Tužioci „mjere” Markovićeve stanove

Prema krivičnoj prijavi, uz amin Odbora direktora “Sportskih objekata” bivši dirktor je dva puta riješio stambeno pitanje o trošku građana Podgorice

49363 pregleda 43 reakcija 42 komentar(a)
Dobijen stan dao sinu pa tražio novi: Marković, Foto: TV Vijesti/Youtube
Dobijen stan dao sinu pa tražio novi: Marković, Foto: TV Vijesti/Youtube

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) istražuje da li su bivši funkcioneri podgoričkih “Sportskih objekata” - direktor Vojislav Marković i više članova Odbora direktora tog gradskog preduzeća, zloupotrijebili službeni položaj i oštetili kasu Podgorice za najmanje 40.000 eura.

Krivičnu prijavu protiv više bivših funkcionera “Sportskih objekata” podnio je tada zamjenik gradonačelnice, a sada ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

Prema krivičnoj prijavi, uz amin Odbora direktora “Sportskih objekata” Marković je dva puta riješio stambeno pitanje o trošku građana Podgorice.

“Po krivičnoj prijavi zamjenika gradonačelnice Glavnog grada Podgorice, protiv bivšeg direktora gradskog preduzeća “Sportski objekti” i drugih lica, podnijetoj 10. oktobra ove godine, je formiran krivični predmet u kojem je u toku izviđaj”, kazao je “Vijestima” portparol SDT-a, specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Pored Markovića, krivična prijava je podnijeta protiv nekadašnjeg predsjednika Odbora direktora Veska Lekića, kao i bivših članova tog upravljačkog tijela Velibora Šabana, Jovanke Đurišić Jangelovski, Alena Mandića i Borisa Vukovića.

Većina njih je ranije “Vijestima” kazala da su iz medija saznali za krivičnu prijavu, kao i da nemaju komentar na navode iz dokumentacije proslijeđene specijalnim tužiocima.

U obrazloženju krivične prijave Šaranović navodi da je Marković na funkciju direktora podgoričkih “Sportskih objekata” došao sredinom maja 2013, kao i da je tadašnjoj Komisiji za sprečavanje sukoba interesa prijavio da je vlasnik stana od 84 metra kvadratna gotovo u centru Podgorice.

Šaranović prijavu podnio 10. oktobra
Šaranović prijavu podnio 10. oktobrafoto: Luka Zeković

Taj stan, navodi se u dokumentaciji koju je zamjenik gradonačelnice Podgorice dostavio SDT, Marković je dobio 2000. godine od podgoričke ustanove “Dječji savez”, na čijem je čelu tada bio.

Stan je plaćen, prema dokumentima u koje su “Vijesti” imale uvid, nepunih 70 tadašnjih maraka po kvadratu.

“Iz prethodno navedenog zaključuje se da je Vojislav Marković na dan imenovanja za direktora ‘Sportski objekti’ d.o.o. Podgorica već imao riješeno stambeno pitanje kao lokalni javni funkcioner Glavnog grada Podgorica”, navodi se u prijavi.

Marković je 15 godina kasnije (2015) stan od 84 kvadrata poklonio sinu, da bi u maju 2020. zahtjevom od “Sportskih objekata” tražio da se ponovo riješi njegovo stambeno pitanje. To mu je, prema dokumentima, i omogućeno.

U međuvremenu, Odbor direktora je, pokazuje dokumentacija dostavljena SDT, mijenjao Pravilnik o rješavanju stambenih potreba zaposlenih.

2015. godine Marković stan u centru Podgorice, koji je dobio od podgoričke ustanove “Dječji savez”, poklanja sinu, a pet godina kasnije ponovo rješava stambeno pitanje

Lekić je, precizirano je u prijavi, bio na funkciji predsjednika Odbora direktora kada je izmijenjen Pravilnik 2014.

Šaban, Đurišić Jangelovski, Mandić i Vuković su glasali za izmjene Pravilnika 2019.

“Jedini razlog i njegov motiv za prenošenje prava svojine prijavljenog Markovića nad stanom od 84 kvadrata, koji je dobio kao tadašnji direktor JU ‘Dječji savez’ Podgorica, bio je taj da je isti bio upoznat da će privredno društvo ‘Sportski objekti’ d.o.o. Podgorica biti u mogućnosti da raspodijeli stanove po projektu i informacijama koje je posjedovao kao tadašnji izvršni direktor”, stoji u prijavi.

Nakon što je 2020. dobio novi stan po povoljnim uslovima, stoji u prijavi, Marković je tražio da ga zamijeni za istu kvadraturu, ali na nižem spratu zgrade.

Bonus video: