Čestitke povodom Svjetskog dana djeteta: "Djetinjstvo je najljepše doba, vaši osmjesi su najiskreniji..."

"Pružite svojim drugarima najiskreniju ruku prijateljstva, zagrlite i utješite, obrišite suzu, budite oslonac jedni drugima i iskrena pomoć"

3778 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.11.2023. 12:55h

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih, Dragoslav Šćekić, uputio je otvoreno pismo povodom Svjetskog dana djeteta, saopšteno je iz njegovog kabineta.

"Draga djeco, svaki dan je vaš, ali danas je svakako jedan poseban. Danas je Svjetski dan djeteta, dan kada vi, maleni ljudi, treba nas odrasle da podsjetite koliko je posebno i lijepo biti dijete, da nas sjetite djetinjstva, dječije mašte i snova, a prije svega, da nas naučite vašem strpljenju. Iz svijeta odraslih želim vam kazati da je djetinjstvo najljepše doba, da su vaši osmjesi najiskreniji, da je vaš žagor najljepša melodija, vaše želje najiskrenije, a vaši snovi najčistiji dio mašte", navodi u se u pismu.

Šćekić
Šćekićfoto: Ministarstvo zdravlja

"Pružite svojim drugarima najiskreniju ruku prijateljstva, zagrlite i utješite, obrišite suzu, budite oslonac jedni drugima i iskrena pomoć. Pomozite drugu i drugarici da poprave ocjene, ako im učenje i nije baš lakša strana, radujte se onima koji dobiju bolju ocjenu od vas, imajte zajedničke drugarske snove. Vjerujte u sebe i u svoje dječije snove, budite uporni i istrajni u svojim željama. Radujte se svakom novom danu, živite punim dječijim plućima i ne dajte da vam jedan dan prođe bez osmjeha i slatkih malih, a velikih, dobrih djela. Gradite i čuvajte prijateljstva. I znajte samo jedno - bogatstvo života se ne mjeri novcem, dobrim telefonom i garderobom, već brojem zagrljaja i brojem ispruženih ruku iskrenih prijatelja", piše u Šćekićevom pismu.

"Budite dobronamjerni i solidarni, uživajte u primanju, ali i pružanju. Trudite se da pružite zajednici, jer samo tako bićete veliki. Mi stariji smo tu da vas volimo, hrabrimo, pružimo podršku i savjet, riješimo u vašim očima veliki, a nama maleni problem. Tu smo da vam pružimo najveći dar - korijene odgovornosti i krila nezavisnosti. Zalagaćemo se za vaša prava, vašu sigurnost i zdravo odrastanje, gradićemo svijet po vašoj boji i mjeri, jer samo takav svijet je potreban, i vama, i nama odraslim. I znajte, vi niste samo jedna trećina naše populacije, vi ste naša cijela budućnost", zaključio je Šćekić.

Dukaj: Da svi ulažemo u razvoj društva u kome će se djeca osjećati sigurno i srećno

Ministar javne uprave, Maraš Dukaj čestitao je Svjetski dan djeteta koji se obilježava svakog 20. novembra, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave (MJU).

Maraš Dukaj
foto: MJU

Toga dana je 1959. godine usvojena Deklaracija Ujedinjenih nacija o pravima djeteta.

"Draga djeco, srećan vam vaš dan. Uz iskrene čestitke, ističem potrebu da svi zajedno ulažemo u razvoj društva u kome ćete se osjećati sigurno i srećno, i imati mogućnost da razvijate svoje potencijale do krajnjih granica . Ulažući u djecu, mi podržavamo napredak i prosperitet za neko buduće, bolje vrijeme koje ćete vi, današnja djeca, kreirati po svojoj mjeri", poručio je Dukaj.

Bonus video: