Disciplinski protiv Mugoše će morati da sačeka odluku Sudskoga savjeta o izuzeću Pean

Za disciplinski postupak crnogorsko pravosuđe nema disciplinskog tužioca jer je 5. avgusta podnio ostavku na sudijsku funkciju. Vrhovni sud napominje da disciplinski postupak može pokrenuti zamjenik disciplinskog tuižioca, koji ima sva ovlašćenja kao i disciplinski tužioc

18629 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Mugoša, Foto: Skupština Crne Gore
Mugoša, Foto: Skupština Crne Gore

Disciplinski postupak protiv sutkinje podgoričkog Višeg suda Suzane Mugoše zbog toga što je javno ustvrdila da je kupljena odluka Apelacionog suda kojom je ukinuta njena osuđujuća presuda u predmetu poznatom kao državni udar, moraće da sačeka.

Mugoša je tvrdnju o kupljenoj presudi sutkinje Apelacionog suda Seke Piletić izrekla u ponedeljak nakon što je predsjednik Skupštine i lider Nove Andrija Mandić istog dana naveo da je uvjeren da je kupljena upravo Mugošina presuda kojom je njega i Milana Kneževića osudila na po pet godina zatvora.

Postupak protiv Mugoše je pokrenuo predsjednik Višeg suda Boris Savić jer se ponašala neprimjereno sudijskoj funkciji i komentarisala predmet koji nije pravosnažan. Međutim, za disciplinski postupak crnogorsko pravosuđe nema disciplinskog tužioca jer je 5. avgusta podnio ostavku na sudijsku funkciju.

"Dalja procedura je da smo mi to dostavili zamjeniku disciplinskog tužioca zato što trenutno nemamo disciplinskog tužioca, obzirom da je gospodinu Muzaferu Hadžajliću prestala sudijska funkcija", kazala je Vesna Simović Zvicer, v.d. predsjednica Sudskog savjeta.

Disciplinskog tužioca Sudskom savjetu predlaže Opšta sjednica Vrhovnog suda, koju čine sve sudije najvišeg suda u zemlji, iz kojeg poručuju da nema mjesta za zabrinutost.

"Naglašavamo da Disciplinska komisija trenutno ima zamjenika disciplinskog tužioca, koji ima ista ovlašćenja kao disciplinski tužilac, odnosno može da sve dostavljene predloge za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudija razmatra i donosi odluke", navode iz Vrhovnog suda.

Al, zamjenica disciplinskog tužioca je tražila izuzeće.

"Ona je kao razlog navela to što je postupala u vijeću zajedno sa sudijom Suzanom Mugošom u predmetu koji se ticao državnog udara", objašnjava Simović Zvicer.

Zamjenica disciplinskog tužioca je sutkinja Apelacionog suda Vesna Pean, koja je bila u vijeću sa Suzanom Mugošom u predmetu poznatom kao "državni udar."

Pean smatra da to što je zajedno sa Mugošom i Dragicom Vuković donijela presudu koja je kasnije ukinuta od strane Apelacionog suda, a Mugoša ustvrdila da je kupljena, predstavlja razloge zbog kojih je treba izuzeti, kako ne bi upravo ona gonila dojučerašnju koleginicu iz predmeta koji je i pod lupom Specijalnog tužilaštva.

"Tako da će Sudski savjet na sjednici koja je naredne sedmice odrediti u odnosu na ovaj zahtjev za izuzeće", pojašnjava Simović Zvicer.

Ukoliko Sudski savjet usvoji zahtjev za izuzeće sutkinje Vesne Pean, čekaće se izbor novog disciplinskog tužioca.

"Mi smo uputili urgenciju Opštoj sjednici Vrhovnog suda da dostavi prijedlog za izbor disciplinskog tužioca pošto to do sada nisu uradili, tako da očekujemo da će Opšta sjednica urgentno postupiti po onome što je bio naš dopis", dodaje predsjednica Sudskog savjeta.

Iz Vrhovnog suda objašnjavaju da do sada nisu predložili Sudskom savjetu disciplinskog tužioca jer se zgrada pravosuđa u Njegoševoj ulici renovira.

"Informišemo Vas da će Opšta sjednica Vrhovnog suda, koja će biti održana u decembru ove godine, kada se steknu prostorni uslovi, utvrditi predlog za disciplinskog tužioca i dostaviti ga Sudskom savjetu na izbor.

Za disciplinskog tužioca može biti izabran sudija sa najmanje 15 godina sudijskog iskustva, a sutkinju Mugošu Savić tereti za teži disciplinski prekršaj. Ukoliko bude oglašena krivom, Mugoša može biti kažnjena novčano sa 20 do 40 odsto umanjenja plate u trajanju od tri do šest mjeseci i dvogodišnjom zabranom napredovanja.

Bonus video: