Čestitke povodom Dana opštine Tivat

Čestitke građanima, gradskim čelnicima...

7396 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 21.11.2023. 22:16h

Opština Tivat danas slavi 21. novembar - Dan opštine.

Joković: Tivat primjer kako mala opština može iskoristiti resurse

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković uputio je čestitke predsjedniku Opštine Željku Komnenoviću, predsjedniku Skupštine opštine Miljanu Markoviću i svim građankama i građanima Tivta.

"Ovaj datum je sjećanje na one koji su svoje živote žrtvovali braneći mir i slobodu ovog grada. Sva simbolika zajedništva ogleda se upravo u ovom datumu, koji u sebi sadrži važnost jedinstva, multikonfesionalnosti i multietničnosti.

"Privredni razvoj Tivta predstavlja pravi primjer kako jedna mala opština može iskoristiti svoje prirodne resurse. Kada se danas spomene Tivat odmah pomislimo na najatraktivnije turističko mjesto u Crnoj Gori, o čemu svjedoče svakodnevne posjete turista koji dolaze da obiđu ljepote ovog primorskog gradića.

"Nadam se da će se nastaviti sa aktivnostima ka daljem održivom razvoju Tivta, kako bismo svi mi, zajedničkim snagama, sačuvali njegovu slobodarsku, antifašističku i multikulturalnu tradiciju", naveo je Joković.

Popović: Nevjerovatan potencijal za dalji razvoj

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović čestitala je Dan opštine Tivat predsjedniku Opštine Željku Komnenoviću, predsjedniku Skupštine opštine Miljanu Markoviću i svim građanima.

"Danas slavimo našu bogatu prošlost, isprepletenu hrabrom borbom protiv fašizma koja je ostavila neizbrisiv trag u istoriji Tivta i cijele Crne Gore. Ponosni smo na naše slavne pretke, čije su žrtve i odricanja omogućila raznoliki duh grada, zalažući se za slobodu i multikulturalnost koju danas uživamo. Tivat, biser Jadrana, neopisivom ljepotom prirode ostavlja svakog posjetioca bez daha, ne samo kao turistička atrakcija, već i kao luča kulture, tradicije i gostoljubivosti", saopštila je Popović.

Dodaje da gledajući prema budućnosti, prepoznaje nevjerojatan potencijal Tivta za dalji razvoj.

"Snažna strateška pozicija Tivta na Jadranskoj obali predstavlja ključnu polugu za ekonomski rast i razvoj ovog područja. Bogatstvo kulturne baštine predstavlja dodatni kapital za razvoj turizma. Investicije u infrastrukturu, kao što su moderni muzeji, kulturni centri i istorijske znamenitosti, stvaraju privlačno okruženje za posjetioce. Kroz raznovrsne kulturne događaje i umjetničke manifestacije, Tivat će privući ne samo turiste već i investitore. Podsticanje inicijativa i start-apova, uz podršku obrazovnih programa usmjerenih na razvoj potrebnih vještina, doprinijeće stvaranju dinamičnog poslovnog okruženja. Ovim sveobuhvatnim pristupom, Tivat ima priliku da postane ne samo destinacija bogate kulturne baštine već i prosperitetan ekonomski centar. Kroz ulaganja u pomorske industrije, turizam, trgovinu te podršku inovacijama, izgradićemo temelje za dugoročni rast i razvoj Tivta", navela je Popović.

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić uputio je povodom Dana opštine Tivat čestitku Komnenoviću, Markoviću i građanima.

"Današnji dan je prilika da se prisjetimo naših hrabrih predaka koji su nesebičnim prinošenjem žrtve Narodnooslobodilačkoj borbi i antifašizmu postavili temelje na kojima počiva slobodarski i multikulturalni duh grada koji danas predstavlja simbol modernog razvoja Crne Gore i jednu od njenih najznačajnjih turističkih destinacija, prožetu kosmopolitskim duhom ljudi iz čitavog svijeta kojima Tivat svakodnevno otvara svoja vrata. Vjerujem da će kroz dalju saradnju Vlade i lokalne samouprave rezultati postignuti u prethodnom periodu doprinijeti i budućim uspjesima, te da će nove investicije i razvojni projekti dodatno unaprijediti lokalnu ekonomiju i privredu i trasirati put ka novim vizijama razvoja, dajući time doprinos boljem i kvalitetnijem životu svih građana Opštine", naveo je Bečić.

Klub poslanika Demokratske Crne Gore čestitao je Komnenoviću Markoviću i građanima Dana opštine.

"Sa dubokim poštovanjem i divljenjem, prisjećamo se neustrašive hrabrosti Druge dalmatinske i Prve bokeljske brigade. Njihova žrtva utkala se u temelje naše slobode, darujući Tivtu, tom dragulju crnogorske obale, nasljeđe koje s ponosom nosimo. Naša narodnooslobodilačka prošlost nije samo istorijski spomenik, već vječni izvor inspiracije i ponosa. Današnja opština Tivat, koju zajedno gradimo i oblikujemo, svjedoči o snažnom duhu našeg naroda. Njeno pretvaranje u prestižnu turističku destinaciju za veoma kratko vrijeme, odraz je naše zajedničke odlučnosti i vizije. Tivat, sa svojom slavnom prošlošću, dinamičnom sadašnjošću i nepokolebljivom posvećenošću boljoj budućnosti, predstavlja pravi model uspjeha. Taj model je inspiracija i vodilja našoj državi na putu ka ekonomskom, moralnom, pravnom i institucionalnom preporodu. Kao servis građana, obećavamo da ćemo, sa pozicije vlasti i u saradnji sa lokalnom upravom, predano raditi na unapređenju saobraćajne infrastrukture, aviodostupnosti, ekonomskom osnaživanju radnika, te privlačenju investitora. Naš cilj je da Tivat, zajedno sa Crnom Gorom, korak po korak gradi svjetliju i bolju budućnost za generacije koje dolaze", navodi se u čestitki koju potpisuje generalni sekretar i predsjednik Kluba poslanika Demokrata Boris Bogdanović.

Pejović: Vaša opština predstavlja simbiozu tradicionalne mediteranske ambijentalne cjeline i modernosti

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović uputio je čestitku povodom Dana opštine Tivat, predsjedniku Opštine Željku Komnenoviću, predsjedniku Skupštine opštine Miljanu Markoviću, kao i svim građankama i građanima Tivta.

“Slaveći ovaj dan, istovremeno obilježavamo i uspomenu na hrabrost i požrtvovanost naših predaka koji su prije 79 godina, tokom Drugog svjetskog rata, oslobodili Tivat. Žrtve podnijete tokom tog vremena temelj su vitalne i napredne zajednice kakvu vidimo, a put od oslobođenja do danas svjedoči duhu odlučnosti i napretka koji definiše Tivat", rekao je Pejović

Vaša opština predstavlja,kako je kazao, simbiozu tradicionalne mediteranske ambijentalne cjeline i modernosti.

"Ona je mjesto susreta brojnih kultura - bogate tradicije lokalnog stanovništva i globalnog duha doseljenika iz cijelog svijeta koji su Tivat odabrali kao mjesto za život i odmor. Jedinstvenom identitetu koji baštini Vaša opština svjedoči i činjenica da mnogi od vas danas slave i dva hrišćanska praznika – Aranđelovdan i Gospu od Zdravlja", dodao je Pejović u čestitki.

Istovremeno, Tivat je, naveo je, jedna od najbogatijih crnogorskih opština.

"Ekonomska transformacija u elitnu destinaciju za međunarodni turizam pohvalno govori o prilagodljivosti vaše zajednice, a priča o uspjehu Tivta služi kao putokaz za druge regije u Crnoj Gori koje žele da prođu kroz sličnu tranziciju ka održivijim i naprednijim modelima razvoja. U to ime, još jednom upućujem čestitke povodom Dana opštine, uz nadu da ćemo u godinama koje dolaze nastaviti da svjedočimo kontinuiranom rastu i prosperitetu vaše zajednice“, naveo je potpredsjednik Skupštine Pejović.

Bonus video: