Čestitke povodom Dana opštine Kotor

Čestitke građanima, gradskim čelnicima...

6805 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.11.2023. 19:31h

Opština Kotor danas slavi 21 - novembar - Dan opštine.

Joković: Kotor zaslužuje da bude vodeća turistička destinacija

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković je uputio čestitke predsjedniku Opštine Kotor Vladimiru Jokiću, predsjednici Skupštine opštine Maji Mršulji i svim građankama i građanima Kotora.

"Ovaj dan obilježavamo u čast oslobođenja Kotora, i to je prilika da nas podsjeti na velike vrijednosti na kojima počiva i naš prelijepi grad Kotor i Crna Gora, vrijednosti antifašizma, slobode i bratske sloge.

"Kulturno, istorijsko, duhovno i intelektualno nasljeđe Kotora zaslužuju da grad pod zaštitom UNESKO-a bude vodeća turistička destinacija. Ubijeđen sam da će se zajedničkim naporima još više unapređivati infrastrukturni i turistički potencijali kotorskog kraja, i da će građani Kotora očuvanjem i poštovanjem tradicionalnih vrijednosti Crne Gore graditi uspješnu i perspektivnu sredinu za ostanak mladih i održivi ekonomski razvoj", naveo je Joković.

Bečić: Jedinstveni biser crnogorskog primorja i dragulj svjetske kulturne baštine

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić čestitao je Dan opštine predsjedniku Opštine Vladimiru Jokiću, predsjednici Skupštine opštine Maji Mršulji i građanima.

"Kotor, jedinstveni biser crnogorskog primorja i dragulj svjetske kulturne baštine, odiše duhom u kojem prošlost susreće sadašnjost, stvarajući mostove prema budućnosti. Stoga, ovaj praznik predstavlja priliku da s ponosom pogledamo u prošlost i zajedno odamo počast onima koji su ispisali herojsku istoriju Kotora, ali da istovremeno gledamo ka novim izazovima i mogućnostima koje nam budućnost donosi. Kroz istoriju, Kotor je uvijek predstavljao simbol zajedništva i raznovrsnosti duhovnog i kulturnog nasljeđa. Danas, kroz očuvanje kulturnog blaga, unapređenje infrastrukture i podršku lokalnim inicijativama, činite da Kotor predstavlja ne samo simbol ljepote, naslonjen na more i okružen impozantnim zidinama, već zavrijedi status grada koji predstavlja istorijski, turistički, lučki, kulturni i trgovački centar Boke i Crne Gore", naveo je Bečić.

On se zahvalio svakom pojedincu koji je, kako je naveo, svojom neumornom predanošću razvoju grada i očuvanju prirodnih ljepota i kulturne baštine, doprinio da Kotor postane mjesto čije ljepote svi imamo čast da budemo svjedoci i savremenici.

"Svojim dosadašnjim radom i visoko postavljenim ciljevima, rukovodstvo je učvrstilo put ka napretku Opštine i svih njenih građana, doprinoseći ukupnom razvoju Crne Gore i njenom evropskom putu. Radujem se nastavku uspješne saradnje između Vlade i lokalne samouprave, uvjeren da će svaki uspjeh grada biti odraz zajedničkog truda i požrtvovanja", rekao je Bečić.

Generalni sekretar i predsjednik Kluba poslanika Demokrata Boris Bogdanović čestitao je Jokiću, Mršulji, i građanima Dana opštine.

"Kotor, kao bastion istorije i kulture, ne samo da je srce Crne Gore, već i dragocjeni biser koji sija na mediteranskoj obali, podsjećajući nas na našu zajedničku dužnost da njegujemo i štitimo naše nasljeđe. U svijetlu ove misije, vaša posvećenost očuvanju Unesco-ve svjetske baštine, razvoju kruzing turizma i inicijativi za žičaru Kotor-Lovćen, predstavlja primjer odličnog liderstva i vizionarskog pristupa koji služi kao inspiracija za sve nas. Vaš rad odražava razumijevanje da je budućnost Kotora i Crne Gore neodvojiva od naše prošlosti i da je naša odgovornost da ih gradimo na temeljima koje su postavili naši preci. Njihova hrabrost, mudrost i dostignuća su naša inspiracija i putokaz u nastojanjima da očuvamo naše prirodno i kulturno bogatstvo za buduće generacije", naveo je Bogdanović.

Istakao je da je Kotor oduvijek bio epicentar trgovine, ekonomije, i humanizma.

"Gdje se kultura susrijeće sa prirodom i gdje se istorija prepliće sa modernošću. U ovom duhu, pozivam vas da nastavimo zajedno da gradimo Crnu Goru koja je ponosna na svoju prošlost, ali isto tako usmjerena ka budućnosti koja obećava prosperitet i harmoniju za sve naše građane", saopštio je Bogdanović.

Pejović: Kotor, biser crnogorskog primorja, oduvijek je bio simbol bogate kulturne baštine i istorijske važnosti

Povodom Dana opštine Kotor potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović uputio je čestitku predsjedniku Opštine Vladimiru Jokiću, predsjednici Skupštine Opštine Maji Mršulji, odbornicama i odbornicima, kao i svim građanima Kotora.

“Kotor, biser crnogorskog primorja, oduvijek je bio simbol bogate kulturne baštine i istorijske važnosti, i ne samo da odiše ljepotom svojih pejzaža, već i čuva duh prošlosti koji nas podsjeća na važnost očuvanja tradicije", navep je Pejović.

Kroz vjekove, dodao je on, Kotor je bio poprište susreta različitih kultura, čime je oblikovao svoj jedinstveni identitet.

"Njegova impozantna arhitektura svjedoči o bogatom nasljeđu koje će zasigurno ostati duboko ukorijenjeno u srcima svih onih koji su ga makar jednom posjetili. Za Kotor, možemo reći da se ne radi samo o turističkoj destinaciji, već o živom muzeju prošlosti", kazao je Pejović.

On je rekao da, osim toga, Kotor ima veoma značajnu ulogu u ekonomiji Crne Gore, posebno kroz turizam i pomorstvo.

"Luka Kotor je od suštinskog značaja za trgovinu i povezivanje s drugim dijelovima svijeta. Uz to, raznolikost kulturnih događaja, festivala i manifestacija čini Kotor epicentrom umjetničke i kulturne scene", saopštio je.

Na Dan opštine Kotor, odajemo priznanje ne samo njegovoj prošlosti već, kako je rekao, i njegovoj sadašnjosti, kao dinamičnom i progresivnom gradu

"Neka ovaj dan bude prilika da svi zajedno budemo inspirisani za izazove koje budućnost nosi”, naveo je Pejović.

Martinović: Neka ova i naredna godina budu još jedno poglavlje uspjeha

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimir Martinović, čestitao je Dan Opštine Kotor predsjedniku Vladimiru Jokiću, predsjednici Skupštine opštine Maji Mršulji i svim građankama i građanima.

"Priznanje UNESCO-a nas sve dodatno obavezuje i naglašava odgovornost prema kulturnom naslijeđu koje sa pažnjom treba da čuvamo. Čvrsto vjerujem da će Kotor nastaviti da privlači posjetioce svojom jedinstvenom ljepotom i gostoljubivošću", naveo je Martinović u čestitki.

Neka ova i naredna godina budu, kazao je on, još jedno poglavlje uspjeha, saradnje i rasta, kako bismo zajedno gradili još svjetliju budućnost

"Uvaženi građani/ke danas s ponosom obilježavamo Dan Opštine Kotor. Ovo je prilika da odamo počast bogatoj baštini i izuzetnoj zajednici koja čini srce ovog prelijepog grada", saopštio je Martinović.

Popović: Grad gdje je istorija i kultura utkana u svaku poru društvenog života

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović čestitala je Dan opštine Kotor predsjedniku Opštine Vladimiru Jokiću, predsjednici Skupštine opštine Maji Mršulji i svim građankama i građanima opštine Kotor.

"Obilježavajući Dan opštine uvijek se sa pijetetom prisjećamo boraca II Dalmatinske i I Bokeljske brigade koji su uz slogu, solidarnost i hrabrost, Kotor i Boku oslobodili od čeljusti okupatora, dokazujući svoju privrženost univerzalnim civilizacijskim vrijednostima", navela je Popović u čestitki.

Ponosni na biser Boke i svijeta, grad gdje se susrijeću prošlost i budućnost, rekla je ona, grad gdje je istorija i kultura utkana u svaku poru društvenog života, posebno treba istaći njegov status na UNESCO-voj listu svjetske baštine na koju je uvršten i zaštićen zbog svog kulturno - istorijskog značaja kao nematerijalno blago.

"Blago koje kriju zidine starog grada otkriva sve više zaljubljenika u njegove turističke potencijale, noseći sa sobom oduševljenje njegovim istorijskim značajem i uticajem u svijetu kulture, a prije svega ljudskim prijemom, bogatstvom ponude i domaćinskim odnosom prema svakom doseljeniku, čime se Kotor svrstava u red najelitnijih svjetskih turističkih centara. U nadi se da će Kotor zadržati put blagostanja, prosperiteta i zdrave vizije još jednom svim građankama i građanima čestitam Dan opštine", rekla je Popović.

Bonus video: