Ombudsman: Djecu ne izlagati partijskim nastupima

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda nije utvrdio da li su povrijeđena prava djeteta iz spota koalicije "Hrabro se broji"

8358 pregleda 3 komentar(a)
Snežana Mijušković, Foto: Zaštitnik
Snežana Mijušković, Foto: Zaštitnik

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda u postupku pokrenutom po službenoj dužnosti nije mogao da utvrdi da li su povrijeđena prava djeteta prikazanog u promotivnom spotu koalicije “Hrabro se broji”, ali je ocijenio da maloljetnike ne treba izlagati javnim nastupima tokom predizbornih kampanja, pa iako su se sa tim saglasili njihovi roditelji.

U mišljenju institucije Zaštitnika, koje potpisuje zamjenica Snežana Mijušković, piše da su po saznanju iz medija pokrenuli ispitni postupak i tražili od premijera Dritana Abazovića da se izjasni u vezi sa tim što je na društvenoj mreži Instagram objavio video-snimak na kojem maloljetna osoba, sestrić premijera, promoviše koaliciju “Hrabro se broji”.

Navodi se da je Zaštitniku nakon urgencije Kabinet predsjednika Vlade dostavio saopštenje u kojem se navodi da su uvidom u video-materijal uočili da sadržaj ne predstavlja aktivnost kabineta, niti premijera, da je Abazović na navedenom snimku bio isključivo u svojstvu predsjednika Građanskog pokreta URA, u toku izborne kampanje za parlamentarne izbore održane 11. juna 2023. i da je preduzimao aktivnosti kampanje na osnovu Zakona o izboru odbornika i poslanika.

“Zaštitnik ljudskih prava i sloboda nakon sprovedenog ispitnog postupka i dobijene dokumentacije nije mogao utvrditi da je došlo do povrede prava maloljetnog djeteta”, zaključili su iz institucije Zaštitnika i pojasnili da nijesu u saznanju da su roditelji djeteta koje drži premijer do sada iskazivali bilo kakvo negodovanje zbog pojavljivanja njihovog djeteta.

“Međutim, Zaštitnik je stava da djecu ne treba izlagati javnim nastupima tokom predizbornih kampanja i pored činjenice da su se sa tim složili njihovi roditelji/staratelji, koji shodno važećim propisima donose odluku, između ostalog i o ovakvim javnim pojavljivanjima djece. Prilikom donošenja takvih odluka roditelja ostaje upitno da li su u donošenju odluka učestvovala djeca, kao i pitanje da li su roditelji u datom momentu donijeli ispravnu odluku u ime svoje djece, koja u kasnijem periodu može uticati na privatnost i budući život djeteta”, navodi se u mišljenju.

Iz institucije Zaštitnika podsjećaju da su u više navrata ukazivali da praksa u kojoj su djeca učesnici političkih događanja nije u njihovom najboljem interesu.

“Zaštitnik zapaža da je u novije vrijeme postao trend da se predstavnici političkih partija/pokreta tokom izbornih kampanja pojavljuju i objavljuju fotografije/video-snimke sa svojom djecom ili djecom članova porodice, u želji da proizvedu pozitivan emocionalni efekat kod potencijalnih birača. Mnogi lideri fotografišu se okruženi svojom porodicom. Takođe, to je gotovo pravilo u pojedinim državama, kao npr. u SAD i Kanadi...”, kazali su.

Iz institucije Zaštitnika su ukazali da mnoga pitanja koja se tiču participativnih i političkih prava djeteta u domaćem zakonodavstvu nijesu regulisana, niti pravno uređena, a što stvara nejasnoće i različita tumačenja.

Bonus video: