Šimun - Kalkavan: Turska podržava razvoj zdravstvenog sistema u Crnoj Gori

"Postoje segmenti koje želimo dodatno da promovišemo i damo im zamajac razvoja kakav zaslužuju“

4223 pregleda 0 komentar(a)
Šimun i Kalkavan, Foto: Ministarstvo zdravlja
Šimun i Kalkavan, Foto: Ministarstvo zdravlja

Turska i Crna Gora njeguju prijateljske odnose u mnogim oblastima, a uz obrazovanje, zdravstveni sistem zauzima vrh prioritetnih aktivnosti za koje je zainteresovana ambasada Turske, saopšteno je na sastanku ministra zdravlja Vojislava Šimuna i turskog ambasadora u Podgorici Bariša Kalkavana.

Šimun je zahvalio Kalkavanu na dosadašnjem angažmanu koji se ogleda kroz kontinuiranu podršku Turske projektima iz zdravstva preko Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA ), koja je do sada uložila značajna sredstva kroz infrastrukturne projekte u zdravstvenim ustanovama.

On je kazao da je prioritetna oblast njihove administracije u narednom periodu unapređenje sistema zdravlja na svim nivoima.

„Postoje segmenti koje želimo dodatno da promovišemo i damo im zamajac razvoja kakav zaslužuju“, rekao je Šimun.

On je dodao da tu, prije svega, misli na zdravstveni turizam i potencijal koji Crna Gora posjeduje.

„Vaša pomoć i ekspertiza u tom smislu bila bi od velike koristi našem sistemu", naveo je Šimun.

On je dodao da žele da Crna Gora bude na mapi atraktivnih destinacija za zdravstvo.

"Kalkavan je istakao posebnu zahvalnost i naglasio senzibilitet crnogorskog naroda, podsjećajući na razorni zemljetros koji je početkom godine pogodio Tursku", navodi se u saopštenju.

Kako je kazao, iako znatno manja po svojim kapacitetima, Crna Gora je tada pokazala svoju veličinu.

„U kratkom roku organizovana je akcija i timovi za pomoć u ugroženim područjima. Ne postoje riječi zahvalnosti za gest i napore koje je uložila Crna Gora tada“, poručio je Kalkavan.

Iz Ministarstva su rekli da su sagovornici mapirali modele nastavka saradnje

„Tokom susreta bilo je riječi o detaljima koraka koji slijede, a koji se ogledaju u ozbiljnom i kontinuiranom angažmanu profesionalaca iz Turske, koji mogu pomoći crnogorskom zdravstvenom sistemu u oblasti digitalizacije, transplantacije organa, ali i drugih segmenata, gdje Turska ima izuzetne rezultate i zavidan napredak“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: