Vujović: Unaprijediti medijsko tržište posebno štiteći nacionalne javne emitere i sadržaj iz Crne Gore

"Posvećeni smo stvaranju boljeg ambijenta u medijskom prostoru, a to znači pružanju podrške medijskoj zajednici, kroz unapređenje medijskog okruženja, čime se osigurava održivost i slobodan rad medija", rekla je ministarka

1295 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo kulture i medija
Foto: Ministarstvo kulture i medija

Televizija je i dalje dominantan mediji i predstavlja važan stub moći, jer kreira javno mnjenje, zbog čega će Ministarstvo kulture i medija i Vlada učiniti sve da unaprijede medijsko tržište, posebno štiteći nacionalne javne emitere i sadržaj iz Crne Gore, poručila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović.

Ona je, povodom 21. novembra - Svjetskog dana televizije, posjetila nove prostorije Radio-televizije Nikšić.

„Televizija zauzima važno mjesto u životima ljudi, porodica i kolektiva. Iako nerijetko kažu da gubi bitku sa društvenim mrežama, ona i danas igra ključnu ulogu u prezentovanju važnih globalnih, nacionalnih i lokalnih pitanja, kao i širenju društvenih ideja. Televizija je i dalje najvažniji kreator javnog mnjenja, poziva na akciju i mijenja svijet, jer joj građani vjeruju“, poručila je Vujović, kako je saopštilo ministarstvo.

Kazala je da je upravo Televizija Nikšić kroz svoj rad, ali i povjerenje građana "odavno prevazišla granice lokalnog medija".

„Ipak, zbog drugih lokalnih emitera, moram da kažem da su nam i najmanji i najveći jednako značajni upravo zbog toga što je njihova primarna uloga da budu servis građana svog grada i da se bave temama od značaja za lokalno stanovništvo. Naravno, ako su neke emisije sjajne, dobre, novinari profesionalni i aktivni, onda će prevazići lokalne granice i gledaće se širom Crne Gore. To je Televizija Nikšić dokazala. Impresionirana sam onim što sam vidjela, brzinom kojom se radi, i planovima za naredni period. Vidim da su to veliki projekti, zgrada televizije izgreda impozantno”, poručila je Vujović.

Tamara Vujović
foto: Ministarstvo kulture i medija

Istakla je da je obaveza Ministarstva kulture i medija, kao i Vlade da podrže TV emitere i na taj način doprinesu jačanju medijske zajednice, boljim uslovima u kojima medijski djelatnici rade, pluralizmu medija, kao i kvalitetnijim, inovativnijim programima, ali i interaktivnim sadržajima, jer televizija ne može biti samo jednosmjerni kanal.

„Posvećeni smo stvaranju boljeg ambijenta u medijskom prostoru, a to znači pružanju podrške medijskoj zajednici, kroz unapređenje medijskog okruženja, čime se osigurava održivost i slobodan rad medija. Utvrđeni su novi nacrti zakona o medijima, javnom medijskom servisu Crne Gore i audiovizuelnim medijskim uslugama, a ključne izmjene u tekstovima su usklađene sa svim preporukama međunarodnih partnera“, smatra Vujović.

Pojasnila je da je novim nacrtom zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama predviđen obavezan minimalni procenat sa kojim opštine u odnosu na svoje budžete finansiraju lokalne javne emitere, kao što je državnim budžetom određeno da se tri odsto bruto društvenog proizvoda svake godine mora obezbijediti za funckionisanje Javnog servisa Radio-televizije Crne Gore.

Vujović je dodala da će pravima i slobodi medija biti posvećana dužna pažnja, ali da je njihova obaveza da poštuju etičke principe i profesionalno izvještavaju.

„Ono što se očekuje od medija je da i oni imaju principe u izvještavanju, da ono bude tačno, objektivno, profesionalno i na zadovoljstvo svima. U mom mandatu ćete imati sva prava i slobode, ali očekujem da novinar zaista bude novinar i da poštuje principe i profesionalnost u izvještavanju i nadam se da ćemo imati veoma uspješnu saradnju i da ćemo uspjeti da ostvarimo cilj koji sam zacrtala”, kazala je Vujović.

Ministarka je sa predstavnicima Direktorata za medije, generalnim direktorom RTV Nikšić Nikolom Markovićem i članovima redakcije obišla i staru zgradu Radio-televizije Nikšić, a na sastanku je bilo riječi i o uslovima rada novinara i novinarki, platama, edukaciji, kao i o medijskim zakonima.

Bonus video: