Sagledaće mogućnost aktivnije podrške rumunskih kompanija

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija se sastala sa ambasadorom Rumunije

2655 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MPNI
Foto: MPNI

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović sastala se 20. novembra sa izvanrednim i opunomoćenim ambasadorom Rumunije u Crnoj Gori Viorelom-Matejem Ardeleanuom, i tom prilikom je dosadašnja saradnja dvije zemlje, posebno u oblasti obrazovanja, ocijenjena kao veoma uspješna.

Akcenat je stavljen na zajedničke aktivnosti koje predstoje u narednom periodu.

"To se, u prvom redu, odnosi na realizaciju projekta 'Smart Laboratory' namijenjenog crnogorskim srednjim školama u smislu podrške STEAM obrazovanju, kao i doniranju IT opreme-3D printera i opreme za realizaciju nastavnih aktivnosti u domenu robotike. Takođe, Ambasada Rumunije u Crnoj Gori, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija nastaviće u narednoj godini sa realizacijom kurseva koji se odnose na besplatno učenje rumunskog jezika, aktivnostima obrazovnog karaktera u saradnji crnogorskih i rumunskih gradova i aktivnostima koje se odnose na jačanje saradnje univerziteta dvije zemlje, a sagledaće se i mogućnost aktivnije podrške rumunskih kompanija, posebno onih velikih kakva je Be Defender", saopštilo je ministarstvo.

Dogovoren je, dodaju, i nastavak saradnje u oblasti nauke i inovacija, u smislu usaglašavanja i potpisivanja Sporazuma o bilateralnoj, naučnoj i tehnološkoj saradnji između Crne Gore i Rumunije, a sagledane su i neke od mogućnosti buduće saradnje Naučno-tehnološkog parka Podgorica sa akademskim i biznis sektorom iz Rumunije.

Bonus video: