Bijelo Polje: Za plaćanje naknada građanima i sudske troškove zbog ujeda pasa izdvojeno skoro 340.000 eura

Održana sjednica SO Bijelo Polje

7368 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice SO Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Sa sjednice SO Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković

Za plaćanje naknade građanima zbog ujeda pasa tokom ove godine izdvojeno je oko 175.000 eura, dok je za sudske troškove izdvojeno ukupno 164.285 eura.

To se navodi u odgovoru sekretarke Sekretarijata za finansije Opštine Bijelo Polje Alide Nuhodžić na pitanje odbornice PES-a Jelenke Andrić, na sjednici SO Bijelo Polje. Jedina tačka dnevnog reda te sjednice su bili pitanja i odgovori odbornika.

“U 2019. godini iz budžeta Opštine građanima je za ujed pasa lutalica isplaćeno je 16.911 eura, u 2020, 30.764 eura, 2021. godini 34.749 eura. Prošle godine izdvojeno je 38.803 eura, a u ovoj 53.782 eura“, kazala je Alihodžić.

Odbornika Stefana Madžgalja (PES) zanimalo je zašto osobama sa invaliditetom nije omogućen pristup svim službama i instuticijama koje su u nadležnosti Opštine. U odgovoru vršioca dužnosti sekretara Sekretarijata za izgradnju Mensura Hajdarpašića navodi da je Opština oformila biro gdje sugrađani mogu da predaju sve zahtjeve.

“Pristup građanskom birou je dostupan osobama sa invaliditetom. Kako su pojedini sekretarijati smješteni u objektima koji su izgrađeni u ranijem periodu oni i nemaju pristup za osobe sa invaliditetom", naveo je Hajdarpašić, dodajući da Opština planira da izgradi rampe na mjestima gdje uslovi i mogućnosti dozvoljavaju.

Madžgalj (PES) je problematizovao rad i broj mjesnih zajednica kojima je istekao mandat.

Sekretar Sekretarijata za lokalnu samoupravu Haris Malagić je podsjetio da je u registru upisano 40 mjesnih zajednica (MZ).

“U međuvremenu, istekao je mandat savjeta mjesnih zajednica u njih 18, čime su se stekli uslovi za izbor novog savjeta“, kazao je Malagić, dodajući da izbor zavisi i od inicijative građana i da se postupak izbora pokreće odlukom zbora građana.

Opština je, naveo je Malagić, preduzela niz koraka, kako bi se što prije obezbijedilo funkcionisanje MZ u punom kapacitetu, a formirana je radna grupa koja će ubrzo donijeti nacrt nove odluke o MZ, nakon čega se predložiti organizovanje zborova građana, kako bi se izabrala nova rukovodstva.

Rebalansom budžeta usvojenog 28. oktobra ove godine u okviru rashoda za usluge navedeni su “EU IPA projekti" u iznosu od 220 hiljada eura. U tom kontekstu odbornika PES-a Dražena Petrića interesovalo je na koju vrstu troškova se odnosi ta suma te da li je Opština imala prihode u ovoj godini iz fondova EU i ukoliko jeste, na šta se odnose ta sredstva.

Nuhodžić je navela da je u ovoj godini Opština dobila sredstva od Savjeta Evrope za realizaciju projekta “Romska kancelarija u Bijelom Polju“, u iznosu od 11.920 eura (od ukupno 14.931 eura), i projekat “Do zapošljavanja kroz lokalno partnerstvo u Bijelom Polju“ od EU u iznosu od 95.912 eura (ugovorna vrijednost 119.890 eura a ostatak će biti isplaćen po završetku projekta). Do kraja godine se očekuje uplata od 98.760 eura od Ministarstva finansija, odnosno 20 odsto preostaliih sredstava za implementaciju projekta “Smanjenje nezaposlenosti u Opštini Bijelo Polje“.

Odgovarajući na pitanje Mitra Radovića (SNP) o tome koliko je u periodu od 1. septembra 2020. do 1. novembra 2023. zaposleno radnika u lokalnoj samoupravi, Malagić je kazao da je u 2019. godini radni odnos prestao za 17 radnika po raznim osnovama, naredne je prestao za 15 radnika dok je zaposleno devet osoba, kao i dvije preuzete iz Parking servisa. U prošloj godini radni odnos je prestao za četiri, a zaposleno je 15, plus dvije osobe na određeno do povratka radnika sa bolovanja i pet pripravnika.

“U ovoj godini radni odnos je prestao za troje radnika, do kraja godine za isti broj radnika prestaje radni odnos u Službi zaštite i spašavanja, dok je zaposleno osam osoba, kao i jedno lice do povratka radnika i jedan pripravik“, navodi u odgovoru Malagić, dodajući da je u razmatranom periodu pet osoba manje zasnovalo radni odnos u odnosu na one kojima je prestao radni odnos.

Odgovarajući na pitanje odbornika DPS-a Asmira Pućurice o tome u kojoj fazi je projekat izgradnje vodovoda Bistrica, Hajdarpašić je naveo da je izgradnja započeta 2021. godine.

“U prvoj fazi je urađen rezervoar u vrijednosti od 150.931 eura. U toku je uvođenje izvođača radova u posal i II faza radova koja obuhvata kaptažu i sabirnu šahtu, pumpno postrojenje, hlornu stanicu, primarni cjevovod, elektro-instalacije. Potpisan je ugovor za izvođenje radova sa firmom „Indel inženjering“ doo Podgorica, vrijednost ugovorenih radova je 906.144 eura, a radovi se finansiraju preko Uprave za kapitalne projekte i počeće za 10 dana“, rekao je Hajdarpašić.

Na pitanje odbornika PES-a Andrije Delića od koga je Komunalno Lim kupilo utovarivač „Hjundai“ i da li je isplaćen u potpunosti, direktor tog opštinskog preduzeća Muradif Grbović je rekao da je tu mašinu Komunalnom preko tendera prodala firma “Konstruktor” iz Bijelog Polja, po cijeni od 60 hiljada eura, a da je plaćena kompenzacijom sa “Konstruktorom” i “Imperijalom”.

“Nije u cjelokupnom iznosu, ali dio je plaćen novcem a dio kompenzacijom “, pojasnio je Grbović, dodajući da nije bila registrovana određeno vrijeme. Na pitanje gdje se nalazi i u čijem je vlasništvu gusjeničar “Kamaco“ Grbović je kazao da je u saznanju da je tu mašinu kupio nekadašnji direktor Komunalnog sada pokojni Sabro Čindrak, ali da ta mašina danas nije u vlasništvu Komunalnog.

“Saznao sam da je nakon kupovine bila parkirana kod firme “Gradnja promet“ ali ne znam po čijem nalogu i zašto. Od tada do danas joj se gubi trag. Znam da je raniji direktor Radenko Vujošević podnio krivičnu prijavu protiv NN lica“, kazao je Grbović.

Grbović je kazao da potraživanja Komunalno Lim na kraju 2022. godine iznosi 1,8 miliona eura, od čega je između 65 i 75 odsto zastarjelih dugova.

“U posljednjih mjesec dana zbog dugovanja Komunalno Lim je utužilo više od 70 pravnih lica i više od 220 fizičkih lica, a sa utuživanjem ćemo nastaviti u narednom periodu i svako ko bude imao više od tri neisplaćene fakture biće utužen“, naglasio je on.

Vodovod nije odgovorio ko su najvećih pet dužnika

Burnu raspravu na sjednici izazvala su pitanja odbornika PES-a Andrije Delića, koji je pitao Vodovod Bistrica kojih pet pravnih lica su najveći dužnici. Tehnički direktor Marko Bulatović je kazao da su im podjednako bitna dugovanja i pravnih i fizičkih lica, na šta je Delić odgovorio da direktor time izbjegava odgovor na konkretno pitanje.

Bulatović je pojasnio da ne želi da daje imena pravnih i fizičkih lica, koja imaju najveća dugovanja prema tom preduzeću, jer smatraju da ne treba da ne treba licitirati sa 10 hiljada korisnika niti sa nekoliko imena fizičkih pravnih lica, na šta mu je Delić odgovorio da to nije privatno preduzeće njega i direktora Esada Šela Mahmutovića, pa da krije informacije o najvećim dužnicima, već da je to preduzeće u službi građana, koji zaslužuju da znaju istinu, jer se finansira iz njihovih sredstava, dok je osnivač SO.

Na ovakve odgovore reagovao je i odbornik DF-a Vaso Obradović. Tehnički direktor Marko Bulatović u odgovoru je naveo da Vodovodu Bistrica fizička i pravna lica do kraja 2022. godine takođe duguju 1,8 miliona eura, i to 1,35 miliona fizička lica a ostalo pravna.

"Broj registrovanih potrošača u ovoj godini je povećan na 9.000, a broj registrovanih pravnih lica na više od hiljadu“, kazao je Bulatović.

Bonus video: