Čestitke povodom Dana opštine Budva

Budva danas obilježava 22. novembar - Dan opštine i Dan oslobođenja.

5680 pregleda 1 komentar(a)
Budva (ilustracija), Foto: Shutterstock
Budva (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.11.2023. 13:16h

Budva danas obilježava 22. novembar - Dan opštine i Dan oslobođenja.

Borovinić Bojović: Vjerujem da će Opština pronaći put ka bržem razvoju i napretku

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović je u čestitki navela kako vjeruje da će Opština Budva uspjeti da "pronađe put ka bržem razvoju i napretku".

"Rukovodstvu Opštine Budva, odbornicima i svim građanima Budve najsrdačnije čestitam 22. novembar, Dan opštine. Bogata turistička ponuda i prirodne ljepote Budve čine je svjetski prepoznatom destinacijom i pravom metropolom turizma. Jedinstven spoj tradicije kojom odiše Stari grad i sa druge strane modernih projekata čine je nezaobilaznom turističkom destinacijom. Iskreno vjerujem da će Opština Budva uspjeti da pronađe put ka bržem razvoju i napretku i da će kvalitet života njenih građana biti izdignut na još veći nivo. Još jednom čestitam Dan opštine i želim vam puno uspjeha u daljem radu", navela je ona.

Pejović: Skupština pouzdan partner za rješavanje izazova

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović uputio je čestitku rukovodstvu Opštine, odbornicama i odbornicima, kao i svim građankama i građanima Budve.

„Slaveći ovaj dan, istovremeno obilježavamo i uspomenu na 79. godišnjicu od junačkog podviga Prve Bokeške brigade koja je oslobodila Budvu u Drugom svjetskom ratu. Vrijednosti slobode, zajedništva i prosperiteta za koje su borci ove jedinice položili živote ostaju istorijska vertikala na kojoj se mora graditi savremeni identitet Vaše opštine.

"Budva predstavlja mjesto susreta mitskog Kadmovog polisa sa urbanom metropolom XXI vijeka, ali i susreta Crne Gore sa svijetom. Po riječima S.M. Ljubiše, najpoznatijeg Budvanina i književnika, 'lanac ste te veže Istok i Zapad'. To potvrđuju i kvantitativni indikatori – sa više od 25% ukupnog broja noćenja turista ostvarenih u toku 2022. godine, Vaša opština je temelj i pokretač crnogorskog turizma.

"Istovremeno, intenzivni razvoj koji je Budva doživjela posljednjih godina nije uvijek bio propraćen povećanjem kvaliteta života Vaših sugrađana. Veliki priliv stanovnika, iz Crne Gore i inostranstva, uticao je na preopterećenje lokalne infrastrukture, obrazovnog i zdravstvenog sistema. Stoga, poručujem da ćete u Skupštini Crne Gore imati pouzdanog partnera za rješavanje izazova sa kojima se Budvanke i Budvani susrijeću.

"U to ime, još jednom upućujem čestitke povodom Dana opštine, uz nadu da ćemo u godinama koje dolaze nastaviti da zajednički radimo na kontinuiranom poboljšanju uslova života i prosperitetu vaše zajednice“, naveo je Pejović.

Popović: Moramo ulagati u infrastrukturu, turizam, obrazovanje

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović čestitala je Dan opštine u ime Skupštine Crne Gore i svoje lično ime svim građankama i građanima Budve.

"Danas odajemo priznanje hrabrim junacima koji su svojim nepokolebljivim i nesebičnim doprinosom u antifašističkoj borbi oblikovali temelje slobodne Budve. Danas, s ponosom gledamo u prošlost, čuvajući uspomenu na dane oslobođenja i istinske heroje ovog grada", rekla je Popović.

Budva, kraljica Mediterana, stoji kao izuzetna metropola turizma, navela je ona, gdje istorija i savremenost zajedno čine specifičnu ljepotu koja se proteže kroz svaki kamen ulica.

"Sveti Stefan, biser ovog bisera, svijetli kao simbol naše bogate baštine, dok Stari grad, svjedok vremena, čuva nasljeđe i istoriju. Metropola turizma očarava turiste svojom ljepotom tokom cijele godine, ljeti obalom prepunom života, a zimi novogodišnjim i prazničnim šarmom", navodi se u čestici.

Zato moramo ulagati u infrastrukturu, turizam, obrazovanje i, dodala je Popović, ostale ključne sektore kako bismo postavili čvrste temelje prosperiteta ovog grada.

"Niz strateških investicija biće ključan u oblikovanju svijetle budućnosti Budve, stvarajući poslovno okruženje koje će privući investitore, a time i još veći broj turista“, navela je Popović.

Bonus video: