Milović i Maskaj: Potrebno između 100 i 200 miliona eura investicija u pravosudnu infrastrukturu

"Očekujemo podršku Francuske, jer smo svjesni da ove izazove ne možemo savladati sami", naveo je Milović

1966 pregleda 0 komentar(a)
Milović i Maskaj, Foto: Služba za odnose sa javnošću Ministarstva pravde
Milović i Maskaj, Foto: Služba za odnose sa javnošću Ministarstva pravde

Ministar pravde Andrej Milović kazao je, na sastanku sa ambasadorkom Francuske u Crnoj Gori, An-Mari Maskaj, da Vlada Crne Gore želi iskoristiti pristupnu šansu koja se otvorila pred nama, "i to smatram apsolutnim prioritetom, gdje će reforme u pravosuđu biti od prvorazrednog značaja".

Kako je saopšteno iz Službe za odnose sa javnošću Ministarstva pravde, Ministarstvo će se, prema riječima Milovića, fokusirati na jačanje institucija, te je potrebno između 100 i 200 miliona eura investicija u pravosudnu infrastrukturu.

"Naglašena je važnost evropske agende za Crnu Goru, s posebnim osvrtom na ulogu Francuske kao jednog od najznačajnijih partnera u ovom procesu", stoji u saopštenju.

Kako je saopšteno, Milović je rekao da će veoma brzo završiti dogovore oko ključnih imenovanja, poput nedostajućeg sedmog člana Ustavnog suda koji će se birati iz reda manje brojnih naroda, Vrhovnog državnog tužioca, i tri člana Sudskog savjeta.

"Što u prvom redu podrazumijeva izgradnju Palate pravde u urbanom jezgru grada, nove zgrade tužilaštva, izgradnju zatvora u Mojkovcu, kao i preseljenje Specijalnog državnog tužilaštva u staru zgradu Vlade, gdje bi kao kompaktna cjelina funkcionisali sa budućim Specijalnim sudom i Specijalnim policijskim odjeljenjem", naveo je Milović.

U tom smislu, kazao je, očekujemo podršku Francuske, jer smo svjesni da ove izazove ne možemo savladati sami.

"Ambasadorka Francuske, An-Mari Maskaj, podržala je napore Crne Gore u pravcu evropskih integracija i istakla ključnu ulogu odblokiranja poglavlja 23 i 24 za napredak u svim ostalim oblastima", stoji u saopštenju.

Ona je predložila konkretne korake za saradnju, kako se navodi, uključujući angažovanje tehničkog rezidentnog eksperta, kao i sudije za vezu koji je nadležan za Crnu Goru gdje predlažemo imenovanja kontakt osobe za podatke i ekspertizu.

"To bi moglo biti od velike pomoći za crnogorsko pravosuđe. Predlažem studijsku posjetu crnogorskih kadrova Francuskoj, kako bi se upoznali sa francuskim praksama u upravljanju imovinom stečenom kriminalom", saopštila je Maskaj.

Ona je dodala da, takođe, predlaže da se organizuju obuke na čuvenom Institutu javnih službi (nekadašnja Ecole Nationale d'Administration - ENA) za pripadnike crnogorskog pravosudnog sistema.

"A takođe smo zainteresovani za kraće boravke francuskih studenata prava u vašim institucijama radi razmjene iskustava“, rekla je Maskaj.

Sastanak je zaključen uz dogovor o daljoj saradnji i planiranje posjete, što će, kako se navodi u saopštenju, dodatno ojačati veze između Crne Gore i Francuske u oblasti pravosudnih reformi i evropskih integracija.

Bonus video: