok imena poznatih izvođača nećemo još otkriti do tačnog definisanja programa koji će biti vjerujem do kraja sljedeće sedmice. Na Maloj plaži Novogodišnji bazar sa drvenim kućicama će biti centralni praznični kutak gdje će se nuditi, topli napici, slatkiši, razna pica i tradicionalna jela.

Na kojim turističkim sajmovima TO planira da predstavi turistički proizvod Ulcinja?

Kalendar gdje ćemo mi kao TO Ulcinj nastupati će biti definisan Plan programom za 2024, koji će biti usvojen do kraja godine. Mogu da kažem da najvjerovatnije ostajemo pri tome da idemo na one sajmovima gdje tradicionalno nastupamo, a to su prvenstveno regionalni sajmovi na kojima smo mi kao TO organizatori, ali na svim nastupamo u saradnji sa Nacionalnom TO i svim lokalnim TO i na taj način objedinjujemo cjelokupnu ponudu naše zemlje na jednom mjestu.

Svakako neće izostati sajmovi u Njemačkoj kao što su Stutgart i Berlin, sajam u Pragu...

Bonus video: