Media centar traži da RTCG i AZLP na uvid javnosti stave ugovore sa zaposlenima i isplate varijabila

"Media centar je zatražio i kopije ugovora o dopunskom radu sa zaposlenima u RTCG u periodu 1. jun 2021. godine do 20. novembar 2023. godine", navodi se u saopštenju

5948 pregleda 1 komentar(a)
Media centar, Foto: Screenshot
Media centar, Foto: Screenshot

Media centar je dostavio Radio i Televiziji Crne Gore (RTCG) zahtjev za slobodan pristup informacijama kojim traži kopije ugovora sa zaposlenima u RTCG u periodu 1. jun 2021. godine do 3. novembar 2023. godine.

Kako su naveli iz Media centra, to uključuje sve zaposlene po bilo kom osnovu (ugovor o radu, ugovor o djelu, ugovor o povremenim i privremenim poslovima, ugovor o preuzimanju i dr.) sa svim pripadajućim aneksima.

"Media centar je zatražio i kopije ugovora o dopunskom radu sa zaposlenima u RTCG u periodu 1. jun 2021. godine do 20. novembar 2023. godine", navodi se u saopštenju.

Media centar je zatražio, kako se navodi, od RTCG akte koje se odnose na isplatu dodataka na zarade (varijabila) i to:

"Odluke generalnog direktora RTCG, za period januar 2021. - 3. novembra 2023. godine kojima se utvrđuje iznos raspoloživih sredstava za stimulans na osnovu člana 12 Pravilnika o dijelu zarade po osnovu ostvarenih rezultata rada u JP RTCG;

Predloge odluka rukovodioca organizacione cjeline za isplatu dijela zarade zaposlenog po osnovu ostvarenih rezultata u radu (stimulans), na osnovu člana 13 Pravilnika o dijelu zarade po osnovu ostvarenih rezultata rada u JP RTCG, za period januar 2021. - 3. novembra 2023. godine;

Odluke generalnog direktora o konačnom iznosu i isplati dijela zarade po osnovu ostvarenih rezultata u radu zaposlenog, na osnovu člana 13 Pravilnika o dijelu zarade po osnovu ostvarenih rezultata rada u JP RTCG, za period januar 2021. - 3. novembar 2023. godine".

Od juna 2022. godine, kada smo prvi put dostavili zahtijeve za pristup informacijama, navodi se iz Media centra, "RTCG i generalni direktor Boris Raonić krše zakon, ignorišu zahtijeve za pristup informacijama i ne žele da dostave ugovore sa zaposlenima, kao ni akte koji se odnose na isplatu dodataka na zarade (varijabila)".

Time se, navode iz Media centra, onemogućava uvid javnosti u poslovanje RTCG i trošenje novca svih građana, koji godišnje izdvajaju oko 20 miliona eura za finansiranje RTCG.

"U kršenju zakona i skrivanju podataka o isplati varijabila suučesnik RTCG je i Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan prostup informacijama. Media centar se žalio na ćutanje RTCG u vezi sa pristupom aktima koji se odnose na isplatu dodataka na zarade (varijabila) još 1. novembra 2022. godine ali ova Agencija takođe ćuti. Prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, AZLP je dužna da donese, u roku od 15 dana od dostavljanja žalbe, rješenje kojim će obavezati i natjerati RTCG da dostavi tražene podatke. AZLP može pokrenuti i prekršajne postupke protiv odgovornih lica u RTCG zbog kršenja Zakona, ali se ništa od toga nije desilo. Podsjećanja radi, predsjednik Savjeta AZLP je Željko Rutović, dugogodišnji pomoćnik ministra i direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture i medija kao i dugogodišnji član Glavnog odbora DPS-a", stoji u saopštenju koje potpisuje Goran Đurović, direktor Media centra..

Članovi Savjeta AZLP su, kako se navodi, Muhamed Gjokaj i Zoran Vujičić, dugogodišnji zaposlenici Građanske alijanse, u kojoj je generalni direktor RTCG Boris Raonić godinama bio direktor.

Bonus video: