Koprivica sa Vag: Vlada zainteresovana da što prije počne priča o izbornoj reformi

"Volja ove Vade je da vodi dijalog sa opozicijom oko ključnih pitanja u društvu, a jedno takvo pitanje je i reforma izbornog zakonodavstva", kazao je Koprivica

2738 pregleda 1 komentar(a)
Vag i Koprivica, Foto: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Vag i Koprivica, Foto: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Vlada Crne Gore zainteresovana je da priča o izbornoj reformi počne što prije, poručio je potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica.

Koprivica je, kako je saopšteno iz Vlade, danas razgovarao sa šeficom Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag.

On je rekao da je Crna Gora zahvalna za podršku i pomoć koju joj Misija OEBS-a od početka pruža po pitanju jačanja demokratskih institucija, bezbjednosnog sektora i vladavine prava, kao i pri unapređenju izbornih procesa, odnosno reforme izbornog zakonodavstva.

"Nova Vlada je spremna i voljna da u tom duhu nastavi i da započete procese privedemo kraju", istakao je Koprivica.

On je rekao da je prva mjera 44. Vlade bila odlaganje popisa kako bi se izašlo u susret zahtjevima opozicije u pogledu dodatnih kontrolnih mehanizama, čime je stvorena pozitivna klima u društvu.

"Volja ove Vade je da vodi dijalog sa opozicijom oko ključnih pitanja u društvu, a jedno takvo pitanje je i reforma izbornog zakonodavstva", kazao je Koprivica.

On je dodao da je cilj Vlade da u potpunosti bude riješeno v.d. stanje u pravosuđu, od izbora Vrhovnog državnog tužioca u punom kapacitetu, preko izbora preostala tri člana Sudskog savjeta, do izbora sedmog sudije Ustavnog suda.

Izlazak iz v.d. stanja, kako je naglasio, važan je radi legitimnosti odluka, kapaciteta za rješavanje nagomilanih predmeta, povjerenja javnosti i strateškog planiranja u okviru tih institucija.

“Među prioritetima su i reforma pravosudnog i antikorupcijskog zakonodavstva kao i jačanje bezbjednosnog sektora i organa zaduženih za vladavinu prava. Posvećeni smo i izražavam maksimalnu spremnost za saradnju sa Misijom OEBS-a”, kazao je Koprivica.

Vag je, kako se navodi, rekla da Misija OEBS-a u podržava Crnu Goru u postizanju njenih nacionalnih prioriteta, u skladu sa principima i obavezama te organizacije.

Ona je istakla da Misija OEBS-a podržava rad Državne izborne komisije (DIK) u jačanju njenih kapaciteta za sprovođenje izbora.

Vag je dodala da je ta saradnja dobila na značaju na posljednjim parlamentarnim izborima.

"OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je prvi put u svojim preliminarnim nalazima i zaključcima ocijenila da je na dan izbora, procesom efikasno upravljala izborna administracija, što je zapažen rezultat. ODIHR će uskoro objaviti svoje završne izvještaje i preporuke”, poručila je Vag.

Koprivica je kazao da je Vlada zainteresovana da što prije započne priča o izbornoj reformi.

On je reka da Vlada želi da napravi iskorak kad su reforme u pitanju, odnosno da žele reforme na bazi uvažavanja struke, mišljenja i slaglasnosti Evropske komisije i bez jednostranih parlamentarnih inicijativa.

"Smatramo da bi reforma pravne regulative, uz unapređenje tehnologije koja bi se primjenjivala, mogla da doprinese dodatnom poboljšanju izbornog procesa”, kazao je Koprivica.

Sagovornici su se saglasili da je rješavanje pitanja prostornih kapaciteta Specijalnog državnog tužilaštva od suštinske važnosti.

Vag je ocijenila da bi znak političke volje vlade bio povećanje budžeta za pravosudne i policijske organe uključene u borbu protiv organizovanog kriminala.

Bonus video: