Studenti okreću leđa rektorki?

Skupština Studentskog parlamenta predlaže upis na VMŠ u Beranama, većina u UO UCG podržava takav stav
73 pregleda 13 komentar(a)
Duško Bjelica, Radmila Vojvodić, Foto: Univerzitet Crne Gore
Duško Bjelica, Radmila Vojvodić, Foto: Univerzitet Crne Gore
Ažurirano: 18.08.2017. 05:58h

Studentski parlament dostavio je Univerzitetu Crne Gore zahtjev da se izvrši upis na Visoku medicinsku školu u Beranama, a da se dio prakse može obavljati u Kliničkom centru.

To je zaključak Skupštine Studentskog parlamenta od 4. avgusta, koji je, kako piše, dostavljen nadležnim tijelima UCG.

To bi moglo značiti da će predstavnici studenata u Upravnom odboru UCG, na današnjoj sjednici, podržati Vladin, odnosno stav predstavnika koje je ona imenovala u UO UCG - da VMŠ ostane u Beranama.

Studentski parlament UCG ranije je podržavao stav rektorke UCG Radmile Vojvodić da ta škola treba da upiše 70 brucoša u Podgorici, ali su ga revidirali nakon razgovora sa premijerom Duškom Markovićem krajem jula kada su dobili njegovu garanciju da će Vlada finansijski podržati troškove putovanja studenata na praksu u KCCG, u Podgorici.

U dokumentu, u koji su „Vijesti” imale uvid, podsjeća se da je premijer Duško Marković na sastanku sa predstavnicima ove asocijacije obećao da će Vlada snositi putne i ostale troškove studenata kada budu išli na praksu u KCCG.

Vlada ima osam od ukupno 15 članova UO, a Studentski parlament troje, što je većina potrebna za svaku vrstu odluke koju zagovara Vlada. Doduše, u dnevnom redu današnje sjednice piše da će se na temu upisa na VMŠ “eventualno” razgovarati.

Spor Vlade, odnosno Ministarstva prosvjete i UCG traje gotovo dva mjeseca. rektorka je odbila nalog Vlade da UCG raspiše konkurs za upis na Višu medicinsku školu u Beranama, poručivši da nijesu nadležni da menjaju njene odluke. Vlada je na sjednici 1. jula 2017. godine jednoglasno odlučila da sjedište Visoke medicinske škole ostane u Beranama, i tako odbila predlog UCG koji je potpisala rektorka, da se sjedište te obrazovne ustanove premjesti u Podgoricu.

Senat UCG je na sjednici 2. juna predložio da se ove godine obustavi upis na Visoku medicinsku školu u Beranama.

Bonus video: