Svečana sjednica u Kotoru povodom Dana Opštine; Jokić: Na današnji dan prije 79 godine oslobodili smo se fašizma

Grad nisu samo pločnici, bedemi i palate, grad su prije svega njegovi ljudi", rekao je Jokić

1941 pregleda 0 komentar(a)
Sa svečanosti, Foto: Opština Kotor
Sa svečanosti, Foto: Opština Kotor

Danas je povodom 21. novembra, Dana opštine Kotor održana Svečana sjednica u tom gradu.

Uz prisustvo brojnih zvanica iz Crne Gore i regiona, predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić poželio je građankama i građanima Kotora srećan Dan grada, Aranđelovdan kao i sretnu Gospu od zdravlja, saopšteno je iz PR službe Opštine.

„Na današnji dan prije 79 godine moćnim jurišom borci Prve bokeške i Druge dalmatinske brigade oslobodili su Kotor od fašizma i prošli pobjedonosnim i slobodonosnim hodom milenijumskim pločnicima. No šta je prethodilo tom trenutku slave, šta je dovelo do lovora pobjede? Dogovor. Dogovor ljudi, ljudi poput nas, sa svojim slabostima, snagama, željama i strahovima. Dogovor da postoji dovoljno jak razlog da se položi život, jedan, jedini, da se ostavi porodica i dom, da se sve žrtvuje zarad slobode", rekao je Jokić.

Grad nisu, dodao je on, samo pločnici, bedemi i palate.

"Grad su prije svega njegovi ljudi. Gledajući u vas danas siguran sam da ćemo svi smoći snage, da ćemo svi zajedno umijeti da progutamo naše razlike i naše sujete, da ćemo sve naše pobude i stremljenja uliti u jedan tok, u jednu struju, u jednu bujicu, bujicu dogovora. Dogovora za Grad i njegovo novo jutro“, kazao je Jokić završavajući svoj govor na Svečanoj sjednici Skupštine opštine.

Predsjednica Skupštine Maja Mršulja čestitala je u ime Skupštine i u svoje lično ime čestitala praznik, napominjući da je Kotor grad u kojem je kroz vjekove postojanja, bogatog istorijskog i kulturnog nasleđa, člana svjetske Unesco liste, grada koji je prepoznat na svim evropskim i svjetskim mapama, ponos živjeti i doprinositi njegovom razvoju.

"Čestitke povodom Dana opštine Kotor uputili su predsjednik države Jakov Milatović, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i predsjednik Vlade Milojko Spajić", stoji u saopštenju.

Čestitke su, kako stoji u saopštenju, uputili i predsjednik države, Vlade i Skupštine.

"Kao što tradicija nalaže, i ove godine su uručene nagrade povodom Dana grada. Ovogodišnji laureati su Turistička organizacija opštine Kotor i kotorski vatrogasci Nikola Banićević, Božidar Belan i Mario Marković. U svečanom programu učestvovali su Gradski hor, učenici ŠOSMO Vida Matjan i klapa Incanto", navodi se u saopštenju.

Bonus video: