Domu zdravlja Bijelo Polje donirana ginekološka stolica za pregled

Donacija je obezbijeđena kroz projekat "Pristupačnim zdravstvenim uslugama do smanjenja diskriminacije žena i djevojčica sa invaliditetom", koje je finansiralo Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava za 2022. godinu

2142 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Predstavnici Savez udruženja paraplegičara Crne Gore i Udruženje paraplegičara Podgorica Milijana Ćirković i Dejan Bašanović, uručili su preglednu ginekološku stolicu Domu zdravlja Bijelo Polje.

Uručenju je prisustvovao i predstavnikom firme "Farmont MP", Vojislav Jovanović, dobavljači iste.

Donacija je obezbijeđena kroz projekat "Pristupačnim zdravstvenim uslugama do smanjenja diskriminacije žena i djevojčica sa invaliditetom", koje je finansiralo Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava za 2022. goinu.

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji formirali smo okvir i za buduću plodonosnu saradnju a sve u cilju unapređenja međusektorske saradnje nevladinog sektora i državnih institucija. Memorandum je potpisan prilikom uručenja pregledne ginekološke stolice sa direktoricom Doma zdravlja Bijelo Polje Mirjana Varagić, i predsjednicom Saveza Milijanom Ćirković u cilju poboljšanja i unapređenja kvalitetne zdravstvene zaštite u pružanju zdravstveniih usluga za preglede licima sa invaliditetom, kao i povećanju broja zdravstvenih usluga i unapređenju medicinske opreme koja je prilagođena za preglede lica sa invaliditetom.

Današnji događaj je primjer pozitivne prakse uticaja nevladinog sektora na poboljšanje zdravstvenog sistema. Nadamo se da ćemo ovim primjerom motivisati predstavnike nadležnih institucija tj. donosioce odluka da doprinesu unapređenju zdravstvenog sistem, kroz opremanje zdravstvenih ustanova sa kvalitetnom medicinskom opremom koja je prilagođena za lica sa invaliditetom, jer svakoj zdravstvenoj ustanovi i zdravstvenom radniku je potrebna kvalitetna medicinska oprema kako bi se nesmetano pružali zdravstvenu uslugu svim licima bez izuzetka.

Ova donacija nije sistemsko rješenje ali je veliki doprinos unapređenju zdravstvenog sistema u Domu zdravlja Bijelo Polje, koja će ne samo pacijentima iz Bijelog Polja, već i korisnicima iz okolnih gradova, olakšati pristup pri pružanju zdravstvene zaštite, te, većem očuvanju reproduktivnog zdravlja, naročito kada su u pitanju žene i djevojčice sa invaliditetom.

Bonus video: