Djeca sa dijabetesom teško do iglica

Udruženje Beta upozorava na nestašice medicinskih sredstava u državnim apotekama. U Montefarmu tvrde da su dobro snabdjeveni i da je ove godine nabavljeno više od milion i po iglica, roditelji poručuju da su količine očigledno nedovoljne i da je problem posebno izražen van Podgorice

11702 pregleda 117 reakcija 11 komentar(a)
Djeci mjesečno potrebno najmanje 120 iglica, Foto: Shutterstock
Djeci mjesečno potrebno najmanje 120 iglica, Foto: Shutterstock

Udruženje roditelja djece oboljele od dijabetesa “Beta” tvrdi da već duže imaju problem nestašice iglica od četiri milimetra za aplikovanje insulina, namijenjene za najmlađe pacijente, kao i trakica i lanceta za mjerenje šećera u krvi.

Pojasnili su da iglice, trakice i lancete stižu u apoteke Montefarma neredovno i u nedovoljnim količinama, a da je insulin neophodno davati djeci bar četiri puta dnevno.

U Montefarmu, međutim, negiraju ove tvrdnje i poručuju da u državnim apotekama ima dovoljno iglica i da je posljednja dopuna zaliha tog medicinskog sredstva od četiri milimetra bila 17. novembra.

Kažu da je u prethodnoj godini nabavljeno 241.000 iglica od četiri milimetra, 390.000 komada od šest, a 1.100.000 komada iglica od osam milimetara.

“Za period od početka godine do 20. novembra prometovano je 240.000 komada iglica od 4 mm, 363.000 komada od šest milimetara, dok je za isti period nabavljeno 1.040.000 komada od 8 mm. Dakle, nabavka se svake godine vrši na osnovu prometa iz prethodnih perioda uz uračunat određeni postotak procijenjenog rasta”, odgovorili su iz “Montefarma”.

Iz udruženja Beta kažu da su te količine očigledno nedovoljne i da je problem nestašice naročito izražen van Podgorice.

Prema dopisu Montefarma od 18. oktobra ove godine Udruženju Beta, prekid u snabdijevanju iglicama postojao je prethodnih mjeseci i manje količine isporučene su početkom septembra apotekama, ali su vjerovatno vrlo brzo potrošene.

Beta: Djeca se dovode u životnu opasnost

U udruženju poručuju da su Montefarm apoteke jako loše snabdjevene ljekovima i medicinskim sredstvima za djecu sa dijabetesom.

“Zahvaljujući ugovoru, koji Fond za zdravstveno osiguranje ima s privatnim apotekama, insulin možemo podizati u privatnim apotekama, bez problema, jer se propisuju preko elektronskog recepta. Ali iglice, trakice i lancete su medicinska sredstva, a ne ljekovi, te se propisuju preko papirnog recepta. Papirni recept nije moguće realizovati u privatnim apotekama, tako da su naša djeca uskraćena za osnovno medicinsko sredstvo”, naglašavaju iz Udruženja Beta.

Tvrde da iglice, trakice i lancete stižu u državne apoteke neredovno i u nedovoljnim količinama.

“Insulin je neophodno davati djeci bar četiri puta dnevno i bez njega naša djeca ne mogu živjeti. Iglice su osnovno sredstvo, bez kojeg se ne može dati insulin. Nakon prve upotrebe se iglica tupi i sa svakim sljedećim korištenjem pričinjava bol našoj djeci. Naša djeca imaju pravo na broj iglica, shodno dozama insulina koji primaju, a to je 120 iglica. Iako je to predviđeno za situacije kada je sve u redu. Djeca često primaju vanredne doze insulina, koje zahtijevaju i veću količinu iglica od redovne i svakako dokupljuju iglice. Ali, kupovati za redovne potrebe je apsurdno”, saopštili su “Vijestima”.

Pojašnjavaju da se doza insulina prilagođava nivou šećera koji je izmjeren iz krvi.

“Ukoliko nema trakica, nije moguće izmjeriti šećer, ni prilagoditi dozu insulina. Time se naša djeca dovode u životnu opasnost. Umjesto da razmatramo napredne načine kontrole dijabetesa koji su uobičajeni u razvijenim zemljama, mi se moramo boriti za osnovna sredstva za kontrolu ozbiljnog stanja, kao što je dijabetes”, ističu iz Udruženja.

Montefarm: Imamo dovoljne količine svih sredstava

Iz “Montefarma” su “Vijestima”, međutim, odgovorili da raspolažu dovoljnim količinama iglica, trakica i lanceta kako za djecu, tako i za odrasle.

“Takođe, svi pacijenti oboljeli od dijabetesa, bez obzira na godine, u našim apotekama preuzimaju i aparate za mjerenje nivoa glukoze u krvi na recept. Osim redovnih isporuka apotekama Montefarm, navedena medicinska sredstva isporučuju se i svim javnim zdravstvenim ustanovama shodno njihovim potrebama. Kao što je poznato nabavka se vrši raspisivanjem tendera u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i na osnovu dinamike pristizanja ugovorenih tenderskih količina vrši se distribucija našim apotekama i javnim zdravstvenim ustanovama”, piše u odgovoru.

Tvrde da apoteke imaju dovoljno iglica za aplikovanje insulina od četiri, šest i osam milimetara.

“Za djecu uzrasta do 10 godina na recept se izdaju iglice od 4 mm, a uzrast 10-18 godina koristi od 6 mm, u zavisnosti od fizičkih karakteristika samih pacijenata. Konkretno, dopuna zaliha na našem skladištu iglica od 4 mm bila je u petak 17. novembra, te i skladište i apoteke u ovom trenutku raspolažu neophodnim količinama”, kazali su.

Iz Montefarma ističu da apoteke u svim opštinama imaju insuline i medicinska sredstva za aplikaciju i kontrolu nivoa glukoze u krvi.

“Što se tiče Podgorice, fokus je na dežurnim i većim apotekama, te se uredno snabdijevaju, naročito apoteka ‘Kruševac’ koja radi od 24 sata u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog. Manjim apotekama podgoričkih naselja ne vrši se isporuka insulina, samim tim ni iglica, trakica, lanceta i aparata jer su neophodni posebni uslovi za adekvatno skladištenje istih. Stoga, desetak apoteka u Podgorici ima navedene farmaceutske proizvode što je praksa već duži niz godina”, zaključuju iz Montefarma.

Bonus video: