Borci Ulcinja baštine dan oslobođenja

Ulcinj već više od dvije i po decenije, odlukom tadašnjeg saziva SO, 26. novembar ne obilježava kao Dan Opštine. Borci i antifašisti Ulcinja uporni su u namjeri da taj datum otrgnu od zaborava.

3332 pregleda 48 reakcija 10 komentar(a)
Spomenik na Pinješu, Foto: Samir Adrović
Spomenik na Pinješu, Foto: Samir Adrović

Povodom 26. novembra, dana kada je Ulcinj 1944. godine oslobođen od fašista u Drugom svjetskom ratu, predstavnici Udruženja boraca i antifašista Ulcinja i Saveza boraca i antifašista Crne Gore, danas će na spomeniku “Sloboda” na Pinješu, iznad Pristana, položiti vijence palim borcima i žrtvama okupatora i njihovih pomagača.

Najavljeno je da će se prisutnima obratiti predsjednik ulcinjskog Udruženja Ivo Bevenja i potpredsjednik Saveza Stevan Radunović i da će biti priređen i prigodan kulturno-umjetnički program.

Organizatori su poručili da će u slučaju nevremena, program biti održan u velikoj sali SO, dok će vijenci biti položeni nakon skupa.

Ulcinj već više od dvije i po decenije, odlukom tadašnjeg saziva SO, 26. novembar ne obilježava kao Dan Opštine. Na inicijativu predsjednika Demokratskog saveza u Crnoj Gori Mehmeta Bardhija, koji je imao većinu u parlamentu, odbornici su za Dan Opštine odredili prvu subotu u aprilu, koja simbolizuje odlazak pomoraca na brodove, kraj berbe maslina i početak sezone.

“Taj datum nametnula nam je komunistička vlast jer smo većinsko albansko stanovništvo u gradu. U Ulcinju 26. novembra 1944. nije bilo okupatora, pa nije moglo biti ni bilo kakvog oslobođenja”, kazao je ranije “Vijestima” Bardhi, koji je bio poslanik i predsjednik Opštine.

No, borci i antifašisti Ulcinja uporni su u namjeri da taj datum otrgnu od zaborava.

“Nas borce i antifašiste ne zanimaju prve subote aprila. Interesuje nas zašto smo jedini grad u Crnoj Gori koji kao Dan opštine ne slavi dan oslobođenja u Drugom svjetskom ratu”, kazao je “Vijestima” poslije svečane akademije 2018. godine tadašnji potpredsjednik ulcinjskog SUBNOR-a, sada pokojni Milan Klikovac.

Svečanoj akademiji prije pet godina prisustvovao je i tadašnji predsjednik Opštine Ljoro Nrekić. On je borcima i antifašistima lično čestitao, donirao novac na ime troškova i obećao dalju pomoć u radu organizacije.

Borci i antifašisti Ulcinja posljednju svečanu Akademiju povodom dana oslobođenja održali su 2019. godine, da bi ona u naredne tri godine bila odlagana zbog korone.

Bonus video: