Milatović sa predstavnicima Crvernog krsta: Zajednička akcija početak aktivnosti usmjerenih na borbu protiv siromaštva

Zahvaljujući podršci privrede, u akciji od 13. do 31. oktobra prikupljeno 128.958 eura, dok vrijednost sredstava koje su kompanije donirale u robi iznosi 35.600 eura. Crveni krst je obezbijedio dodatnih 1.500 paketa pomoći najugroženijima, čime je postignuto da 3.800 porodica dobije tu vrstu pomoći

2963 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sastao se sa predsjednikom Crvenog krsta Crne Gore, Mitrom Vučkovićem i generalnom sekretarkom organizacije Jelenom Dubak, a povodom zajedničke aktivnosti za prikupljanje sredstava za pomoć građanima koji se suočavaju sa siromaštvom.

Akcija prikupljanja pomoći, realizovana je tokom oktobra kao doprinos obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv siromaštva.

Predstavnici CKCG-a su, kako je saopštio kabinet Milatovića, iskoristili priliku da sa Milatovićem porazgovaraju i o "mnogim drugim važnim pitanjima za organizaciju i građane Crne Gore". Pitanje statusa organizacije Crvenog krsta u Crnoj Gori, finansiranje organizacija Crvenog krsta na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i podrška stanovništvu u stanju socijalne potrebe, bile su teme današnjeg razgovora.

"Na inicijativu Predsjednika Crne Gore, akcija je organizovana uz partnerstvo sa crnogorskim privrednicima i Crvenim krstom Crne Gore, institucijom čija su uloga i djelovanje Zakonom prepoznati kada je u pitanju pomoć građanima koji se suočavaju sa siromaštvom, kao i zbog činjenice da Crveni krst ima razgranatu mrežu lokalnih organizacija širom Crne Gore", navodi se u saopštenju.

"Zahvaljujući podršci privrede u akciji koja je realizovana u periodu od 13. do 31. oktobra, prikupljen je novčani iznos od 128.958 eura, dok vrijednost sredstava koje su kompanije donirale u robi iznosi 35.600 eura. Na ovaj način, osigurane su osnovne životne namirnice za 2.300 porodica u Crnoj Gori koje se suočavaju sa teškom ekonomskom situacijom", dodaju iz kabineta predsjednika.

Takođe, Crveni krst je obezbijedio dodatnih 1.500 paketa pomoći najugroženijima, čime je postignuto da 3.800 porodica dobije tu vrstu pomoći.

Crveni krst će sredstva dalje usmjeriti na nabavku paketa hrane i higijene, namijenjenih višečlanim porodicama u stanju socijalne potrebe tokom decembra.

Milatović se privrednicima zahvalio na učešću u humanitarnoj akciji, istakavši da se kroz takva partnerstva mogu postići zavidni rezultati i stvoriti pozitivne promjene u zajednici.

„Društvena odgovornost i velikodušnost koju je naša privreda pokazala predstavljaizvanredan primjer kako privatni sektor može igrati bitnu ulogu u poboljšanju kvaliteta života naših građana. Ovim angažmanom biznis zajednice poslata je snažna poruka solidarnosti i saosjećanja, ali i pružena inspiracija mnogima u našem društvu. Saradnja u ovoj i sličnim inicijativama jača povjerenje između državnih institucija i privrede i stvara kvlitetnu podlogu za naše buduće zajedničke napore u rješavanju društvenih problema“, poručio je on.

milatović crvrni krst
foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Milatović se takođe, na sastanku sa predstavnicima CKCG-a, zahvalio Crvenom krstu na "promptnom odgovoru u ovoj akciji", spremnosti da pomognu i izrazio očekivanje da je to samo početak saradnje, te da je spreman da radi na razvijanju modaliteta saradnje među institucijama sistema.

Predsjednik CKCG-a izrazio je zahvalnost na prilici da sa predsjednikom države razgovara o status te organizacije, dodaju iz kabineta Milatovića.

“Ove godine obilježavamo 148 godina postojanja, djelovanja i podrške institucijama sistema, ali, prije svega, građanima Crne Gore. Sve što radimo, u skladu sa Zakonom o Crvenom krstu Crne Gore, kroz poslove od javnog interesa, radimo upravo za dobro i u korist naših građana”, rekao je on.

Vučković je napomenuo na važnost da donosioci odluka, na svim državnim nivoima, prepoznaju rad Crvenog krsta i za potrebe pružanja pomoći građanima, imaju senzibilitet za opredjeljivanje sredstava u te svrhe.

"Predsjednik Crne Gore je istakao da Kabinet aktivno radi na aktivnostima koje su usmjerene ka jačanju društvene kohezije, ali i borbu protiv siromaštva, gdje su djeca prepoznata kao prioritetna ciljna grupa, pa ne čudi da je zajednički napor Predsjedništva i Crvenog krsta bio usmjeren upravo ka pomoći višečlanim porodicama u stanju socijalne potrebe", navodi se u saopštenju.

Milatović je izrazio uvjerenje da će i ubuduće biti realizovani uspješni zajednički projekti i inicijative, koje će doprinijeti dobrobiti našeg društva.

Bonus video: