Lažno rješenje "isparilo" iz dosijea: Ko je sakrio još jedan falsifikat Pavličić?

Inspekcija rada nije dobila u IJZ rješenje o nostrifikaciji, pa je utvrdila da je zaposlena suprotno Zakonu o radu IJZ ne odgovara da li je neko prikrivao dokaze jer je “dokument” bio u toj ustanovi, što je tvrdila i Pavličić Ni Ministarstvo prosvjete nije dobilo lažno rješenje, već su ih iz IJZ informisali da ga traže u Sekretarijatu za socijalno staranje Glavnog grada

59531 pregleda 89 reakcija 44 komentar(a)
Pavličić, Foto: IJZCG
Pavličić, Foto: IJZCG

Pomoćnica direktora Instituta za javno zdravlje Miljana Pavličić krivotvorila je i rješenje Ministarstva prosvjete o nostrifikaciji diplome Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i priložila ga poslodavcu, ali inspekciji rada tokom kontrole u toj ustanovi taj falsifikat nije prezentovan, kao ni Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija.

Iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) “Vijestima” su juče kazali da je inspekcija rada utvrdila nepravilnosti u IJZ, jer ta ustanova nije prezentovala rješenje o priznanju inostrane obrazovne isprave.

Konstatovali su da je zbog toga ugovor o radu zaključen suprotno članu 20 Zakona o radu i istakli da će narediti IJZ da otkloni nepravilnosti u pogledu zasnivanja radnog odnosa Pavličić.

foto: Privatna arhiva

Ipak, upitno rješenje o nostrifikovanoj diplomi nije prezentovano inspekciji, s obzirom na to da su “Vijesti” imale uvid i u taj falsifikat, iz radnog dosijea Pavličić. I ona je, odgovarajući na pitanja “Vijesti” ranije kazala da se u njenom personalnom dosijeu nalazi “dokaz o završenom fakultetu i stečenom zvanju, rješenje o nostrifikaciji diplome iz 2011, rješenje Ministarstva zdravlja o položenom stručnom ispitu...”.

U tom očiglednom falsifikatu navodi se da je Ministarstvo prosvjete 7. juna 2010. izdalo rješenje o priznavanju inostrane obrazovne isprave za Pavličić, koja je “diplomirala na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 18. januara 2010. godine i stekla zvanje diplomirani biohemičar”.

Iz IJZ juče nijesu odgovorili kako je moguće da falsifikovano rješenje o nostrifikaciji nije pronađeno tokom inspekcijskog nadzora i da li će i protiv koga podnijeti prijavu zbog prikrivanja dokaza.

“Vijesti” su proslijedile Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija kopiju falsifikovanog rješenja iz personalnog dosijea Pavličić i pitale da li je taj dokument validan i autentičan i šta će preduzeti ako ga nije izdao taj Vladin resor.

Iz resora kojim rukovodi Anđela Jakšić Stojanović kazali su da su od IJZ tražili da im dostavi rješenje o nostrifikaciji br 05-1-373 od 7. juna 2010. godine, ali da su obaviješteni da Institut taj dokument nema.

Iz ministarstva su “Vijestima” još i kazali da ih je IJZ informisao da se ta ustanova obratila Glavnom gradu, “jer se u radnoj knjižici imenovane nalazi ovjeren pečat i potpis službenika Sekretarijata za socijalno staranje da ista posjeduje rješenje 05-1-373 od 7. juna 2010, kojim se potvrđuje da je imenovana diplomirani biohemičar”.

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici formiralo je predmet nakon objavljenog istraživanja koje je pokazalo da Pavličić godinama radi i napreduje u IJZ na osnovu falsifikovanog uvjerenja o završenim studijama. Prethodno je za falsifikovanje te isprave osuđena uslovnom kaznom pred Osnovnim sudom u Podgorici.

Novi falsifikat pun neistina i grešaka

Navodno rješenje o priznavanju inostrane diplome Pavličić iz njenog dosijea obiluje kako neistinama, tako i gramatičkim greškama.

Tako se, na primjer, navodi da Ministarstvo prosvjete izdaje rješenje na osnovu člana 198 Zakona o “opšten uptavnom postupku”.

U njemu piše da se Ministarstvo prosvjete i nauke dopisom broj 05-1/11-373 obratio Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i za Pavličić izvršilo provjeru o stečenom visokom obrazovanju i “stečenom stručnom nazivu Diplomirani Biohemičar”. Navodi se da je Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu dopisom od 26. maja 2010. godine obavijestio Ministarstvo da je Pavličić “stekla zvanje na smjeru diplomirani biohemičar”.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija su prošle sedmice saopštili da ih je Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu aktom 686/1 od 21. maja 2010. godine obavijestio da Pavličić nikada nije diplomirala.

Galić podnio ostavku, protivi se malverzacijama

Dosadašnji direktor IJZ Igor Galić podnio je juče ostavku na tu funkciju.

“Nakon tri godine psihičke i fizičke iscrpljenosti uzrokavane pandemijom COVID-19 infekcije, obavještavam javnost da sam ministru zdravlja i premijeru podnio ostavku na funkciju direktora Instituta za javno zdravlje. Vezano za navode iz medija gdje se pominju falsifikovane diplome, želim jasno da stavim do znanja da se principijelno protivim svakom vidu malverzacija i molim da se istrage u ovom pravcu nastave u cijelom državnom sistemu”, saopštio je on.

Kazao je kako se nada da će “i ovim činom zaštititi integritet ustanove, čast porodice i svoj lični teško stečen ugled”.

“Ministru zdravlja i Vladi Crne Gore želim uspješan rad i sreću u zaštiti zdravlja stanovništva Crne Gore sa nadom da će završiti procese koji će rezultirati ulaskom države u EU”, zaključio je Galić.

Ministar zdravlja Vojislav Šimun ocijenio je juče da je ostavka Galića očekivan i odgovoran čin.

“Ostavka dosadašnjeg direktora Instituta za javno zdravlje dr Igora Galića, zbog slučaja kojem ovih dana svjedoči cjelokupna crnogoska javnost da je na rukovodećoj poziciji angažovana osoba sa krivotvorenom diplomom, očekivan je, ali svakako odgovoran čin”, saopštio je Šimun.

Smatra da je Galić, kao neko ko se nalazio na vrhu rukovodećeg lanca u Institutu, objektivno odgovoran za situaciju koja je ugrozila ugled i renome te ustanove.

“Ipak, budući da smo svi svjedoci da je, uprkos propustima, ovakvih primjera u našem društvu jako malo, cijenimo odluku dr Galića i smatramo da je postupio kao odgovoran i dosljedan rukovodilac”, ističe Šimun.

Kazao je da će Ministarstvo zdravlja narednih dana naći adekvatno rješenje za čelnu poziciju u IJZ, kako proces rada ni u jednom trenutku ne bi bio doveden u pitanje.

Bonus video: