Ministarstvo prosvjete: Udžbenici u slobodnoj prodaji oko 28. avgusta

Navodi se da su obezbijeđeni udžbenici za djecu bez roditeljskog staranja, djecu čiji su roditelji, odnosno staratelji korisnici prava na materijalno obezbjeđenje, djecu sa posebnim obrazovnim potrebama, kao i onu koja su smještena u ustanovama socijalne i dječje zaštite i porodičnom smještaju
0 komentar(a)
udžbenici, Foto: Prijestonica Cetinje
udžbenici, Foto: Prijestonica Cetinje
Ažurirano: 18.08.2017. 14:40h

Distribucija udžbeničkih kompleta za osnovnu i srednju školu u knjižarskoj mreži Crne Gore počeće 21. avgusta, a u slobodnoj prodaji se mogu očekivati oko 28. avgusta, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Kako su kazali iz tog resora, posebno raduje da su se ove godine brojni subjekti uključili u olakšavanje tereta roditeljima kada je riječ o opremanju djece za školu.

„I time pokazali da obrazovni sistem ima najveću šansu za optimalno funkcionisanje onda kada ga, pored naravno institucija čija je to obaveza, podrži veliki dio društva“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su obezbijeđeni udžbenici za djecu bez roditeljskog staranja, djecu čiji su roditelji, odnosno staratelji korisnici prava na materijalno obezbjeđenje, djecu sa posebnim obrazovnim potrebama, kao i onu koja su smještena u ustanovama socijalne i dječje zaštite i porodičnom smještaju.

Za učenike romske i egipćanske populacije koji pohađaju prva tri razreda, udžbenike je obezbijedilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, dok će za dio djece te populacije ostalih razreda, udžbenike obezbijediti Ministarstvo prosvjete.

Iz Ministarstva su kazali da je Zavod za udžbenike potpisao ugovore sa zainteresovanim sindikalnim organizacijama kojim je njihovim članovima omogućena kupovina na rate.

„U maloprodajnim objektima Zavoda se može kupovati na rate preko kartica koje to omogućavaju.Zavod je pokrenuo i akciju od 15. avgusta u kojoj se za svaki kupljeni komplet dobijaju po dvije sveske sa prepoznatljivim crnogorskim motivima i sportistima“, kaže se u saopštenju.

Takođe je, kako se navodi, ove godine značajan broj gradskih uprava, u želji da izađe u susret obrazovnim potrebama đaka na teritoriji svoje opštine, besplatno pribavio komplete udžbenika za dio đaka.

Prema saznanjima obrazovnih institucija, udžbenike za prvi razred nabavljaju opštine Podgorica, Herceg Novi, Tivat, Bar, Mojkovac, Kotor, Nikšić, Danilovgrad, Cetinje i Bijelo Polje, a za učenike od prvog do devetog razreda Budva i Berane.

Bonus video: