Tivat: Više nema "vađenja" na nenadležnost

Lokalna uprava Tivta unaprijedila i ažurirala svoj “Sistem 48”

10636 pregleda 7 komentar(a)
Sa jednog od tivatskih parkinga, Foto: Siniša Luković
Sa jednog od tivatskih parkinga, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat nadogradila je i unaprijedila svoj “Sistem 48” koji se koristi za prijavu komunalnih problema u tom gradu.

“Sistem 48” je u Tivtu u upotrebu uveden 2016. godine i sada je softverski znatno unaprijeđen i ažuriran u skladu sa najnovijom organizacijom opštinskih sekretarijata i službi, odnosno lokalnih javnih ustanova i preduzeća koja obavljaju poslove od javnog interesa.

Sekretarka za lokalnu upravu Jelena Šćekić kazala je da su promjene koje su u saradnji sa glavnim programerom Ivanom Pajovićem i njegovom IT firmom odrađene na “Sistemu 48” u fokus stavile, “prije svega, građanina koji prijavljuje komunalni problem kako bi se on na najefikasniji način od strane nadležnog organa riješio”.

“Nakon ovih promjena i ažuriranja, kada napišemo da je prijava uspješno završena, to zaista i znači da je završena, a ne kao do sada da ako neko nije nadležan unese u sistem da je prijava uspješno završena, a zapravo nije”, objasnila je Šćekićeva.

Osnovna razlika u odnosu na raniji sistem je to što sada kad građanin prijavi problem, pored glavnog administrator, prijavu otvaraju svi nadležni organi koji su dio sistema.

“Tu je ranije bila Komunalna inspekcija i policija, Vodovod i kanalizacija i Komunalno. Sada su tu i Sekretarijat za uređenje prostora, Direkcija za investicije i novi Sekretarijat za saobraćaj i komunalne djelatnosti. Sada prijava koju otvori administrator “Servis 48” postaje vidljiva za sve te organe. I naravno, da će onaj koji je nadležan da preuzme tu prijavu i krene u njeno rješavanje”, objasnila je Šćekićeva.

Ranije je bilo slučajeva da prijavu otvori neko ko nije nadležan za rješavanje konkretnog problema na koji je ukazao neki građanin, te se onda takva prijava i administrativno, kao navodno uspješno riješena, zatvara uz napomenu da se građanin obrati nadležnom organu. Uz unaprijeđena softverska rješenja kojima je sada ažuriran “Sistem 48”, to se više, kako objašnjavaju u lokalnoj upravi Tivta, neće moći desiti, već će nadleženi organ sigurno dobiti prijavu koja se na njega odnosi i moraće da po njoj postupi.

Ukoliko za rješavanje prijave bude potrebno određeno vrijeme, ona će biti na čekanju, ali se unosi datum očekivanog odgovora. Automatski se postavlja podsjetnik za administratora sistema i onog u čijoj je to nadležnosti da je dat rok, odnosno stavljen datum do kada su obavezni da građanima daju odgovor.

“Dakle, kompletan put je, za razliku od dosadašnjeg sistema, vidljiv. I kad se riješi prijava, piše se odgovor i stavlja se fotografija da je prijava riješena. To je u odnosu na prethodni sistem velika razlika”, kazala je Šćekićeva.

Objasnila je da će se, za razliku od ranijeg načinja rada “Sistema 48”, sada selektovati određene prijave u zavisnosti od kategorije.

“Ako se prijava, na primjer, odnosi na nepropisno parkiranje odmah će biti obaviješteno ovlašćeno službeno lice, odnosno komunalni policajac preko interaktivne mape. On odmah identifikuje lokaciju i rješava problem. On ima svoj nalog kao ovlašćeni operater, postavlja fotografiju i stavlja odgovor građaninu koji je prijavu podnio”, pojasnila je Šćekićeva, dodajući da je novina i to da građani više neće čekati da na prijavu koja je podnesena u petak veče, komunalni policajac postupi preko “Sistema 48” tek u ponedjeljak ujutro, već će dežurni preko službenog telefona i interaktivne mape odmah moći da nađe lokaciju na kojoj je prijavljen komunalni problem, a prijavu će odmah moći da vidi i svako ovlašćeno lice iz nadležnog sekretarijata koje će i samo biti operater i imati svoj nalog u “Sistemu 48”, pa će nadležne službe odmah izlaziti na teren i reagovati.

Bonus video: