"Broj samoubistava u Budvi u porastu, izostaje odgovor institucija i adekvatna sistemska podrška"

"Sastali smo se kako bi učinili korak naprijed u prepoznavanju važnosti zajedničkog angažovanja na rješavanju ovog izazova, koji predstavlja ozbiljan društveni problem", navodi se u saopštenju

9389 pregleda 33 reakcija 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Budvi je za četiri mjeseca, od jula do danas, zabilježeno osam samoubistava, a samo u protekloj nedjelji dvojica Budvana su sebi oduzela život.

To su podaci koji su saopšteni na sastanku, koji je organizovan sa ciljem da identifikuje inicijalni skup koraka kako bi se adresirao rastući problem suicida u gradu. Tom sastanku su prisustvovali predstavnici struke, predstavnici Opštine Budva i lokalnih medija, poslovnog sektora i aktiviste.

"Trend koji liči na epidemiju zahvatio je grad, a grad ćuti, izostaje odgovor institucija i adekvatna sistemska podrška", navodi se u saopštenju koje potpisuje neformalna grupa građana koju čine Srđa Zlopaša, psihoterapeutkinja Tatjana Mitrović, Dušica Vugdelić, Luka Vučković, Milija Bulatović, Blanka Đurašević, Danilo Nikolić, Balša Mitrović, Željko Dapčević, Marijana Božović, Saša Samardžić, Sanja Vojnić, Zoran Drakulić i Milena Asanović.

Oni su se sastali, kako stoji u saopštenju u Starom gradu i "učinili korak naprijed u prepoznavanju važnosti zajedničkog angažovanja na rješavanju ovog izazova, koji predstavlja ozbiljan društveni problem".

Suočeni s porastom broja slučajeva suicida, sastanak je bio posvećen, navodi se u saopštenju, pronalaženju konkretnih koraka i strategija koje će pomoći u rješavanju ove krizne situacije.

prevencija samoubistva
prevencija samoubistvafoto: Vuk Lajović

"Identifikovani su početni koraci koji uključuju kontinuirano podizanje svijesti u zajednici kroz okrugle stolove, tribine i radionice, osnaživanje podrške za osobe u krizi kroz formiranje savjetovališta, kao i unapređenje pristupa mentalnom zdravlju otklanjanjem stigme koja postoji, a koja sprečava traženje pomoći uslijed osjećaja stida i krivice koji izaziva", stoji u saopštenju ove neformalne grupe.

Svjesni važnosti sveobuhvatnog pristupa, grupa je istakla potrebu, kako su kazali, za daljim istraživanjem, saradnjom i koordinacijom između svih relevantnih aktera kako bi se implementirali predloženi koraci na terenu.

"Ovo je tek početak dugog puta, ali su isto tako naglasili važnost početnog koraka u suočavanju s ovim izazovom. Ova inicijativa odražava predanost zajednice da se solidarno suprotstavi ovom ozbiljnom problemu i posvećenost stvaranju okoline koja podržava mentalno zdravlje svakog pojedinca", stoji u saopštenju.

Bonus video: