Pačariz primao tri zarade, sam sebi povećao koeficijent

Razriješen tehnički direktor bjelopoljskog opštinskog preduzeća Komunalno “Lim” jer je, kao tvrde, duže vremena primao platu kao direktor, rukovodilac radne jedinice "Čistoća" i u Upravnom odboru, gdje je dobijao više nego duplo novca od iznosa predviđenog zakonom

33512 pregleda 143 reakcija 39 komentar(a)
Pačariz (lijevo) i bivši direktor Vujošević, Foto: Opština Bijelo Polje
Pačariz (lijevo) i bivši direktor Vujošević, Foto: Opština Bijelo Polje

Tehnički direktor bjelopoljskog opštinskog preduzeća Komunalno “Lim” Senad Pačariz (DPS) razriješen je sa funkcije zbog niza neregularnosti.

On je, na osnovu dokumentacije u koju su “Vijesti” imale uvid, u februaru sam sebi povećao koeficijent sa 5,97 na 7, a u dužem vremenskom periodu primao je tri zarade - kao tehnički direktor, rukovodilac radne jedinice “Čistoća” i u Upravnom odboru, gdje je primao više nego duplo novca od onog koji je predviđen zakonom. Istovremeno, u februaru je sam sebe predložio za člana upravnog odbora, a Skupštini opštine je dva puta slao iste potpise radnika za podršku, i to iz 2021. godine.

Zbog svih tih dešavanja, Pačariz je razriješen dužnosti tehničkog direktora i juče mu je uručen aneks ugovora za radno mjesto šefa “Čistoće”, saznaju “Vijesti” iz Komunalnog.

Pačariz je “Vijestima” kazao da ne želi da komentariše slučaj, da nije upoznat s tim da je razriješen i da se zna procedura predloga i biranja i imenovanja.

Iz dokumentacije Komunalnog preduzeća,u koju su “Vijesti” imale uvid, proizilazi da je Pačarizu u martu koeficijent bio 5,97, i da je neposredno prije imenovanja novog direktora (u aprilu) sam sebi na sjednici Odbora direktora povećao koeficijent na 7, tako da mu je plata sa 1.000 eura uvećana na 1.300 eura. Kao član Odbora direktora, on je na sjednici predložio i glasao za tu odluku, saznaju “Vijesti” iz tog preduzeća. Kao poseban dio zarade u tih 1.300 eura je 400 eura za dopunski rad, na mjestu rukovodioca radne jedinice Zelenilo. Takođe, na tih 1.300 eura ima i apanažu od 250 eura kao član Upravnog odbora, koja prema odluci Skupštine iznosi 100 eura.

Prema izvoru “Vijesti”, izvršni direktor Muradif Grbović (BS) predočio je Pačarizu na kolegijimu u ponedjeljak, da ga ne vidi na mjestu tehničkog rukovodioca preduzeća.

Grbović nije odgovorio na pitanja i pozive “Vijesti”. On nije odgovorio ni na pitanja koja se tiču razrješenja, niti da li su tome prethodile navodne neregularnosti.

U Ponudi izmjene ugovora o radu, u koji su “Vijesti” takođe imale uvid, navodi se da se imenovanjem daje ponuda izmjene ugovora o radu tako da bi se nakon prihvatanja ponude Senad Pačariz rasporedio na radno mjesto šefa radne jedinice “Čistoća, zelenilo, deponija i zoo higijena”, a da se “razlozi davanje ponude ogledaju u potrebi organizacije rada u toj radnoj jedinici, a naročito onog rada koji je u vezi sa poslovima koji se odnose na izradu planova i programa, izdavanja radnih naloga...

“Kako je ponuđeni zaposleni već obavljao poslove u predmetnoj jedinici po osnovu dopunskog rada, te kako mu je poznata problematika, ciljevi i izazovi u toj oblasti, mišljenja su da on može kvalitetno i odgovorno obavljati poslove šefa predmente radne jedinice”, stoji u ponudi izvršnog direktora dostavljenoj Pačarizu juče.

U odgovoru “Vijestima”, iz Skupštine opštine navode da se u postupku pripreme sjednice Odbora za izbore i imenovanja, služba Skupštine obratila bivšem direktoru Komunalno “Lim” Radenku Vujoševiću (DPS) da dostavi predlog za izbor člana Odbora iz reda zaposlenih, kako bi Odbor za izbor i imenovanja dostavio Skupštini opštine Bijelo Polje predlog za imenovanje Odbora DOO Komunalno “Lim” Bijelo Polje.

Dio voznog parka Komunalnog
Dio voznog parka Komunalnogfoto: Komunalno Lim

“Aktom broj 6195 od 2. 12. 2021. godine, direktor DOO Komunalno Lim Radenko Vujošević dostavio je službi Skupštine, odnosno sekretarki Skupštine da je za člana Odbora direktora iz reda zaposlenih izabran Senad Pačariz. Na sjednici Odbora za izbor i imenovanja, utvrđen je sastav Odbora direktora, u kojem je iz reda zaposlenih predložen Senad Pačariz, na osnovu obavještenja direktora, koji je dostavljen Odboru za izbor i imenovanja. Odbor za izbor i imenovanja je cijenio relevantnim obavještenje direktora DOO Komunalno, koje je uredno ovjereno i zavedeno i dostavljen Skupštini opštine. Način i postupak izbora člana Odbora direktora je interna procedura koja je predviđena Statutom tog društva, “navodi se u odgovoru Skupštine opštine.

Zbora radnika (ni)je bilo

Iz NVO “Euromost” su naveli da su im se ranije obratili zaposleni u Komunalnom preduzeću, jer je, kako su naveli, Pačariz sam sebe, bez zbora radnika, predložio u Upravni odbor Komunalnog preduzeća, što je rezultiralo da se 15. 2. 2023. godine izabere za člana, bez dostavljene podrške radnika i zapisnika sa zbora radnika.

U Statutu preduzeća, u članu 22, navodi se da “člana Upravnog odbora iz reda zaposlenih biraju zaposleni na zboru svih zaposlenih u društvu, a da zbor zaposlenih saziva izvršni direktor i rukovodi njegovim radom do izbora predsjedavajućeg zborom”.

Ta NVO je tražila Upravnom odboru da im dostave kopiju predloga i zapisnika sa održanog zbora u 2023. godini.

“Isti su nam dostavili obavještenje od 2. 12. 2021. godine, sa spiskom zaposlenih gdje bivši izvršni direktor Komunalnog preduzeća Radenko Vujošević obavještava sekretarku Skupštine opštine Ajselu Pačariz da je Sindikalna organizacija iz svojih redova za svog predstavnika izabrala Senada Pačariza za člana Upravnog odbora Komunalnog preduzeća “Lim”, iako ne bira Sindikalna organizacija već zaposleni, dostavljajući imena zaposlenih, bez bilo kakvog zbora i potpisa. To su NVO “Euromost” potvrdili i zaposleni, da se tada nije ni održao zbor, već su to pojedinci povezani sa Senadom Pačarizom sami pisali i zaokruživali “DA” bez bilo kojeg potpisa zaposlenih u preduzeću”, kazali su iz te NVO, navodeći da je “Ajsela Pačariz snaha Senada Pačariza”.

Bonus video: