Lista BBC-a: Marijeta Mojašević među stotinu inspirativnih i uticajnih žena iz svijeta

Marijeta Mojašević je aktivistkinja za prava osoba sa invaliditetom

18768 pregleda 30 reakcija 3 komentar(a)
Mojašević (arhiva), Foto: TV Vijesti
Mojašević (arhiva), Foto: TV Vijesti

Marijeta Mojašević iz Crne Gore, aktivistkinja za prava osoba sa invaliditetom, našla se na listi 100 inspirativnih i uticajnih žena iz svijeta za 2023. godinu, koju je objavio BBC.

"Pošto je preživjela dva moždana udara dok je bila u srednjoj školi, život Marijete Mojašević se drastično promijenio. Nakon što je iskusila fizičke i psihološke posljedice, od kojih sa mnogima živi i danas, Mojašević sada radi kao savjetnica za mlade i aktivistkinja za prava osoba sa invaliditetom. Koristi svoj glas da ospori stavove i ponašanje prema ljudima sa neurološkim poremećajima. Osmislila je radionice 'Život sa invaliditetom', na kojima se poziva na vlastita iskustva da bi pomogla u pružanju otpora predrasudama. Ambasadorka je za OneNeurology, inicijativu koja želi da učini neurološka stanja prioritetom globalnog javnog zdravlja", objavio je BBC.

Na listi BBC-a su, između ostalih: pravnica za ljudska prava Amal Kluni, holivudska zvijezda Amerika Ferera, feministička ikona Glorija Stajnem, bivša američka Prva dama Mišel Obama, vlasnica kozmetičke kompanije Huda Katan i fudbalerka ovjenčana Zlatnom loptom Aitana Bonmati.

"U godini kada su ekstremne vrućine, šumski požari, poplave i druge prirodne katastrofe dominirale vijestima, na listi su se našle i žene koje pomažu njihovim zajednicama da se izbore sa klimatskim promjenama i preduzimaju korake da se prilagode njihovim posljedicama. Među BBC 100 žena navodimo 28 klimatskih pionirki, pred konferenciju Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP28", navodi taj medij.

Kompetna lista se može pogledati OVDJE.

Bonus video: