DPS Pljevlja: Vraneš i saradnici performansom pokušali da omalovaže žrtve i vrijednosti antifašizma

"Kako drugačije protumačiti odavanje pijeteta sa jednonacionalnim i jednovjerskim simbolima a znate da su rame uz rame, sa puškom u ruci i petokrakom na glavi, u boj kretali i sa pjesmom ginuli borci svih vjera i nacija sa jednim zajedničkim ciljem - oslobođenjem Pljevalja od okupatora i fašista"

9898 pregleda 12 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) Pljevlja saopštio je da su predsjednik Opštine Pljevlja Darim Vraneš i njegovi saradnici "svojim performansom pokušali da omalovaže žrtve i vrijednosti antifašizma, izjednačavajući žrtve i njihove zločince u pokušaju da reviduju istoriju na koju je ponosna ogormna većina Pljevljaka".

Vraneš je danas kod spomenika palim u borbi protiv fašizma na Stražici, položio cvijeće i zapalio svijeće, povodom 20. novembra Dana opštine Pljevlja.

Prethodno je Vraneš zapalio svijeće na svega dvadesetak metara od spomenika na Stražici, na mjestu jame u kojoj su kako tvrde pojedini istoričari i političari, komunisti bacili 25 boraca iz Pljevalja koji su se borili za kralja i otadžbinu.

"Na dan kada su Pljevlja oslobođena od fašizma, imali smo priliku da još jednom svjedočimo skrnavljenju spomenika stradalim borcima na Stražici od strane lokalnih revizionista i sljedbenika kvinsliškog pokreta. Nakon završene dostojanstvene ceremonije kojoj je prisustvovao veliki broj građana Pljevalja i odavanja počasti borcima i građanima koji su stradali u Drugom svjetskom ratu, pojavili su se stidljivo i niotkuda predsjednik Opštine i njegovi saradnici koji su svojim performansom pokušali da omalovaže žrtve i vrijednosti antifašizma, izjednačavajući žrtve i njihove zločince u pokušaju da reviduju istoriju na koju je ponosna ogormna većina Pljevljaka", piše u saopštennju OO DPS Pljevlja.

Dodaju da su "mir i spokoj onih koji su dali živote za našu slobodu tako su još jednom narušili oni koji bi da žrtve dijele na 'naše' i 'njihove'".

"Jer kako drugačije protumačiti odavanje pijeteta sa jednonacionalnim i jednovjerskim simbolima a znate da su rame uz rame, sa puškom u ruci i petokrakom na glavi, u boj kretali i sa pjesmom ginuli borci svih vjera i nacija sa jednim zajedničkim ciljem - oslobođenjem Pljevalja od okupatora i fašista. Zato pozivamo tužilaštvo da konačno stane na put ovim ratnohuškačima i revizionistima da ne bi bilo kasno. A mi svima onima koji se igraju sa vrijednostima antifašizma poručujemo - No pasaran (Neće proći)", piše u saopštenju OO DPS Pljevlja.

Bonus video: