Špadijer: Podrška siromašnima, kulturi, sportu...

Planirali obnovu Trga Božane Vučinić, izgradnju podzemne garaže, sređivanje šetališta...

7820 pregleda 1 komentar(a)
Sa jučerašnjeg predstavljanja budžeta, Foto: Nikola Saveljić
Sa jučerašnjeg predstavljanja budžeta, Foto: Nikola Saveljić

Budžet od 133 miliona eura, koji je Glavni grad planirao za narednu godinu, odgovoran je odnos prema novcu građana Podgorice.

To je juče kazao vršilac dužnosti sekretara za finansijske poslove i analizu budžeta Balša Špadijer tokom predstavljanja Nacrta odluke o budžetu Glavnog grada za 2024. godinu.

“Veoma smo zadovoljni budžetom koji je, do sada, rekordan. Uspješno je postignuta adekvatna ravnoteža između prihoda i rashoda. Obezbijeđeno je dosta sredstava za razvoj biznisna, nove festivale, kulturu i sport. Moći ćemo i da pružimo pomoć onima kojima je najpotrebnija. Budžetom smo obuhvatili najširi obim svega što je Podgorici neophodno”, kazao je Špadijer.

Špadijer je naglasio da bi izdaci trebalo da iznose nešto više od 130 miliona eura, dok grad računa na 96,62 miliona koje bi u podgoričku kasu trebalo da se sliju od poreza, taksi, naknada.

Kad su u pitanju izdaci, Špadijer je objasnio da za tekuću budžetsku potrošnju (bruto zarade i doprinosi, ostala lična primanje, rashodi za materijal...) treba opredijeliti oko 55,7 miliona, otplatu duga 3,2 miliona, a obaveze više od četiri miliona eura.

Glavni grad je predvidio da za kapitalne izdatke, odnosno gradske projekte potroši 70 miliona eura.

Špadijer je istakao da su iz “institucije Glavnog grada planirali da prenesu 30 miliona eura za kapitalni budžet”.

Finansiranje grada, kako je istakao Špadijer, osloniće se i na sopstvene prihode.

“Skoro svi prihodi su povećani u odnosu na rebalans budžeta. Među najznačajnijim je prihod od poreza na dohodak fizičkih lica. Kada je riječ o ženskom preduzetništvu, predložili smo 90.000 eura. Zanatlijama bismo obezbijedili 50.000 eura. Podrška zelenoj ekonomiji će, takođe, iznositi 50.000 eura”, kazao je Špadijer.

Obećao je i da će dodatna novčana sredstva i pomoć biti izdvojeni i za ruralni razvoj.

“Pčelare i vinare podržaćemo sa po 15.000 eura. Personalna pomoć osobama sa invaliditetom iznosiće 95.000 eura, dok ćemo za beskućnike izdvojiti 8.000 eura. Za Novogodišnji bazar na više lokacija u Podgorici predviđeno je 150.000 eura. Kapitalnim budžetom predviđena je i izgradnja novih mostova”, rekao je Špadijer.

Vršilac dužnosti sekretara za finansijske poslove i analizu budžeta rekao je i da će u 2024. preuzeti dio kreditnih obaveza od preduzeća “Vodovod i kanalizacija”.

95 hiljada eura planirano je Nacrtom budžeta Glavnog grada za personalnu pomoć osobama sa invaliditetom

Izdaci za lokalnu infrastrukturu, kazao je Špadijer, iznose 53 miliona eura.

“Za izgradnju gradskih saobraćajnica predviđeno je pet miliona eura. Glavni grad će za obnovu trga Božane Vučinić i izgradnju podzemne garaže izdvojiti 250.000 eura. Predvidjeli smo i sređivanje šetališta Ljubović, a to će Glavni grad koštati 650.000 eura. Renoviranje robne kuće ‘Podgoričanka’ je takođe u planu i za to bi se obezbijedila dva miliona eura iz državne kase...”, rekao je Špadijer.

Na višesatnoj javnoj raspravi je, takođe, rečeno da će se nastaviti aktivni radovi na Gradskom pozorištu u blizini Osnovne škole “Savo Pejanović”. Kako je saopšteno, pomoć će se tražiti od “eksternih ljudu i cilj je da problem sa pozorištem bude završen do kraja iduće godine”.

Bonus video: