Problemi zbog padavina: Poplavljene kuće u Rožajama, Tivtu i Bijelom Polju, Jadranska magistrala...

Radio Rožaje prenosi da je pričinjena velika materijalna šteta na objektima i infrastrukturi

80279 pregleda 25 reakcija 24 komentar(a)
Poplavljena kuća u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Poplavljena kuća u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 22.11.2023. 15:03h

Obilne padavine izazvale su probleme širom Crne Gore.

Zahvaljujući intervenciji radnika “Komunalnog Lim” i Službe zaštite i spašavanja u Bijelom Polju nije poplavljena škola “Marko Miljanov”, u čije se dvorište tokom noći i jutra slila velika količina padavina.

Časovi u toj skoli su skraćeni na 30 minuta, a đaci i djeca vrtića, koji se nalazi u istoj zgradi, bili su primorani da idu na sporedan ulaz.

“Radnici Komunalnog Lim intervenisali su na magistralnom putu Bijelo Polje- Mojkovac u mjestu Rakonje, kao i u naselju Pripčići. Na više lokacija radnici su otčepljavali šahte od pijeska i nanosa, te uklanjanju nanosa sa puteva”, saopšteno je Vijestima iz “Komunalnog Lim”.

Ekipa Željezničke infrastrukture oćistila je dionicu pružnog kanala u Rakonjama.

Iz tog preduzeća ističu da će, ukoliko se padavine nastave ovih intenzitetom, biti ugrožene kuće i pomoćni objekti.

U toj sjevernoj opštini poplavljen je veliki broj imanja i voćnjaka, naročito pored Lima.

Kuća Predraga Koraća kod Auto moto društva poplavljena je od bujice koja se sliva u tom dijelu.

Do poplave kuće, objekata i automobila porodice Korać iznad došlo je nakon izlivanja obližnjeg Pavića potoka, odakle je voda dalje opkolila zgradu Auto moto društva, a potom preplavila magistralni put, kojim se saobraća naizmjenično. Niko od Koraća nije ni slutio da će kuća, džip, auto-limarska radnja i pomoćni objekti sa mašinama i alatima za kratko vrijeme biti poplavljeni.

Predragov sin Danijel ispričao je za “Vijesti” da se sve odigralo veoma brzo, i da prije odlaska na posao nije bilo izlivanja. “Kada su me pozvali da se vratim sa posla zatekao sam sve poplavljeno. Sve se odigralo za oko sat vremena”, ispričao je Danijel. Sa sprata kuće pripadnici Službe zaštite i spašavanja evakuisali su njegovu tetku Nadu Korać (59), koja je zbog povećanja nivoa vode pobjegla na sprat kuće.

Poplavljen je i podvožnjak u Sutivanu, zbog čega je otežan prolazak automobila.

Poplava u Sutivanu
Poplava u Sutivanufoto: Jadranka Ćetković

Voda iz Pavića potoka ugrozila je više kuća i objekata ispod magistralnog i pružnog puta, u naselju Malo Polje.

Rajko Rabrenović iz Malog Polja je kazao da su njegova kuća i objekti već 20 godina na udaru poplava, zbog čega se više puta bezuspješno obraćao Opštini.

Rajko Rabrenović
foto: Jadranka Ćetković

“Svakim izlivanjem Pavića potoka naše kuće su ugrožene, a moja je prva na udaru. Sve to predstavlja opasnost po zdravlje jer se sa vodom izlivaju i velike količine fekalija. Evo vidite, ovdje gdje se dalje izliva Pavića potok prisutne su fekalije, otpad od toalet papira, ukazao je Rabrenović. U postojanje otpadnih voda i nesnosan smrad uvjerio se i reporter “Vijesti” na licu mjesta.

U naselju Zaimovića livade voda je prodrla i u dvije kuće Zejnilovića, jer su šahte oštećene i ne mogu da prihvate veliku količinu vode koja sliva u njih, saopšteno je iz Komunalnog Lim.

Uz kišu je u Bijelom Polju počeo da pada prvi snijeg.

Zbog obilnih padavina i jakog nevremena koje je jutros zahvatilo Boku, poplavile su bile i prostorije Hitne pomoći u objektu Doma zdravlja u Tivtu.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć je saopštio da jedinica u Tivtu nesmetano funkcioniše, nakon što su tivatski vatrogasci riješili problem koji je jutros izazvao poplave. ​​​"Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore zahvaljuje Opštini Tivat na brzoj reakciji i pomoći", navodi se u saopštenju.

I kompletna dežurna ekipa zaposlenih u Hitnoj pomoći bila je angažovana na spašavanju opreme i instrumenata i saniranju posljedica poplave.

Od sedam do 11 časova jutros u Tivtu je palo 54 litra kiše po metru kvadratnom.

Ekipe Elektrodistribucije uspjele su da saniraju kvarove na elektro mreži, pa su struju ponovno dobili potrošači u svim djelovima Tivta, osim sela Gornja Lastva.

Situacija sa elektromrežom, u kojoj su pojedine trafostanice ugrožene narastajućim nivoom podzemnih i površinskih voda, je ipak takva da se ne isključuje mogućnost novih havarija i prekida u napajanju potrošača u pojedinim djelovima grada.

Na više mjesta u gradu intervenišu i ekipe Komunalnog preduzeća Tivat koje čiste slivnike i otklanjaju začepljenja u obliku raznog materijala koje kiša i bujice nanose u odvodne kanale.

Zbog izuzetno loših vremenskih prilika danas se neće realizovati nastava u popodnevnoj smjeni. Ovaj nastavni dan će se nadoknaditi, saopšteno je iz SMŠ "Mladost”. Zbog nevremena u školi nema struje, a posljedično ni grijanja.

Zbog loših vremenskih uslova koji su prouzrokovali prokišnjavanje krova, poplave u učionicama i u sali OŠ "Drago Milović”, druga smjena će pohađati nastavu onlajn, preko Teams-a. Iz uprave škole zahvaljuju roditeljima na razumijevanju.

Poplavile su i prostorije Dnevnog centra za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju na Seljanovu, kao i podrumske i prizemne prostorije brojnih stambenih objekata i privatnih kuća, posebno u naseljima Kalimanj i Tomičići.

Zbog obilnih količina blata i zemlje koje nose bujice, zamućeno je i more u priobalnom pojasu.

Obilne količine padavina uzrokovale su i plavljenje više saobraćajnica u Tivtu.

Jadranska magistrala kroz Tivat poplavljena je na više mjesta od kojih je najkritičnije ono u usjeku u blizini benzinske pumpe Ina u Dumidranu. Potpuno pod vodom je i dio ulice u gradskoj lučici Kalimanj, gdje voda na kolovoz izbija i kroz rupe na poklopcima šahtova prepunjenih odlivnih kanala.

Radio Rožaje prenosi da je nevrijeme praćeno jakom kišom zahvatilo tu opštinu, od juče u popodnevnim satima i da je trajalo tokom cijele noći, što je uslovilo da se Ibar i gotovo sve njegove pritoke izliju iz korita.

Prema prvim procjenama, pričinjena je velika materijalna šteta na objektima i infrastrukturi, navodi taj medij.

Posebno je, ističu, kritično u slivu Županice. Put prema Gornjoj Lovnici i Ćosovici je u jutarnjim satima zatvoren. Lovnička rijeka je na mostu prema Kučanskoj džamiji napravila branu i poplavila okolne kuće, a ta ulica je zatvorena za saobraćaj.

Ništa bolja situacija, dodaje se, nije ni u naselju oko Pepića kuća, most preko Ibra je preplavljen, a okolne kuće poplavljene. Iz naselja Grahovača, kako piše portal Radio Rožaje, je teška situacija.

Bonus video: